„Ceasul Apocalipsei“ ne mai dă cinci minute până la distrugerea totală: Fără administrarea tehnologiei, vom fi victime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O reprezentare a „Ceasului Apocalipsei“. FOTO 3news.co.nz
O reprezentare a „Ceasului Apocalipsei“. FOTO 3news.co.nz

În vremea în care lumea era aproape de un război total care o putea distruge, cercetătorii s-au gândit să ilustreze într-un fel aparte pericolul apocalipsei. Astfel, ei au creat „Ceasul Apocalipsei“, un simbol care rezistă de peste 60 de ani, iar azi e la cinci minute de sfârşitul omenirii.

„Ceasul Apocalipsei“ a pornit din 1947, iar creatorii sunt membrii Consiliului pentru Securitate şi Ştiinţă de la „Bulletin of the Atomic Scientists“. Atunci, Al Doilea Război Mondial se încheiase deja, Statele Unite ale Americii făcuseră dovada existenţei bombei atomice, iar URSS era a două superputere a lumii.. „Ceasul Apocalipsei“ a plecat de la 23.53, iar el urma să fie ajustat în fiecare an, în funcţie de pericolul în care se regăseşte omenirea.

RussiaToday notează că „Ceasul Apocalipsei“ a rămas la 23.55 în ultimii doi ani, iar oamenii de ştiinţă avertizează că omenirea face prea puţin eforturi pentru a-şi preveni anihilarea. „[...] ar trebui să aibă mai mult curaj în a lua deciziile necesare reducerii arsenalelor nucleare, să înceteze cu plantarea scuturilor anti-rachetă şi de apărare şi să reducă nivelurile de alertă pentru folosirea armelor nucleare“, informează cercetătorii în documentul lor înaintat lui Ban Ki-moon, secretarul general al ONU.

Aceştia nu privesc cu ochi buni nici avansurile tehnologice făcute fără analizarea consecinţelor posibile. „Putem să ne administrăm tehnologia sau să-i devenim victime. Alegerea este a noastră şi «Ceasul» bate“, se mai arată în scrisoare. „Din experienţă ştim că noile tehnologii pot fi folosite pentru distrugerea omenirii şi a societăţilor“. Oamenii de ştiinţă consideră că SUA şi Rusia ar trebui să continue în încercările lor de distrugere a arsenalului nuclear al omenirii.

Atenţionări pentru Ki-moon vin şi cu privire la China, India şi Pakistan care şi-au dezvoltat tot mai mult puterea militară. De asemenea, Fukushima ar trebui să atragă atenţia omenirii că energia nucleară, pe cât e de eficientă, e dificil de administrat. Germania şi Elveţia fac progrese în acest sens, pe când Marea Britanie începe negocierile pentru a-şi crea noi centre nucleare. Nu în ultimul rând, grupul atrage atenţia ONU că nu a făcut mai mult în protejarea mediului şi asigurarea unei clime stabile. Din 2007, ei susţin că ceasul arată şi problemele de acest tip ale omenirii.

image

Ceasul care merge înainte şi-napoi

„Ceasul Apocalipsei“ este pus mai aproape de ora 24.00 sau mai departe, după cum evaluează grupul care îl are în administrare pericolele care pândesc omenirea. Ceasul a pornit de la 23.53, iar cel mai bun moment a fost în 1991, când URSS s-a destrămat, dar nu înainte de a semna un tratat de pace cu SUA. Cel mai negru moment a fost în 1953, când URSS şi SUA au derulat teste cu dispozitive termonucleare la nouă luni distanţă una de alta. Ceasul a fost pus atunci la 23.58.

Scott Brown, într-un articol pentru Wired, semnalează că acest ceas nici n-ar mai trebui să existe. „Drept meme, metaforă sau instrument pentru atenţionarea societăţii, «Ceasul Apocalipsei» n-are egal, dar drept ceas este un eşec. [...] apreciez scopul ceasului [...], chestiunea e că cei care creează probleme nu se tem de ceasuri. Ei se tem de scandaluri sexuale şi ţărani nemulţumiţi - în ordinea asta“, scria acesta. El îşi încheie articolul prin a spune că oamenii au nevoie de o astfel de asigurare psihică, dar nu aceasta e soluţia, oamenii ajungând să fie doar nişte privitori la un ceas, aşteptând miezul nopţii.

Află mai multe:

Apocalipsa climatică: mit, joc geopolitic, realitate iminentă?

VIDEO Cum va arăta sfârşitul lumii: soarele va creşte sau Universul se va reduce la o încăpere

Tu ce faci de Apocalipsă? Dar de Crăciun? Cum variază consumul de pornografie în funcţie de diverse evenimente

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite