China trimite o sondă pe Lună anul viitor

China trimite o sondă pe Lună anul viitor

Naveta Shenzhou 9, în momentul lansării.

China a anunţat că vrea să trimită prima sondă pe Lună în a doua jumătate a anului viitor. Acest eveniment face parte dintr-un proiect mai mare al chinezilor care presupune şi construirea unei staţii spaţiale.

Agenţia de ştiri chineză a scris că cercetările pe suprafaţa Lunii se vor face în 2013, dar nu a mai oferit alte detalii. Prima misiune pentru explorarea Lunii a fost pornită de China în 2007. Aceasta a presupus lansarea unui satelit, denumit Chang’e One, după o zeiţă, şi trebuia doar să facă fotografii suprafeţei lunare şi să analizeze distribuţia elementelor. Chinezii mai au planificate aselenizarea fără echipaj şi misiunea din 2017 pentru prelevare de roci.

Potrivit Reuters, specialiştii chinezi au spus că iau în calcul şi posibilitatea trimiterii unui om pe Lună, dar după 2020. Naveta Shenzhou 9 s-a întors luna trecută pe Pământ şi a consemnat şi trimiterea în spaţiu a primei femei din China. De asemenea, a finalizat cu succes un test necesar pentru a vedea dacă este posibilă construirea unei staţii spaţiale până în 2020.

China şi-a început programul spaţial în 2003, iar Shenzhou 9 a fost a patra misiune. Creşterea interesului chinezilor faţă de explorarea spaţiului vine pe fondul retragerii Statelor Unite ale Americii şi Rusiei. SUA a amânat oricare alte misiuni pentru după 2017, iar Rusia a spus că acestea nu mai sunt o prioritate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: