Antarctica a înregistrat cea mai ridicată temperatură din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recordul de 17,5 grade Celsius atins în 2015 a fost depăşit, un semn că încălzirea globală afectează Antarctica mai rapid decât alte regiuni.

O staţie de cercetare argentiniană situată în Esperanza, pe partea de nord a peninsulei continentului, a postat pe Twitter fotografia care dovedeşte depăşirea recordului din 2015: termometrul staţiei arată temperatura de 18,3 grade Celsius, cu 0,8 mai mare decât recordul anterior.

Aceasta este cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată pe suprafaţa continentală a Antarcticii. Recordul regiunii antarctice (care cuprinde toată suprafaţa situată la sud de latitudinea de 60 de grade) este de 19,8 grade Celsius, înregistrat în ianuarie 1982, pe Insula Signy.

Peninsula antarctică este unul dintre locurile cu cea mai rapidă rată a încălzirii de pe planetă, înregistrând o creştere a temperaturii cu 3 grade Celsius în ultimii 50 de ani, conform Organizaţiei Meteorologice Mondiale, citată de The Guardian. Aproape toţi gheţarii din această regiune au inceput să se topească.

Profesorul James Renwick, un cercetător al schimbărilor climatice de la Universitatea Victoria din Wellington, spune că doborârea atât de rapidă a recordului anterior ”este un semn că procesul de încălzire se petrece mult mai repede acolo (n.r. în Antarctica) faţă de restul globului.”

Renwick spune că temperaturile ridicate din regiune tind să coincidă cu vânturi puternice din nord-vest, care coboară pe versanţii munţilor, un eveniment meteorologic înregistrat des în ultimele zile lângă staţia din Esperanza. De asemenea, una dintre cauzele acestei temperaturi ridicate ar fi şi creşterea cantităţii de gaze cu efect de seră din atmosferă.

Cercetări efectuate în anul 2012 au arătat că rata actuală de încălzire a continentului este cea mai mare din ultimii 2000 de ani. Antarctica este şi locul în care a fost înregistrată cea mai scăzută temperatură de pe glob: în 1983, termometrul staţiei ruseşti Vostok a indicat -89,2 grade Celsius.

Știință



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite