Antivacciniştii sunt mai predispuşi să creadă în conspiraţii, scoate la iveală un studiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există o relaţie între credinţa în teoriile conspiraţiei şi atitudinile antivaccin, arată un nou studiu realizat de cercetătorii australieni.

Un sondaj la care au participat peste 5.300 de persoane din 24 de ţări de pe cinci continente a constatat că oamenii care cred în teoriile conspiraţiei au mai multe şanse să creadă şi că vaccinurile nu sunt sigure, în ciuda zecilor de dovezi ştiinţifice contrare.

Studiul a fost publicat joi (n.red.: 1 februarie) în jurnalul Health Psychology, şi a fost condus de către Matthew Hornsey, cercetător la Universitatea Queensland din Australia. „Vaccinurile reprezintă una dintre cele mai mari realizări ale societăţii, fiind şi motivul pentru care oamenii trăiesc cu aproximativ 30 de ani mai mult faţă de acum un secol”, a declarat Matthew.

Studiul explică cum participanţii la sondaj au fost întrebaţi despre atitudinea lor privind vaccinarea şi ce cred despre patru teorii ale conspiraţiei: că princesa Diana a fost ucisă; că guvenul american ştia dinainte de atacul din 11 septembrie şi a permis să se deruleze; că ar exista o elită bogată care caută să creeze o nouă ordine mondială; şi că a existat un complot elaborat pentru asasinarea preşedintelui Statelor Unite, John F. Kennedy.

Cercetătorii au fost surprinşi să descopere că oamenii cei mai înverşunaţi împotriva vaccinării sunt şi cei care cred cu tărie în conspiraţii. Rezultatele au fost aceleaşi indiferent de naţionalitate, nivelul de educaţie având un efect redus asupra atitudinii pentru vaccinare.

O altă concluzie a fost că antivacciniştii se dovedesc a fi mai intoleranţi în ce privesc limitele propriei libertăţi şi mai neliniştiţi când văd un ac de seringă. Aceştia sunt descrişi şi ca având o viziune individualistă asupra lumii.

„Oamenii îşi dezvoltă adesea atitudinile prin răspunsuri emoţionale şi instinctuale. Repetarea în faţă a dovezilor nu are efect asupra celor cu atitudini anti-vaccin”, a adăugat conducătorul studiului. Acesta din urmă a mai explicat că ţinta preferată a antivacciniştilor este companiile mari de medicamente, deoarece acestea fac bani vânzând vaccinuri.

„Este foarte dificil să reduci convingerile oamenilor care cred în conspiraţii. O posibilă soluţie este să recunoaştem posibilitatea conspiraţiilor dar să scoatem în evidenţă că există şi interese de cealaltă parte, care ar dori să ascundă beneficiile vaccinării şi să exagereze cu pericolele acestora”, a mai scris Matthew în concluziile studiului.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite