Cea mai lungă eclipsă parţială de Lună din ultimele şase secole va avea loc în noaptea de joi spre vineri. În ce zone ale lumii va putea fi vizibilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Cea mai lungă eclipsă parţială de Lună din ultimele şase secole va avea loc în noaptea de joi spre vineri. Aceasta va putea fi vizibilă în SUA timp de 3 ore şi jumătate. Eclipsa va putea fi văzută şi din Europa de Vest, America de Nord, estul Australiei, Japonia şi Noua Zeelandă. Cu toate acestea, va fi vizibilă din România, unde următoarea eclipsă totală va fi în mai 2022.

În zonele de maxim din America de Nord eclipsa parţială va dure 3 ore şi 28 de minute. Va începe la ora 02.19 în noaptea de vineri, punctul de maxim va fi în jurul orei 04:00 dimineaţă, iar finalul, la ora 05.47. Este cea mai lungă eclipsă parţială de Lună din ultimii 580 de ani şi suprafaţa Lunii va fi acoperită în proporţie de 97% în momentul de maxim.

Tradiţional, în SUA, Luna plină din noiembrie este denumită „Beaver Moon” (Luna castorului) pentru că era vremea când castorii se pregăteau de iernat. Pentru că eclipsa se petrece în timpul fazei de Lună plină a fost denumită „Beaver Moon eclipse”, potrivit hotnews.ro.

După modul cum Luna intersectează, parţial sau total, fie conul de umbră, fie doar cel de penumbră, va avea loc o eclipsă de Lună, parţială sau totală, prin umbră sau prin penumbră. Pentru ca un astfel de fenomen să aibă loc, este necesar ca cele 3 corpuri cereşti, Soarele, Pământul şi Luna, să se afle aproximativ pe aceeaşi direcţie.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite