Anul 2014 ar putea fi cel mai fierbinte din istorie. Cercetătorii germani estimează că El Niño revine spre finalul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2014, ar putea reveni fenomenul atmosferic El Niño. Efectele sale, cumulate cu încălzirea globală, vor aduce cele mai ridicate temperaturi consemnate vreodată.

Doi cercetători din Germania susţin că pot prevedea când se va derula fenomenul  El Niño, iar pentru 2014 sunt şanse de 75%. Dacă Josef Ludescher şi Armin Bunde au dreptate, atunci anul acesta ar putea fi cel mai fierbinte din istorie, cu episoade de secetă severă în Australia şi Indonezia şi o cantitate mare de precipitaţii peste America de Sud. Bunde a declarat pentru „LiveScience“ că tehnica pe care s-au bazat când au făcut calculele nu ţine cont de temperatura apei dintr-o zonă specifică din Oceanul Pacific, ci de temperatura atmosferei desupra întregului ocean.

Ludescher şi Bunde susţin că prin această metodă au prevăzut cu succes că El Niño nu se va întâmpla în 2012 şi 2013 şi timpul le-a dat dreptate. „Fermierii ar face bine să investească în culturi rezistente la secetă şi inundaţii“, au afirmat cei doi pentru „Bloomberg“. Impulsionaţi de noile rezultate, cercetătorii au mai spus că pe viitor vor încerca să găsească formula şi pentru aprecierea intensităţii fenomenului, nu doar în ce perioadă se va derula.

Veşti proaste şi pentru 2015

Până la studiul celor doi germani, alţi cercetători s-au folosit de temperaturile apelor din regiunea estică a Pacificului şi au reuşit să prevadă un eventual El Niño cu maximum şase luni în avans. De obicei, acest fenomen atmosferic apare primăvara, iar efectele lui sunt greu de prevăzut în avans, după cum susţine Wenju Cai, de la CSIRO, Agenţia Naţională de Cercetare din Melbourne, Australia. El mai spune că dacă predicţiile cercetătorilor din Germania se adeveresc, cumulat cu încălzirea globală, atunci 2014 va fi cel mai fierbinte din istorie. Mai mult, efectele El Niño se întind, de regulă, pe doi ani, astfel că nu e exclus ca şi în 2015 să fie depăşite anumite recorduri în ceea ce priveşte temperaturile globale.

Hartă a dispunerii temperaturilor apelor Oceanului Pacific în 2006

image

Ce este El Niño?

El Niño (în trad.: „băieţelul“ sau „copilul Iisus“) a fost denumit astfel de către pescarii din America de Sud care au observat că temperatura oceanului creşte în preajma Crăciunului. Există şi o „parteneră“ pentru acest fenomen, se numeşte La Niña şi înseamnă „fetiţa“. La Niña apare, de regulă, când apele ecuatoriale ale Oceanului Pacific sunt mai reci decât în mod obişnuit. Acest cuplu a fost denumit „Oscilaţia Sudică El Niño“. De-a lungul timpului, OSEN a provocat numeroase dereglări climatice şi pagube însemnate pe coasta de Est a Pacificului.

Rezultatul german e bun, dar tehnica e greşită

Studiul cercetătorilor germani este contestat de către Tim Barnett, climatolog al Institutului Scripps de Oceanografie din California. „Tehnica folosită de către cei doi cercetători mă face să cred că am călătorit în timp până în anii '80 sau '90“, a afirmat acesta. El este susţinut de către climatologul Anthony Barnston  care a afirmat că germanii s-au folosit de statistici şi nu de evoluţia fenomenelor meteorologice.

„O problemă cu metodele statistice este că poţi oricând să găseşti o relaţie între date, dacă eşti suficient de determinat. Deşi au analizat datele dintre 1950 şi 2013, cele colectate între anii '50 şi '60 nu sunt prea bune. Ne-am dori să fie mai bune, dar nu e cazul“, a spus Barnston. Deşi cei doi nu sunt de acord cu studiul germanilor, conchid că până la finalul anului El Niño ar putea avea loc. „Totuşi, previziunea noastră se bazează pe modele fizice. Dacă am folosi metoda lor pentru următorii 20 de ani, pun pariu că aceasta nu ar mai da rezultatele scontate, deoarece nu ia în calcul suficiente date corecte şi nici nu ţine cont de fenomenele fizice“, a spus Barnston.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite