Creatorii primului robot „viu“ din lume au găsit o cale de a-l face să se reproducă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Xenobot. FOTO cdorgs.github.io
Xenobot. FOTO cdorgs.github.io

Oamenii de ştiinţă care au creat Xenoboţii – primii roboţi vii din lume – au găsit o modalitate de a construi eficient roboţii pentru a se reproduce singuri.

Xenoboţii sunt creaţi din celulele stem ale unei specii de broaşte -  Xenopus laevis (broasca africană cu gheare). Micile aparate o dimensiune de sub un milimetru şi sunt dotate cu cili care îi ajută să se mişte pe plăcile petri unde traiesc.

Omul de ştiinţă Sam Kriegman a declarat pentru Insider că, în timp ce oamenii se gândesc la roboţi ca la echipamente industriale metalice mari, termenul se referă cu adevărat la orice maşină care face „lucrări fizice, utile”.

Kriegman a lucrat la proiectul Xenobot împreună cu cercetătorii afiliaţi ai Universităţii din Vermont, Universităţii Tufts şi Institutului Wyss pentru Inginerie Inspirată Biologic de la Universitatea Harvard.

”Am încercat să ne dăm seama ce muncă utilă ar putea face (Xenoboţii), iar una dintre ideile cu care am venit a fost să curăţe vasul”, a spus Kriegman.

Cercetătorii au plasat particule de colorant şi mărgele de fier acoperite cu silicon pe placa petri şi au urmărit mişcarea Xenoboţilor, observând că adună resturile, a spus Kriegman. El a descris Xenoboţii ca fiind buldozere care se mişcă şi împing celulele stem în grămezi.

Xenobot robot viu FOTO cdorgs.github.io

Kriegman a spus că Douglas Blackiston, colegul său, a repetat apoi procesul prin plasarea de celule suplimentare - de acelaşi tip din care sunt formaţi Xenoboţii - pentru a vedea cum ar reacţiona roboţii.

„Am spus: O, Doamne, este uimitor ce se întâmplă când fac grămezi. Ce devin celulele când sunt grămezi?” Nu ştiam”, a spus Kriegman. Am aflat lăsând acele grămezi să se dezvolte în decurs de câteva zile, apoi aducându-le într-un vas nou şi urmărind dacă se pot mişca.”

 „Şi s-a dovedit că este posibil” a adăugat Kriegman.

Acest lucru a indicat că grămezile de celule devin „descendenţi” ai celulelor stem, crescându-şi proprii cili şi funcţionând pe cont propriu.

„Dacă există suficiente celule stem într-o grămadă, acestea vor începe să se dezvolte şi se vor compacta împreună într-o sferă”, a spus Kriegman. „Vor creşte cili, iar asta le va permite să se mişte şi, în unele cazuri, să facă şi grămezi suplimentare, iar acele grămezi devin urmaşii lor”.

Kriegman a spus, la început, replicarea a avut loc „spontan”, aşa că cercetătorii au folosit inteligenţa artificială pentru a descoperi cea mai bună formă pe care Xenoboţii să o reproducă, pentru a avea un control mai bun.

Ei au descoperit că o formă „Pac-Man” a dat cele mai bune rezultate pentru ca Xenoboţii să creeze mai mult, transformând astfel forma Xenoboţilor actuali într-una mai eficientă.

„Se pare că acel design este de cel puţin două până la trei ori mai bun decât starea naturală”, a spus Kriegman. „Aşa că au creat copii care au făcut nepoţi, care au făcut strănepoţi şi stră-strănepoţi. Deci, patru runde de replicare cu designul Pac-Man.

Deocamdată, Xenoboţii sunt găzduiţi în cutiile petri ale laboratorului, dar Kriegman a spus că biologii şi specialiştii în robotică speră că proiectul ar putea oferi o perspectivă asupra modului în care unele animale pot regenera părţile pierdute, cum ar fi modul în care oamenii sunt capabili să-şi regenereze părţi ale ficatului, iar salamandrele pot regenera membre întregi.

El a spus că următorul pas pentru Xenoboţi ar fi să primească un fel de organe senzoriale - de exemplu, o modalitate de a vedea.

„În acest moment, ei înoată, în esenţă, cu ochii închişi”, a spus el. „Sunt doar bile cu motoare”.

Cercetarea completă în privinţa reproducerii Xenoboţilor poate fi citită aici.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite