FOTO Cele mai bune imagini astronomice ale anului 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imaginea care a câştigat locul II la Categoria „Pământ şi Spaţu“ Foto Arild Haitmann
Imaginea care a câştigat locul II la Categoria „Pământ şi Spaţu“ Foto Arild Haitmann

Cu atât de multe imagini spectaculoase surprinse de telescoapele spaţiale, e greu să ne amintim că pot fi  realizate fotografii la fel de minunate de oameni obişnuiţi, de pe pământ.  Aceasta este intenţia competiţiei „Fotografiile astronomice ale anului 2012“ organizată de Observatorul Regal din Marea Britanie, care şi-a propus să le aducă un omagiu câştigătorilor.

Premii au fost acordate amatorilor, dar şi fotografilor profesionişti din 12 ţări, printre ei numărându-se şi un câştigător în vârstă de doar 12 ani. 

Cele peste 800 de fotografii înscrise în competiţie au fost analizate de astronomi, jurnalişti şi istorici şi clasate în patru categorii  (Pământ şi Spaţiu, Sistemul nostru Solar, Spaţiul în profunzime şi Tânărul fotograf astronom al anului), cărora li s-au adăugat trei premii speciale. 

CATEGORIA „DEEP SPACE”

Locul I

1. Fotograful australian Martin Pugh a câştigat pentru a doua oară premiul pentru cea mai bună fotografie în concursul „Fotografiile astronomice ale anului 2012” organizat de ObservatorulRegal din Marea Britanie. Acesta a mai câştigat acelaşi premiu şi în anul 2009. Pe lângă premiul de aproape 2.000 de euro, fotografia acestuia ocupă un loc de cinste în expoziţia imaginilor câştigătoare la Observatorul Regal de la Greenwich, Marea Britanie, până în februarie 2013. 

Pugh i-a impresionat pe judecători în competiţia din acest an cu profunzimea şi claritatea imaginii care descrie faimoasa galaxie Whirlpool. La o privire mai atentăcse pot observa şi alte câteva galaxii în depărtare.

1 the telegraph

Locul II

2. Rogelio Bernal Andreo (SUA). Fotograful a surprins nu numai subiectul principal al imaginii – o vastă rămăşiţă a unei supernove – ci şi obiectele care o înconjoară. În imagine se văd resturile unei stele masive care a explodat în urmă cu 40.000 de ani. În timp ce aceasta continua să se extindă, ea se ciocneşte violent cu praful şi gazelle dintre stele, de aici efectul strălucitor.

2 the telegraph

Recomandată

3. Fotografia lui Robert Franke (SUA), „Mătura vrăjitoarei ”,după cum a fost denumită, reprezintă resturile strălucitoare provocate de explozia unei supernove - moartea violentă a unei stele masive. Deşi explozia a avut loc cu mii de ani în urmă, resturile gazoase se extind în continuare spre exterior şi produc iluzia unor nori.

3  the telegraph

Recomandată

4. O a doua fotografie cu care Robert Franke a concurat este „ The Perseus Cluster.” Situată la aproximativ 250 de milioane de ani lumină de noi, conţine mai mult de 500 de galaxii. Unele sunt spiralate, cum ar fi Calea Lactee, în timp ce altele sunt eliptice. Împreună, acestea formează una dintre cele mai mari structuri din Univers. Fiecare pată de lumină din această fotografie conţine milioane, dacă nu miliarde de stele.

4 the telegraph

Recomandată

5. Formele înfricoşătoare care par să bântuie această întindere înstelată sunt nori de praf cosmic care umplu uriaşul spaţiu dintre stele. Fotograful Oleg Bryzgalov din Ucraina a trebuit să călătorească 1.000 km în munţii din Crimeea pentru a găsi un cer suficient de întunecat pentru a imortaliza această imagine.

5 the telegraph

CATEGORIA „PĂMÂNT ŞI SPAŢIU”

Locul I

6. Câştigătorul categoriei „Earth and Space” este japonezul Masahiro Miyasaka. Surprinsă în Nagano, Japonia, această imagine prezinta constelaţiile Orion, Taur şi Pleiadelor, având pe fundal un peisaj straniu, congelat. Deşi stelele par să licăre cu o lumină rece, geroasă, lumina lor poate atinge 30.000 de grade Celsius.

6 the telegraph

Locul II

7. Tot în categoria „Earth and Space” se încadrează şi fotografia norvegianului Arild Heitmann.  Aurora boreală urmăreşte tiparele schimbătoare ale câmpului magnetic al Pământului, creând un spectacol impresionant în mijlocul iernii în Nordland Fylke, Norvegia. Lumina verde din această imagine provine de la atomii de oxigen din atmosferă, care au fost alimentaţi de particulele subatomice din Vântul Solar.

7 the telegraph

Recomandată

8. În fotografia  „Nopţi de vară în Michigan”  americanul Michael Rosinski surprinde contrastul dintre urma arcuită regulată a stelelor şi mişcarea haotică a licuricilor: lumina celestă, cea naturală şi cea creată de om într-o singură imagine.

8 the telegraph

Recomandată

9. Imaginea văzută din Insula Reunion (Oceanul Indian) surprinde un arc perfect al galaxiei Calea Lactee care se oglindeşte într-un lac. În fundalul imaginii se poate vedea cel mai înalt vârf al insulei, Piton des Neiges. Petele luminoase din stânga imaginii marchează mulţimea de stele din centrul galaxiei noastre.  Fotograful Luc Perrot a aşteptat doi ani pentru a putea surprinde această imagine.

9 the telegraph

Recomandată

10. Vârfurile muntoase din imaginea surprinsă de turcul Tunç Tezel separă două cadre distincte: luminile îndepărtate din sate şi oraşe, iar sus  măiestoasele stele din Calea Lactee. După mai multe drumeţii prin munţi, fotograful a avut şansa să imortalizeze momentul într-o noapte de august, în Parcul Naţional Uludag de lângă oraşul turc Bursa.

10 the telegraph

   

CATEGORIA „SISTEMUL NOSTRU SOLAR”

Locul I

11. Fotograful Chris Warren din Marea Britanie a imortalizat ultimul tranzit din acest secol al planetei Venus peste discul Soarelui. Tranzituls e produce atunci când Venus printre Pământ şi Soare şi se vede ca un disc negru mic pe suprafaţa Soarelui. Următoarea tranziţie va avea loc peste 105 ani, în decembrie 2117. 

11 the telegraph

Locul II

12. Fotografia lui Damian Peach s-a clasat, de asemenea, în categoria „Sistemul nostru solar.” Fotograful a surprins rotaţia completă a lui Marte, toate detaliile, inclusiv norii subţiri din atmosfera marţiană, pentru a crea o imagine completă a suprafeţei planetei.

12 the telegraph

Recomandată

13. Graham Relf a surprins Cometa Garradd, care a fost descoperită în anul 2009 şi a devenit vizibilă cu binoclul abia în 2011, însă niciodată vizibilă cu ochiul liber. 

13 the telegraph

Recomandată

14. Paul Haese din Australia a imortalizat, la fel ca şi Warren, momentul de tranzit al lui Venus, însă dintr-un alt unghi. Venus, o planetă cu aproape aceeaşi dimensiune cu cea a Pământului este compleşită de amploarea Soarelui.

soare

Recomandată

15. Damian Peach a realizat o galerie portret în care sunt dispuse patru dintre vecinii planetei noastre, de la stânga la dreapta. Venus (28 mai), Marte (29 februarie),Jupiter (1 februarie) şi Saturn (21 aprilie). Fotograful prezintă dimensiunile relative ale planetelor, aşa cum apar pentru un observator de pe Pământ. În realitate, Jupitern şi Saturn ar face ca celelalte planete să pară minuscule, dar ele se află la o distanţă foarte mare de noi.

15 the telegraph

CATEGORIA „FOTOGRAFIILE TINERILOR ASTRONOMI”

Locu I

16. Tânărul fotograf axat pe fenomene astonomice Jacob von Chorus, în vârstă de numai 15 ani, a câştigat premiul pentru cea mai bună fotografie a acestei categorii. Puştiul din Canada a surprins stelele care formează Pleiadele, uşor de văzut cu ochiul liber pe cerul din emisfera nordică. Deşi sunt adesea numite „Cele şapte surori”, în această fotografie sunt surprinse mai multe dintre stelele tinere. Tânărul fotograf a imortalizat, de asemenea, un nor de gaz diafan, iluminat de stele.

astronomie the telegraph

Locul II

17. Un alt tânăr participant, tot din Canada, a făcut senzaţie cu poza sa în aceeaşi categorie ca şi Jacob von Chorus. Acest tânăr fotograf a pus cap la cap mai multe imagini de înaltă rezoluţie ale Lunii din timpul zilei, pentru a forma un mozaic colorat. Albastrul liniştitor al cerului în timpul zilei este dat de împrăştierea luminii albastre de la Soare în atmosfera Pământului.

17 the telegraph

Recomandată

18. Din categoria „Tineri fotografi” face parte şi indianul Jathin Premjith în vârstă de 15 ani, care a surprins spectacolul oferit de Luminile Nordului, vârfuri de copaci şi un cer înstelat. În centrul imaginii, Orionul este foarte puţin vizibil, constelaţiileTaur şi Pleiadele sunt văzute clar în zona din dreapta sus.

18 the telegraph

Recomandată

19. Fotograful Jacob Marchio de 13 ani din SUA, a capturat un detaliu al Lunii.  

19 the telegraph

Recomandată

20. Imagiena „Originile vieţii pe Pământ” a fost surprinsă de tânărul fotograf Thomas Sullivan în vârstă de 13 ani din SUA. Pământul şi spaţiul sunt uniform ponderate în această imagine minunat încadrată de un peisaj californian sub Calea Lactee.  În fotografia lui apare şi un pin vechi de 4.000 de ani.

20 the telegraph

PREMII SPECIALE

Locul I

21. Câştigătorul categoriei „Oamenii şi spaţiul” a fost francezul Laurent Laveder care a imortalizat, pe plaja Tréguennec din nord-vestul Franţei momentul în care Venus şi Jupiter au apărut una lângă alta pe cer. Apropierea lor a fost o iluzie optică, Jupiter fiind cu milioane de kilometri mai departe decât Venus. Fotograful apare în colţul din dreapta jos. Constelaţiile Taur şi Pleiadele sunt, de asemenea, vizibile în stânga sus.

21 the telegraph

Locul II

22. Fotografia lui Steven Christenson din SUA a surprins doi călători pierduţi în pustiul Parcului Naţional Yosemite într-o seară din iulie 2011.

22 the telegraph

23. Premiul oferit la categoria „Best Newcomer” a fost câştigat de Lóránd Fényes din Ungaria. Fotograful a capturat în cele mai mici detalii nebuloasa „Trompa elefantului” fiind o mare realizare pentru un fotograf astonomic începător. Trompa elefantuluie ste locul de formare al câtorva sute de mii de stele şi se află la o distanşă de 2.400 de ani.

23 the telegraph

24. Câştigătorul categoriei „Robotic Scope” a fost Thomas Read din Marea Britanie, în vârstă de 12 ani. El a surprins Calea Lactee poreclită  „Galaxia Floarea-soarelui.”  Fotografia a fost realizată în Tenerife.

24 the telegraph
Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite