Dimensiunea ochilor şi inteligenţa, cauze ale dispariţiei neanderthalienilor

Dimensiunea ochilor şi inteligenţa, cauze ale dispariţiei neanderthalienilor

Craniu de neandertalian (stânga) şi craniu de homo sapiens (dreapta) FOTO Chris Stringer

Cercetătorii ştiu că Homo Sapiens şi neandertalienii au coexistat pentru o vreme, până când cei din urmă au dispărut, însă nu ştiau exact de ce s-a întâmplat acest lucru.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un nou studiu publicat în jurnalul „Proceedings of the Royal Society B“ sugerează că neandertalienii au dispărut din cauza ochilor, care aveau o dimensiune mult mai mare decât cei din specia noastră. Drept urmare, o parte importantă a creierului lor era folosită pentru a vedea foarte bine de la distanţă şi pe întuneric, decât pentru a procesa informaţii, potrivit RedOrbit.

Fără a avea nevoie să petreacă timp coordonându-şi vederea, creierul predecesorilor noştri a fost apt să dezvolte structuri sociale, ceea ce le-a permis oamenilor preistorici să reziste în timpul Epocii de Gheaţă.  

În timp ce neandertalienii aveau creierul de aceeaşi dimensiune ca a antecesorilor noştri, al lor era structurat în mod diferit şi nu era focusat doar pe vedere, ci şi pe coordonarea corpului.

Profesorul Chris Stringer, de la Muzeul Naţional de Istorie din Londra, împreună cu Eiluned Pearce şi Robin Dunbar de la Universitatea Oxford, au examinat craniile a 25 de neandertalieni şi 39 de oameni ai epocii moderne, toate între 27.000 şi 200.000 de ani vechime. Măsurătorile au confirmat că ochii neanderthalienilor erau cu aproximativ un centimetru mai mari decât cei ai Homo Sapiens.

Din moment ce neandertalienii s-au dezvoltat la latitudini mai mari, o mare parte a creierului lor ar fi fost folosită pentru vedere şi controlul corpului, lăsând mai puţin loc părţii creierului care se ocupă cu alte funcţii, precum dezvoltarea abilităţilor sociale“, precizează Eiluned Pearce pentru BBC News.

Studii anterioare au arătat că neanderthalienii aveau şi o statură mai mare, iar creierul lor a trebuit să se concentreze pe echilibrul corpului.

În afară de inabilitatea de a forma grupuri sociale şi de a crea veşminte pentru a le ţine de cald, studiul nu încearcă să portretizeze neandertalienii drept o rasă inferioară. La Hollywood, neandertalienii sunt adesea înfăţişaţi drept creaturi brutale şi cu un nivel scăzut de inteligenţă. 

Erau foarte, foarte inteligenţi, dar nu în acelaşi mod ca Homo Sapiens“, adaugă Stringer.

Studiul nostru oferă o abordare mai directă în a estima cât la sută din creier era alocat funcţiilor cognitive, incluzând partea care se ocupă cu sfera socială; o mărime redusă pentru cea din urmă ar fi avut implicaţii în ceea ce priveşte nivelul lor de complexitate socială şi abilitatea lor de a crea, conserva şi construi inovaţii.“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările