Cercetătorii sunt pe urma celui mai mare mister al Universului. Acceleratorul LHC a fost repornit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acceleratorul de particule Large Hadron Collider
Acceleratorul de particule Large Hadron Collider

Acceleratorul de particule Large Hadron Collider a fost repornit, după o pauză de aproape doi ani şi după ce restartul a fost amânat cu aproape două săptămâni. Noua versiunea a acceleratorului va căuta în continuare dovezile existenţei materiei întunecate.

Acceleratorul Large Hadron Collider de la CERN a fost repornit, iar primul flux de particule a fost lansat în direcţia opusă acelor de ceas în tunelul de 27 de kilometri. Urmează să fie pornită şi a doua rază de particule, pentru ca restartul să fie complet.

Acceleraratorul de particule de la CERN este cel care a demonstrat lumii că particula Higgs, care ar putea demonstra originea Universului, există. Aceeasta este particula elementară care dă masa celorlalte elemente de pe Terra. Acum, cercetătorii vor căuta lucruri şi mai exotice, cum ar fi materia întunecată, adică 84% din Univers. Cu toate că Universul are o concentraţie atât de mare de materie întunecată, aceasta este o necunoscută. Cercetătorii nu ştiu originea ei şi nici componenţa.

Capacitatea energetică a acceleratorului de particule, care practic recreează momentul de Big Bang în care a fost creat Universul, a fost crescută pentru a putea să captureze urme ale materiei întunecate, aşa cum a fost creată la începuturile timpului.

"LHC va funcţiona zi şi noapte. Nu ştim când vom avea primele rezultate, dar e important să avem coliziuni de particule la energii pe care nu le-am mai întâlnit până acum", a declarat Arnaud Marsollier, de la CERN.

Specialistul spune că a fost nevoie de 50 de ani pentru descoperirea bosonului Higgs şi 20 de ani pentru construirea accelereatorului de particule, care va funcţiona cel puţin până în 2035.

Acceleratorul de particule a fost în revizie tehnică în ultimii doi ani, dar şi într-un proces de upgrade, care i-a crescut puterea. Primele coliziuni vor avea loc în iunie. Căutarea energiei întunecate duce cercetătorii în afara modelului standard al Universului. În noua teorie care va fi folosită la CERN, modelul Universului se numeşte supersimetrie şi prezice că fiecare particulă cunoscută are o particulă-partner, mult mai masivă, care ar fi sursa materiei întunecate.
 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite