Cinci elevi români participă anul acesta la Intel ISEF, competiţia care l-a făcut celebru pe Ionuţ Budişteanu

Cinci elevi români participă anul acesta la Intel ISEF, competiţia care l-a făcut celebru pe Ionuţ Budişteanu

Tech Adevărul va fi prezent la Intel ISEF 2014

Cinci elevi români din Bucureşti, Solca şi Suceava vor participa la ediţia din acest an a Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), cea mai amplă competiţie de ştiinţă şi inginerie din lume dedicată liceenilor.

Competiţia va avea loc în perioada 10 – 16 mai la Los Angeles, Statele Unite ale Americii, iar premiile puse în joc depăşesc 5 milioane de dolari.

Anul trecut Ionuţ Budişteanu, din Râmnicu Vâlcea, a câştigat Intel ISEF, fiind recunoscut mondial drept cel mai bun tânăr om de ştiinţă sub 18 ani din 2013. El a câştigat cu maşina low-cost fără şofer, un proiect inovator românesc dezvoltat pentru a ajuta întreaga umanitate.

În 2014, şansa României la Intel ISEF este reprezentată de Octavian Coca şi Ştefan Dascălu din Suceava, Daniel Cosovanu din Solca, Ştefan Iov şi Alexandru Glontaru din Bucureşti. Cei cinci elevi sunt însoţiţi de dr. ing. L. Dan Milici, Universitatea Suceava. Ei vor concura cu peste 1.700 de elevi din peste 70 de ţări, regiuni şi teritorii din toată lumea.  

“Succesul extraordinar al României la Intel ISEF în 2013, datorită lui Ionuţ Budişteanu, a demonstrat potenţialul şi pasiunea tinerilor din ţara noastră pentru ştiinţă şi tehnologie. Le dorim succes în cadrul competiţiei de la Los Angeles participanţilor de anul acesta şi îi încurajăm să câştige cât mai multe premii”, a declarat Adrian Cioroianu, Business Development Manager, Intel.

Tratamentul pentru deficitul de atenţie găsit de doi elevi în clasa a XI-a din Suceava

Elevii Octavian Coca şi Ştefan Dascălu de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Suceava, participă în acest an la Intel ISEF cu un proiect ce îşi propune să trateze, prin joacă, afecţiuni precum ADHD (Deficit de Atenţie / Tulburare Hiperkinetică). Aceasta afectează aproximativ 5% dintre copii, fiind o importantă problemă socio-psihologică.

Activitatea electrică a creierului uman este direct influenţată de tipul şi de intensitatea activităţii fizice sau intelectuale desfăşurate la un moment dat şi poate fi măsurată cu ajutorul unor echipamente, obţinându-se electroencefalograma. Înregistrând semnalul electric produs de activitatea cerebrală cu un dispozitiv similar electroencefalografului şi folosind un sistem cu ajutorul căruia aceste semnale pot fi conectate cu diferite dispozitive, se pot controla diferite gadget-uri sau jucării în timp real, iar intensitatea controlului depinde de starea de atenţie a utilizatorului.

Proiectul include un circuit cu maşinuţe a căror viteză de deplasare este modificată proporţional cu gradul de concentrare la un moment dat a utilizatorului şi un ventilator a cărui viteză de rotaţie este, la fel, direct proporţională cu gradul de concentrare. Folosind aceste tipuri de dispozitive, sau altele similare, utilizatorul îşi poate antrena, prin joc, capacitatea de a-şi induce o stare de atenţie, ceea ce este foarte util în rezolvarea eficientă a sarcinilor zilnice care necesită un nivel mare de concentrare, inclusiv a atenţiei în procesul de învăţare, dar şi pentru tratarea tulburărilor psihiatrice cum ar fi ADHD.

Generatorul low-cost, care nu poluează, realizat de un elev din Solca

Elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic „Tomşa Vodă”, Solca, judeţul Suceava, Daniel Cosovanu a realizat un generator de aer cald, low-cost, ce nu poluează, şi care poate fi folosit pentru încălzirea locuinţelor. Proiectul său ”Generator Solar de Aer Cald: Construcţie şi Aplicabilitate” constă în realizarea unor panouri solare ce reutilizează dozele alimentare de aluminiu pentru a genera un curent de aer cald, ce poate fi folosit la încălzirea unei incinte. Panoul reprezintă o alternativă pentru încălzirea locuinţei în timpul zilelor senine sau parţial senine cu temperaturi sub nivelul de confort termic. Acesta poate înlocui combustibilii fosili des folosiţi pentru încălzirea camerelor dintr-o locuinţă atâta timp cât soarele este prezent pe cer. Generatorul nu poluează, nu consumă energie electrică şi poate fi realizat cu costuri mici, reprezentând o investiţie importantă pentru orice persoană ce doreşte să protejeze mediul înconjurător făcând în acelaşi timp economii.

Doi elevi din Bucureşti au găsit un nou material pentru construcţia clădirilor

Statisticile indică pentru ultimii 10 ani un număr de peste 800.000 de persoane decedate la nivel mondial şi pierderi de materiale de milioane de dolari ca urmare a seismelor, principala cauză fiind prăbuşirea clădirilor. Soluţiile actuale de protecţie a clădirilor la cutremure au costuri ridicate, făcându-se deseori compromisuri ce duc la o protecţie scăzută, mai ales în ţările sărace.

În baza acestor statistici, doi elevi din clasa a XI de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti, Ştefan Iov şi Alexandru Glontaru, merg la Intel ISEF cu un proiect ce propune folosirea în construcţia clădirilor a unui adeziv similar cu cel produs de paianjenul de grădină. Cei doi elevi susţin că acest tip de adeziv este o soluţie în problema pierderilor umane şi materiale cauzate de seisme, fiind ieftină, ecologică şi uşor de aplicat. Rigidizarea la şocuri, vibraţii şi umiditate conferă adezivului proprietatea de a absorbi energia undelor seismice si apoi de a o elibera lent. Compatibilitatea mare cu materialele utilizate şi puterea de penetrare a adezivului menţin pereţii întregi chiar dacă se descompun la nivel aproape microscopic. Cei doi elevi au proiectat o fabrică semivie, un sistem autonom de întreţinere în viaţă a coloniilor de celule cu care vor să asigure obţinerea adezivului în cantitate mare şi la un pret mic. Fabrica semivie se bazează pe producerea substanţei prin înmulţirea celulelor care o produc natural. De asemenea, un software dezvoltat de cei doi elevi asigură parametri necesari pentru menţinerea în viaţă şi hrănirea celulelor astfel încât acestea să producă adeziv în codiţii similare cu cele din natură.

Tech Adevărul va fi prezent la evenimentul Intel ISEF 2014 şi vă va ţine la curent cu proiectele elevilor români, dar şi cu invenţiile altor tineri din întreaga lume

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările