„Apocalipsa se apropie sau nu“: exploziile solare sunt concrete, dar au fost duse la proporţii apocaliptice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simularea digitală a unei explozii solare. FOTO NASA
Simularea digitală a unei explozii solare. FOTO NASA

Apocalipsa vine pe 21 decembrie, nu mai e nevoie de alte menţiuni, Internetul deja vuieşte. Desigur, e foarte probabil ca şi aceasta să fie amânată până la altă dată din viitor. Apocalipsa maiaşă nu este prea credibilă, nici alinierea planetelor şi inversarea polilor nu rezistă, dar exploziile solare sunt destul de veridice şi prezintă un pericol real. Dar nu pentru 2012.

A nu se confunda exploziile solare cu explozia propriu-zisă a astrului. Acest din urmă fapt nu se va întâmpla alte câteva miliarde de ani. Cercetătorii estimează că abia peste 5 miliarde de ani Soarele se va mări, temperatura va creşte, munţii de pe Pământ se vor topi, viaţa nu va mai exista, iar steaua va sfârşi drept o pitică albă - este prea mică pentru a deveni supernovă. Totuşi, teama de exploziile solare a pornit de la fapte concrete, deşi nu fatale.

Mari explozii solare de până acum

Oamenii au devenit conştienţi de efectul acestor furtuni de energie după ce tehnologia a început să se dezvolte. Asta pentru că o explozie solară poate produce un puls electromagnetic care anihilează aparatele alimentate electric. În 1859, anul celei mai puternice explozii solare, sistemul de telegraf a fost afectat. Hârtia de telegrafiere a luat foc, din piloni ieşeau scântei, iar în unele regiuni sistemul funcţiona, deşi era deconectat de la sursa de alimentare.

Astfel de erupţii solare catastrofale se întâmplă, după cum s-a descoperit în urma cercetării calotelor glaciare, la aproximativ 500 de ani. Totuşi, cele intermediare, mai scăzute în intensitate, sunt suficiente pentru a afecta sateliţi, transmisiunile radio şi pot genera blocaje, dacă ajung să paralizeze sistemele electronice terestre. În 1989, în Quebec, Canada, s-a putut observa cam ce înseamnă o explozie solară în timpuri moderne.

image

Canadienii au fost loviţi, în luna martie a acelui an, de peste un miliard de tone de plasmă solară, un gaz format din particule încărcate electric. Aurora boreală, specifică zonelor polare, a putut fi observată până în Florida şi Cuba. Aceasta apare la ciocnirea curenţilor solari de câmpul magnetic terestru. Pe 13 martie, explozia solară a trimis, în doar două minute, tot oraşul în beznă şi a rămas aşa aproximativ 12 ore. Dar nu doar Quebec a fost afectat, ci şi câteva puncte de alimentare cu energie electrică din SUA. În momentul în care canadienii au simţit efectele exploziei solare, New York-ul a pierdut 150 de megawaţi de energie. Iar pe întreg teritoriul Statelor Unite au fost înregistrate peste 200 de probleme, potrivit NASA.

Ce este o explozie solară

Soarele nu este deloc un mediu liniştit şi nici nu poate fi controlat. Deşi îi furnizează Pământului energia (lumină, căldură) necesară pentru ca viaţa să existe, prin procesele sale poate şi dăuna oamenilor şi planetei. Hidrogenul din Soare este transformat în heliu prin fuziune nucleară, iar exploziile solare sunt eliberarea energiei magnetice acumulate în coroana solară, informează site-ul „Science Friction“. Puterea acestora este atât de mare, încât ar putea încălzi apa de pe Terra, în cazul unui punct maxim, cu 50 de grade Celsius.

image

Se întâmplă şi ca erupţiile solare să fie urmate de ejecţii coronale de masă, după cum s-a întâmplat în 1859 şi 1989. Uneori, acestea nu sunt pe direcţia Terrei, alteori da, însă acestea au echivalentul a 150 de miliarde de tone de trinitrotoluen (TNT - dinamită). Iar singura protecţie a Pământului este câmpul magnetic natural. Dar şi acesta poate fi penetrat, dacă explozia solară este suficient de puternică.

O explozie solară puternică ar putea duce totul în beznă

Nu încape îndoială, omenirea este mai dependentă de tehnologie ca niciodată. De la Internet la GPS, de la alimentarea cu apă la retragerea banilor din bancomat, de la alimentarea cu benzină la transportul public, totul se bazează pe energia electrică. Dacă transformatoarele pică, atunci omenirea se retrage la lumânare. Scenariul nu este deloc unul demn de dimensiunile apocaliptice care i se dau. Este real, într-adevăr, dar nu imediat.

image

Exploziile solare nu sunt aleatorii, ci au un ciclu de aproximativ 11 ani. Ultimele astfel de fenomene au fost în 2002, iar în 2013 sau 2014 vor fi următoarele semnificative. După vârfurile acestor descărcări de energie, activitatea solară se va diminua pentru alt deceniu. Asta nu înseamnă că exploziile vor fi distructive şi că Pământul se va întoarce în Evul Mediu. Este posibil ca unele oraşe, ca în 1989, dar nu la scară globală, potrivit doctorandului John Millis pentru about.com.

21 decembrie cu sau fără explozii?

Este serioasă ameninţarea? Da, pentru astronauţii din spaţiu şi pentru sateliţi, dar nu va fi o explozie solară pe 21 decembrie. Şi, conform NASA citată de „CNet“, nu este generată suficientă energie în Soare, astfel încât să fie trimis către Pământ un val apocaliptic de energie. Iar agenţia spaţială avertizează, în prealabil şi cât se poate, acele unităţi din locurile care ar putea fi afectate de exploziile solare cu ejecţie coronală de masă.

Previziunile, la fel ca cele meteorologice, au devenit tot mai bune în ultimele decenii şi acesta este un motiv pentru care studiem activitatea solară şi vremea din spaţiu. Nu putem ignora condiţiile spaţiale, dar putem lua măsurile necesare pentru a ne proteja.

NASA a propus chiar construirea unui „Scut solar“ care să detecteze orice ejecţie coronală şi să trimită un anunţ către orice unitate de furnizare a energiei electrice. În SUA, costul unui astfel de program s-ar ridica la un miliard de dolari pentru a proteja 350 de transformatoare de mare voltaj. Tehnologia există, poate fi implementată, dar deocamdată nu este considerată o prioritate.

image

De ce există o astfel de teorie apocaliptică pentru 21 decembrie? Pentru că dintre toate este singura mai plauzibilă, singura prin care omenirea a trecut de câteva ori şi care are, uneori, serioase efecte. Dar şi aceasta a căpătat mai multe puteri decât are într-adevăr. Posibil ca în următoarele decenii să fie subvenţionat şi scutul pentru informarea şi protejarea Pământului pentru a nu mai depinde doar de câmpul magnetic natural. Însă, până atunci, apocalipsa de pe 21 decembrie mai rămâne fără un scenariu.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite