Creşterea temperaturii duce la sporirea sinuciderilor, potrivit unui studiu Nature

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un studiu publicat de Nature, oamenii de ştiinţă avertizează că impactul schimbărilor climatice poate fi la fel de mare ca cel al recesiunilor economice, confirmate că ar contribui la cazurile în care oamenii îşi fac rău singuri.

Cercetătorii au făcut legătura dintre sănătatea mentală şi încălzirea globală pe baza datelor privind temperaturile şi rata sinuciderilor din SUA şi Mexic în ultimele decenii. Potrivit datelor, procentajul sinuciderilor a crescut cu 0.7% în SUA şi cu 2.1% în Mexic atunci când temperatura medie lunară a evoluat cu 1 grad Celsius, subliniază The Guardian.

Analiza a fost făcută la un nivel naţional şi a ţinut cont de mai mulţi facori precum variaţiile sezoniere, nivelul sărăciei sau chiar ştirile cu celebrităţi care şi-au luat viaţa. Astfel, oamenii de ştiinţă au descoperit că perioadela mai cald au condus la mai multe sinucideri indiferent de bogăţie şi climatul obişnuit al zonei.

„Concluzia dacă data sinuciderilor răspunde la condiţiile climatice este importantă, deoarece sinuciderea provoacă mai multe decese la nivel global decât toate formele de violenţă combinată şi se numără printre primele 10-15 cauze de deces la nivel global”, a declarat Marshall Burke, profesor la Universitatea Stanford din SUA, care alături de colegii săi a publicat studiul în revista „Nature Climate Change”.

„Chiar şi o schimbare modestă în rata de suicid datorită schimbărilor climatice ar putea duce la schimbări majore, în special în ţările mai bogate acolo unde rata oamenilor care îşi iau viaţa este relativ ridicată”, au precizat cercetătorii. În ultimele săptămâni s-au înregistrat mai multe recorduri în privinţa temperaturilor ridicate şi este probabil ca acestea să fi fost provocate de schimbările climatice.

Un alt studiu, publicat în PNAS (n.red.: Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America), confirmă şi el teoria cercetătorilor, urmărind date din India din ultimii 30 de ani.

Totodată, cercetătorii au analizat şi peste 600 de milioane de mesaje de pe Twitter şi au constatat că utilizarea cuvintelor asociate cu depresia precum „singur”, „sumbru”, „singurătate”, „fără scăpare”, a crescut odată cu temperatura. „Acest lucru întăreşte teoria că bunăstarea mentală se deteriorează în perioadele mai calde”, au mai subliniat oamenii de ştiinţă, care bănuiesc că de vină ar fi fluxul sanguin din creier.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite