Temperatura Universului. Măsurătorile astronomilor confirmă teoria Big Bang-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universul se răceşte lent, dar constant în decursul miliardelor de ani FOTO Facebook
Universul se răceşte lent, dar constant în decursul miliardelor de ani FOTO Facebook

Astronomii au măsurat temperatura Universului şi au descoperit că acesta se răceşte exact ca în modelul stabilit de teoria Big Bang-ului. „Termometrul” folosit pentru a lua temperatura Universului este un telescop radio al CSIRO, agenţia naţională de ştiinţă a Australiei.

Folosind telescopul CSIRO lângă Narrabi, Australia, echipa internaţională de cercetători din Suedia, Franţa, Germania şi Australia a reuşit să determine ce temperatură avea Universul în urmă cu jumătate din vârsta pe care o are în prezent. „Aceasta este cea mai precisă măsurătoare făcută vreodată a modului de răcire a Universului în istoria sa de 13,77 miliarde de ani”, a spus dr. Robert Braun, cercetător la CSIRO Astronomy and Space Science.

Lumina are nevoie de timp pentru a călători, deci pentru a vedea cum a fost Universul în trecut, în momentul în care lumina pleca de la galaxiile observate, cercetătorii au studiat stelele aflate la jumătate de Univers distanţă. Au putut măsura astfel evoluţia temperaturii în istoria Universului, scrie „Science Daily”.

Cum se măsoară temperatura la o distanţă de jumătate de Univers?

Astronomii au studiat materia gazoasă dintr-o galaxie fără nume, aflată la distanţa de 7,2 miliarde de ani-lumină de Pământ. Singurul element care încălzeşte gazele în spaţiul de acolo este radiaţia cosmică de fundal – strălucirea rămasă de la Big Bang, explozia de la formarea Universului.

Întâmplător, ei au descoperit o altă galaxie puternică, un quasar (de această dată, numit: „PKS 1830-211”), în spatele celei fără nume. Undele radio provenind de la quasar străbat gazul din galaxia studiată şi lasă o „amprentă” distinctă asupra undelor radio.

Această „amprentă” le-a permis astronomilor să calculeze temperatura Universului în dreptul galaxiei fără nume. Au măsurat -267,92 de grade Celsius (5,08 grade Kelvin) – extrem de frig, dar totuşi mai cald decât temperatura actuală a Universului.

Universul are acum -270,27°C (2,73 Kelvin), scrie sciencedaily.com. În aproape 7 miliarde de ani, Universul s-a răcit cu 2,35°C.

Quasarul, în sprijinul astronomilor

O sursă foarte distantă şi puternică de energie, quasarul reprezintă o sursă de energie cvasi stelară, provenită de la un nucleu galactic activ. Quasarii emit o lumină extrem de puternică şi au fost identificaţi pentru prima oară din cauza energiei electromagnetice emise, a undelor radio şi a luminii vizibile, similare celei emise de stele.

Un quasar este o regiune compactă din centrul unei galaxii masive, înconjurând o gaură neagră gigant.

Teoria Big Bang-ului, confirmată

Temperatura radiaţiei de fond a Universului scade constant pe măsură ce Universul se extinde, conform teoriei general acceptate de formare a acestuia, în urma exploziei „Big Bang”.

„Este exact ce observăm din măsurătorile făcute de noi. Universul din urmă cu câteva miliarde de ani era puţin mai cald decât este în prezent, exact cum prevede teoria Big Bang-uui”, a concluzionat dr. Sebastien Muller de la Observatorul Spaţial Onsala din cadrul Universităţii de Tehnologie Chalmers, din Suedia, cercetător în cadrul studiului. Într-un ritm foarte lent, dar constant şi ireversibil, Universul se răceşte.

   

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite