Cercetătorii americani vor să realizeze computere capabile să gândească la fel ca oamenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Savanţii au creat un model de computer - 
sau algoritm - care poate extrage şi 
înţelege concepte noi dintr-un singur exemplu/FOTO wiredcosmos.com
Savanţii au creat un model de computer - sau algoritm - care poate extrage şi înţelege concepte noi dintr-un singur exemplu/FOTO wiredcosmos.com

Cercetătorii americani sunt tot mai aproape de momentul în care vor reuşi să construiască un computer ce va fi capabil să gândească precum oamenii, informează Reuters.

Pentru ca inteligenţa artificială şi maşinile inteligente să devină realitate, computerele viitorului vor trebui să fie capabile să gândească precum oamenii, consideră experţii în domeniu. Oamenii de ştiinţă au realizat recent o serie de progrese importante în atingerea acestui obiectiv.

Savanţii americani au anunţat, joi, că au creat un model de computer - sau algoritm - care deţine acea capacitate umană unică de a extrage şi înţelege concepte noi dintr-un singur exemplu, în cadrul unui studiu ce a analizat procesul de învăţare a unor litere ale alfabetului, scrise de mână, necunoscute de acel program informatic.

Studiile de acest fel îşi fixează un obiectiv dublu: de a înţelege mai bine procesul uman de învăţare şi de a dezvolta algoritmi de învăţare noi, mai apropiaţi celor umani, a precizat Brenden Lake, profesor de ştiinţe cognitive şi analiza datelor la Universitatea New York.

Noul algoritm a fost conceput pentru a determina un computer să devină capabil să înveţe cu rapiditate dintr-un exemplu unic, la fel cum fac de obicei oamenii.

„Arăţi chiar şi unui copil foarte mic un cal sau un autobuz de şcoală sau un skateboard, iar ei înţeleg acele imagini după doar unul sau foarte puţine exemple”, a explicat Joshua Tenenbaum, profesor de ştiinţe cognitive în domeniul computerelor la prestigiosul MIT (Massachusetts Institute of Technology).

În cazul maşinilor care sunt create pentru a învăţa, algoritmii standard necesitau până acum zeci, sute sau chiar mii de exemple pregătitoare, pentru a se obţine rezultate similare, a precizat profesorul Tenenbaum.

În cadrul acestui studiu recent, computerelor care deţin noul algoritm şi unor voluntari umani le-au fost prezentate un set de litere selectate dintr-o bază de 1.600 de litere scrise de mână, provenind din 50 de tipuri de alfabet folosite în lumea întreagă. Printre acestea s-a aflat chiar şi un alfabet extraterestru fictiv, prezentat în serialul TV de animaţie "Futurama".

Una dintre sarcinile trasate preciza ca voluntarii umani şi computerele respective să reproducă diverse litere, după ce acestea le-au fost prezentate într-un exemplu unic. Un juriu - alcătuit din oameni - a fost invitat apoi să identifice literele care au fost reproduse de un computer. Juraţii au descoperit astfel că literele reproduse de computere nu puteau fi virtual diferenţiate de cele reproduse de voluntarii umani.

Ruslan Salakhutdinov, profesor de statistică şi ştiinţe ale computerului la Universitatea Toronto, speră că noul studiu va contribui la realizarea unor progrese considerabile în procesul de creare a inteligenţei artificiale, prin dezvoltarea unei noi generaţii de maşini inteligente, care "vor avea o inteligenţă asemănătoare cu cea a oamenilor".

Abordarea folosită în acest studiu ar putea fi aplicată şi în cazul altor procese de învăţare ce vor fi utilizate de maşinile inteligente, precum recunoaşterea vocală şi recunoaşterea obiectelor.

Studiul cercetătorilor americani a fost publicat în revista Science.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite