Astronauţii vor naviga prin cosmos cu puterea gândului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astronauţiivor putea controla navele spaţiale numai cu puterea gândului
Astronauţiivor putea controla navele spaţiale numai cu puterea gândului

Într-un viitor nu foarte îndepărtat, o interfaţă specială le-ar putea permite astronauţilor să controleze navele spaţiale numai prin puterea gândului. Interfaţa creier-computer a fost dezvoltată de cercetătorii britanici şi se află în teste în laboratoarele NASA, potrivit TechNewsDaily.

Cercetătorii de la Universitatea din Essex au dezvoltat prima interfaţă creier-computer care le permite astronauţilor să controleze un simulator de navă spaţială. Aceştia au testat dispozitivul în Laboratorul NASA pentru Propulsie prin Reacţie din Pasadena, California. 

Un voluntar a primit o cască dotată cu electrozi. Apoi, cercetătorii au iniţiat un program de simulare  şi i-au cerut astronautului să îndrume “nava” numai cu puterea minţii. “Nava” era reprezentată ca un cerc mare şi “Soarele” era o sferă albă care creştea în dimensiuni.  În plus, oamenii de ştiinţă au reprezentat traiectoria ideală pe care astronautul trebuia să o urmeze prin opt puncte gri aşezate în cerc.

Când subiectul se concentra să mişte nava către unul dintre punctele gri o serie de computere îi înregistrau semnalele emise de creier şi făceau racheta să se mişte în timp real.

Cum interfaţa creier-computer neceiită un grad mare de atenţie, subiecţii care pilotau nava singuri îşi pierdeau la un moment dat concentrarea iar racheta devia temporar de la traseu. Aşa că cercetătorii au decis să cupleze simultan două persoane la aparat, lucru care a rezultat într-o traiectorie mai precisă a navei.

Riccardo Poli, cercetătorul din spatele interfeţei creier-computer, a declarat că abilitatea persoanelor de a lua decizii comune poate fi utilă şi în operaţiunile armatei. Astfel, ofiţerii de informaţii care trebuie să treacă printr-un volum mare de date ar putea trece mai greu cu vedere unele chestiuni importante dacă ar lucra împreună cu altcineva prin interfaţa nou-dezvoltată.

“Interfaţele vor putea, în viitorul apropiat, să măsoare gradul de atenţie, vigilenţa, motivaţia, oboseala, încărcătura cognitivă şi starea emoţională”, a mai spus Poli.

Tehnologia se află încă în stadiu de dezvoltare şi mai are nevoie de destul de multă muncă până să fie folositoare pentru astronuaţi.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite