Care sunt principalele pericole care pot aduce omenirea în pragul extincţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Există o adevărată prăpastie între viteza avansului tehnologic şi înţelegerea implicaţiilor lui FOTO Shutterstock
Există o adevărată prăpastie între viteza avansului tehnologic şi înţelegerea implicaţiilor lui FOTO Shutterstock

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă investighează principalele cauze care ar putea pune în pericol umanitatea. Directorul institutului care efectuează această cercetare susţine că mizele sunt extrem de mari, iar dacă omenirea va greşi, acesta ar putea fi ultimul nostru secol.

Un grup format din oameni de ştiinţă, matematicieni şi filosofi de la Institutul pentru Viitorul Umanităţii din cadrul Universităţii Oxford solicită, printr-o lucrare de cercetare, ca politicienii din toată lumea să acorde o atenţie sporită riscurilor cu care se confruntă specia umană, notează BBC.

Am mai trecut prin asta şi am supravieţuit 

Care sunt, aşadar, cele mai mari riscuri? 

Pandemiile şi dezastrele naturale ar putea provoca un număr colosal de vieţi pierdute, dar doctorul Nick Bostrom, directorul institutului, crede că umanitatea ar putea supravieţui. Asta se va întâmpla datorită faptului că am trecut deja printr-o grămadă de catastrofe, foamete, boli, inundaţii, prădători, cutremure şi schimbări climatice, şi totuşi am supravieţuit. Aşa că şansele sunt de partea noastră. 

Riscul dispariţiei oamenilor din cauza unui impact cu un asteroid sau din cauza erupţiilor vulcanice este foarte mic, spune Bostrom, raportându-se la evenimentele desfăşurate de-a lungul unui secol. Nici măcar pierderile de vieţi omeneşti fără precedent din secolul XX, din cauza celor două Războaie Mondiale şi a epidemiei de gripă spaniolă, nu au reuşit să diminueze populaţia umană. 

Un război nuclear ar putea cauza o distrugere, dar sunt destui oameni care ar supravieţui pentru a permite speciei să continue.

Aşadar, dacă toate aceste variante au fost excluse, ce trebuie să ne sperie, se întreabă BBC. Doctorul Bostrom crede că am intrat într-o nouă eră, cea a tehnologiei care are capacitatea de a ne ameninţa supravieţuirea, cum n-a mai avut-o nicio eră până acum. Aceste noi ameninţări n-au mai fost documentate, aşa că nu ştim la ce ne putem aştepta.

Nu mai avem control

Ca o armă mortală în mâinile unui copil, avansul tehnologiei a depăşit capacitatea noastră de a controla posibilele consecinţe. Experimentele din domenii cum ar fi biologia sintetică, nanotehnologia şi inteligenţa artificială se avântă într-un teritoriu complet imprevizibil.

Biologia sintetică, un fel de biologie combinată cu inginerie, promite beneficii medicale majore, dar doctorul Bostrom este îngrijorat de consecinţele imprevizibile ale manipulării biologiei umane.

Nanotehnologia, care acţionează la nivel molecular sau atomic, ar putea deveni foarte distructivă dacă este folosită în războaie. În raportul echipei de cercetători s-a notat faptul că viitoarele guverne vor avea de înfruntat o mare provocare pentru a controla şi restricţiona eventualele întrebuinţări nepotrivite. 

Există îngrijorări şi despre cum vor interacţiona maşinăriile „inteligente“ cu lumea. Inteligenţa coordonată de computere poate fi o unealtă puternică în industrie, medicină, agricultură sau chiar în economie, dar poate avea şi consecinţe neplăcute (ţineţi minte „Terminator“?).

Reacţie în lanţ

„Inteligenţa artificială este una dintre tehnologiile care pun din ce în ce mai multă putere în dispozitive din ce în ce mai mici“, spune un alt membru al grupului, Daniel Dewey, fost angajat Google. Problema nu e că aceste maşinării vor dezvolta o latură malefică (deci fără „Terminator“), ci doar „o explozie de inteligenţă“, în care puterile accelerate ale computerelor vor deveni mai puţin previzibile şi, în acest fel, incontrolabile.

Împreună cu biotehnologia şi nanotehnologia, putem face lucruri cu foarte puţine resurse, dar care pot afecta întreaga lume, „o reacţie în lanţ a tehnologiilor combinate“.

„Este vorba despre scară. Trăim într-o lume interconectată: călătoriile, ştirile şi zvonurile sunt mult mai rapide. Aşadar, consecinţele unor erori sunt mult mai mari decât în trecut. Acesta este primul secol din istoria omenirii în care cea mai mare ameninţare vine chiar din partea oamenilor“, mărturiseşte Lord Reese, astronom regal în Marea Britanie şi fost preşedinte al Societăţii Regale.

Aceste scenarii nu sunt ficţiuni. Doctorul Bostrom spune că există o adevărată prăpastie între viteza avansului tehnologic şi înţelegerea implicaţiilor lui. „Suntem ca nişte bebeluşi în ceea ce priveşte responsabilitatea morală, dar avem pe mâini tehnologia potrivită unor adulţi“, spune el.

Schimbarea va veni, fie că dorim sau nu. „Este un prag al istoriei umane. Condiţia noastră se va schimba. S-ar putea să sfârşim într-o catastrofă sau să fim transformaţi, din cauza modificărilor prea mari în biologie. Nu este literatură ştiinţifico-fantastică, doctrină religioasă sau o conversaţie în miez de noapte între prieteni. Este ceva foarte serios care trebuie luat în serios“, conchide Bostrom pentru BBC.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite