Comisarul european pentru dezvoltare regională: „Mulţi câştigători ai Premiului Nobel nu au lucrat în Europa, iar ELI-NP poate să schimbe acest lucru”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atmosferă de sărbătoare la Institutul Naţional de Fizică Nucleară Horia Hulubei din Măgurele. După ce în 2009 s-a decis la nivel european ca cel mai mare proiect de cercetare, bazat pe fonduri structurale europene, să fie construit şi în România, astăzi, prima fază a construcţiei a început, prin ceremonia la care au participat oficialităţi din România şi din străinătate.

De multă vreme la Măgurele nu a mai fost atât de multă agitaţie. Dacă în vara anului 2012, atunci când vizitam Institutul era o atmosferă estivală, simplă, ca la orice institut ştiinţific, acum, în vara lui 2013, drumul de acces de pe Strada Atomistului din micul oraş Măgurele era înţesat de poliţie, jandarmerie şi oficialităţi.

Johannes Hahn, comisarul european pentru dezvoltare regională susţine circulaţia creierelor, nu exodul lor

La eveniment a participat şi una dintre persoanele care au avut cea mai mare influenţă asupra acestui proiect, comisarul european pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn. Austriacul a transmis un mesaj de susţinere şi a punctat lucrurile cu adevărat importante ale acestui proiect.

”Am decis să investim într-un asemenea proiect din două motive. În primul rând, este prima oară când folosim fonduri structurale pentru a investi în infrastructură de bază pentru cercetare. De ce? Avem dovezi din alte locuri din Europa că o asemenea investiţie atrage locuri de muncă şi alte investiţii”, a declarat comisarul Hahn într-o discuţie cu reporterii ”Adevărul”.

”Al doilea motiv ar fi faptul că trecem printr-o fază de exod al creierelor în unele zone ale Europei, iar România este un asemenea exemplu. Una dintre viziunile mele politice a fost să schimbăm acest exod într-o circulaţie a creierelor, iar proiectul ELI poate fi un exemplu pozitiv”, a mai spus Johannes Hahn.

Pe lângă România, alte două ţări din fostul bloc sovietic au fost selectate pentru a găzdui uriaşul proiect de cercetare european. Cehia şi Ungaria sunt partenere în proiect, deşi în România va fi construită cea mai mare şi mai importantă infrastructură de cercetare, care va atrage peste 200 de cercetători din lumea întreagă. A fost faptul că aceste ţări erau state noi în Uniunea Europeană şi erau în curs de dezvoltare pentru a fi selectate? ”Absolut. Am fost foarte interesaţi de aşa ceva. Am fost foarte bucuroşi să vedem că astfel de ţări au aplicat pentru a găzdui proiectul, iar toată lumea s-a bucurat să vadă că în 2009 ELI va ajunge în Cehia, Ungaria şi România”, a mai spus comisarul Hahn pentru ”Adevărul”.

Fiecare cercetător care ia un Premiu Nobel este o victorie pentru Europa. Scopul meu este să îi ţin pe aceştia în Europa şi să nu-i pierd în alte părţi. Mulţi câştigători ai Premiului Nobel din Europa nu au lucrat pe continent, iar ELI poate să schimbe acest lucru Johannes Hahn

Un premiu Nobel de la Măgurele?

Într-o discuţie cu ziarul ”Adevărul” în vara lui 2012, directorul Institutului de Fizică Horia Hulubei, Nicolae Zamfir, declara încrezător că de la Măgurele va pleca un Premiu Nobel pe viitor.

Comisarul Hahn crede cu tărie în acest lucru şi consideră că ar fi un avantaj pentru Europa, ca cercetătorii care vor câştiga Premiul Nobel să-şi făcut munca pe continent şi să nu fi plecat în SUA.

”Fiecare cercetător care ia un Premiu Nobel este o victorie pentru Europa. Scopul meu este să îi ţin pe aceştia în Europa şi să nu-i pierd în alte părţi. Mulţi câştigători ai Premiului Nobel din Europa nu au lucrat pe continent, iar ELI poate să schimbe acest lucru. Dacă ai avea mai multe locuri cum este ELI, sunt convins că Europa ar fi mai atractivă. În plus, trebuie să reducem distanţa dintre mediul de afaceri şi cercetare în Europa”, a mai spus Johannes Hahn.

”Mulţi dintre cei care au auzit de proiect au luat în râs ceea ce se construia aici” Victor Ponta

Încântare locală

Autorităţile de la Bucureşti, prezente la inaugurarea proiectului, printre care s-au numărat Victor Ponta, Mihnea Costoiu, Remus Pricopie, Ecaterina Andronescu, Sorin Oprescu sau Gabriela Vrânceanu Firea au ocupat primele rânduri ale sălii pline de cercetători. Cei care au luat locul la tribună, pentru discursuri, au avut discursuri entuziasmate, pline de mândrie locală şi, uneori, pline de surprindere, atunci când se gândeau la atitudinea lor în momentul când au auzit prima oară de proiect.

Victor Ponta a spus că atunci când a aflat pentru prima oară de proiect, ”acum doi ani”, nici nu ştia cum să-l pronunţe, iar atitudinea generală nu era una foarte optimistă, ci chiar una dâmboviţeană.

”Mulţi dintre cei care au auzit de proiect au luat în râs ceea ce se construia aici”, a spus Ponta.

Sunt foarte multe lucruri de făcut pentru ca acest proiect să se finalizeze. Astăzi va fi o zi când vreau să transmit mesajul că se pot întâmpla lucruri în România, pe care noi nu le credeam posibile. Poate să fie România ţara cu atâtea probleme de absorbţie de fonduri, dar iată că atragem cele mai multe fonduri. Am auzit că în România nu se va mai face cercetare. Iată că se face. Am auzit că nu vom vedea cercetători străini veniţi în România. La Măgurele vor veni foarte mulţi cercetători străini”

Există perspectiva creării unui cluster IT în jurul ELI. Mulţi şi-au arătat interesul pentru a face cercetare aici în viitor. Mihnea Costoiu

Dezvoltare pe orizontală

Ministrul cercetării ştiinţifice, Mihnea Costoiu, a spus că acest proiect va aduce faimă şi bani României.

ELI va atrage fonduri de peste un miliard de euro. De asemenea, va permite dezvoltarea pe orizontală. Este un proiect la frontiera ştiinţifică şi tehnologică. Proiectele de aici se vor regăsi în economie prin aplicaţii din domeniul medical, software, gestionarea deşeurilor cu impact asupra calităţii vieţii”, a spus Costoiu.

El a adăugat că ”ELI înseamnă locuri de muncă în construcţia infrastructurii, iar apoi 200 de cercetători vor fi angajaţi permanent. Există perspectiva creării unui cluster IT în jurul ELI. Mulţi şi-au arătat interesul pentru a face cercetare aici în viitor. Multe companii multinaţionale doresc să folosească infrastructura. ELI vine pe o moştenire veche. Aici la Măgurele a fost creat al patrulea reactor nuclear din lume şi cea mai pură apă grea”,a declarat Mihnea Costoiu, ministrul învăţământului, cercetării ştiinţifice şi dezvoltare.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, l-a completat spunând că acem un pas în rândul oraşelor competitive, cu poli de dezvoltare în zona metropolitană. Ca profesor universitar sunt bucuros că tinerii primesc un mesaj că lucrurile se pot întâmpla şi aici: în România, în Bucureşti. Se pot realiza profesional, îşi pot realiza visurile acasă, alături de părinţi şi copii. Ca medic apreciez utilitatea proiectului în domeniu, pentru că rezultatele proiectului vor ajuta la diagnosticarea unor boli grave”, a mai spus primarul general al Capitalei.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite