China vrea să construiască o navă spaţială lungă de aproape un kilometru, pentru a explora spaţiul. Specialist NASA: „Cred că este în totalitate fezabil“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul s-ar putea să sune ca ficţiunea ştiinţifică, dar fostul şef al departaentului tehnlogie al NASA, Mason Peck, a spus că ideea nu este în întregime nerealizabilăFoto: Getty Images
Proiectul s-ar putea să sune ca ficţiunea ştiinţifică, dar fostul şef al departaentului tehnlogie al NASA, Mason Peck, a spus că ideea nu este în întregime nerealizabilăFoto: Getty Images

Un grup de oameni de ştiinţă din China a anunţat că au început planurile pentru realizarea unei nave spaţiale care ar putea să aibă o lungime de până la 1 kilometru. Un specialist NASA susţine că ideea este în totalitate fezabilă, „dar preţul e problema", notează Live Science.

Proiectul face parte dintr-un apel mai larg pentru propuneri de cercetare din partea Fundaţiei Naţionale de Ştiinţe Naturale din China, o agenţie de finanţare administrată de Ministerul Ştiinţei şi Tehnologiei din ţară. O schiţă de cercetare postată pe site-ul fundaţiei a descris astfel de nave spaţiale enorme ca „echipamente aerospaţiale majore pentru utilizarea viitoare a resurselor spaţiale, explorarea misterelor universului şi viaţa pe orbită pe termen lung”, potrivit Hotnews.ro.

Fundaţia doreşte ca oamenii de ştiinţă să efectueze cercetări cu privire la noi metode de proiectare uşoare care ar putea limita cantitatea de material de construcţie care trebuie înălţat pe orbită şi noi tehnici pentru asamblarea în siguranţă a acestor structuri masive în spaţiu. Dacă ar fi finanţat, studiul de fezabilitate ar avea o durată de cinci ani şi ar avea un buget de 15 milioane de yuani (2,3 milioane de dolari). 

Proiectul s-ar putea să sune ca ficţiunea ştiinţifică, dar fostul şef al departaentului tehnlogie al NASA, Mason Peck, a spus că ideea nu este în întregime nerealizabilă, iar provocarea este mai mult o problemă de inginerie decât de ştiinţa fundamentală. 

"Cred că este în totalitate fezabil", a declarat Peck, acum profesor de inginerie aerospaţială la Universitatea Cornell, pentru Live Science. "Aş descrie problemele de aici nu ca impedimente insurmontabile, ci mai degrabă probleme de scară." 

De departe cea mai mare provocare ar fi preţul, a remarcat Peck, datorită costului uriaş al lansării obiectelor şi materialelor în spaţiu. Staţia Spaţială Internaţională (ISS), care are o lăţime de doar 110 metri în cel mai lung punct al său, conform NASA, a costat aproximativ 100 de miliarde de dolari pentru construcţie, a spus Peck, astfel încât construirea a ceva de 10 ori mai mare ar afecta chiar şi cel mai generos buget naţional. 

Totuşi, depinde mult de ce tip de structură intenţionează să construiască chinezii. ISS este dotat cu echipamente şi este conceput pentru a găzdui oameni, ceea ce îi măreşte semnificativ masa. "Dacă vorbim despre ceva care este pur şi simplu lung şi nu şi greu, atunci este o poveste diferită", a spus Peck.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite