Cea mai înaltă staţie meteo din lume a fost instalată pe Everest în urma unei expediţii istorice

Cea mai înaltă staţie meteo din lume a fost instalată pe Everest în urma unei expediţii istorice

FOTO via National Geographic

O expediţie recentă pe muntele Everest s-a soldat cu numeroase recorduri mondiale şi premiere istorice, precum instalarea unei staţii meteo în cel mai înalt punct de pe Pământ sau realizarea unei scanări lidar cu elicopterul de la cea mai mare înălţime de până acum.

Ştiri pe aceeaşi temă

Recordurile au fost stabilite în urma unei expediţii ştiinţifice încheiată săptămâna trecută, care a inclus oameni de ştiinţă şi cercetători de la National Geographic Society şi Univesitatea Tribhuvan din Nepal.

În timpul expediţiei, echipa a instalat cinci staţii de monitorizare a vremii pe muntele Everest, două dintre acestea devenind staţiile meteo situate la cea mai mare înălţime din lume – 8430 de metri, respectiv 7945 de metri.

Alte recorduri au fost stabilite de prelevarea unei carote de gheaţă de la cea mai mare înălţime de până acum – 8020 de metri şi scanarea lidar a gheţarului Khumbu de către un elicopter, de asemenea un record în materie de înălţime pentru această tehnică.

Expediţia a fost una dificilă şi riscantă, pregătită cu câteva luni înainte. Oamenii de ştiinţă au lucrat alături de ingineri pentru ca staţiile meteo de 2,1 metri şi aproape 50 de kg să poată rezista temperaturilor extreme şi vânturilor cu forţe asemănătoare cu ale unui uragan la care vor fi supuse. Întreaga operaţiune de asamblare a staţiilor nu trebuia să depăşească patru ore, datorită lipsei de oxigen la care echipa era supusă.

Motivul pentru care expediţia a fost realizată este de a accesa una dintre zonele cu vânturi puternice care străbat globul la altitudini mari, zona Central Asiatică. Aceasta poate fi accesată numai de la altitudinea unor masivi din Himalaya, iar studiul ei poate influenţa urmărirea furtunilor, arată National Geographic.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările