Cât de inteligenţi sunt românii în comparaţie cu restul europenilor. Harta IQ-ului din statele UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atunci când ne referim la testele de IQ, este important să înţelegem că ideea comună cum că aceste teste măsoară inteligenţa „cu care suntem născuţi” sau cea „genetică” este complet greşită.

O minte ce este pregătită, antrenată este capabilă să rezolve un anume tip de probleme mult mai rapid şi cu mult mai multă eficienţă decât una neantrenată. Astfel, calitatea unui sistem de educaţie influenţează semnificativ scorurile obţinute la aceste teste.

„O valoare medie redusă a IQ-ului pentru o ţară indică o calitate scăzută a sistemului de educaţie, şi nu a unei „inteligenţe genetice” scăzute în rândul populaţiei”, argumentează autorul Jakub Marian.

Acest fapt poate părea contra-intuitiv, în condiţiile în care calitatea şi accesibilitatea sistemelor de educaţie s-a îmbunătăţit constant în ultimele decenii, dar valoarea medie în ţările dezvoltate continuă să rămână în jurul valorii de 100. Acest lucru se datorează faptului că valoarea indicată de testele de IQ nu este una absolută, ea indicând o valoare relativă la restul populaţiei.

„IQ-ul este măsurat relativ la întreaga populaţie, astfel încât valoarea medie să fie egală cu 100 (din această cauză testele de IQ sunt revizuite şi adaptate în mod constant). Astfel, datorită creşterii în calitate constante a sistemelor de educaţie în majoritatea ţărilor, o persoană ce obţine un scor de 100 la un test IQ standard modern ar fi obţinut un scor de 120 la un test similar din anii 1950 (acest fenomen poartă denumirea de Efectul Flynn)”.

De exemplu, o persoană cu un IQ de 82 (valoarea medie din Albania din harta din articol) ar fi obţinut un scor peste medie în anii 1950. Acest lucru indică faptul că sistemul educaţional din Albania nu a reuşit să progreseze în acelaşi ritm cu al celorlalte ţări europene, şi nu că albanezii sunt înzestraţi de la natură cu un grad de inteligenţă mai scăzut decât al celorlalţi europeni.

   

IQ

Datele din această hartă provin din cartea Intelligence: A Unifying Construct for Social Sciences de Lynn şi Vanhanen (2012). Autorii acestei cărţi au utilizat nu doar valorile de IQ disponibile pentru fiecare ţară, ci şi diverse teste standard pentru studenţi (TIMSS, PISA) şi corelaţiile dintre aceste şi testele IQ. Diferenţele de doar câteva puncte în aceste valori pot fi nesemnificative statistic.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite