Airbus anunţă proiectul fello' fly, care implică folosirea a două avioane pe zborurile de distanţă lungă pentru economisirea combustibilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un comunicat de presă postat pe site-ul oficial, Airbus a vorbit despre fello’ fly, cel mai nou proiect al companiei inspirat de biomimicry - proiectarea şi producţia materialelor, structurilor şi sistemelor inspirate din natură.

Fello’ fly doreşte să demonstreze viabilitatea tehnică, operaţiona şi comercială a două aernoave care zboară împreună pentru călătoriile de lungă durată, fiind inspirat din zborul păsărilor migratoare.

Practic, prin fello’ fly, o aeronavă va zbura în faţa celeilalte, cu scopul ca cea aflată în urmă să recupereze energia pierdută de lider prin zburatul în aerul ”curat” format în spatele acestuia. Aceasta va permite reducerea utilizării motorului şi a combustibilului consumat cu un procent de 5-10% pentru fiecare călătorie.

La nivel tehnic, Airbus lucrează la instalarea unor funcţii de asistarea a piloţilor, necesare pentru a asigura faptul că aeronavele vor zbura la aceeaşi altitudine, menţinând o distanţă constantă, pentru a fi siguri că cea din urmă se află constant în fluxul de aer ”curat” eliberat de cea situată în faţa sa.

La nivel operaţional, Airbus a contactat deja câteva companii aeriene pentru a identifica nevoile şi soluţiile unor astfel de operaţiuni. Gigantul francez va începe anul viitor faza de testare a acestui proiect cu două aeronave de tip A350 şi, datorită potenţialului impact pozitiv asupra mediului înconjurător, doreşte o intrarea controlată în serviciu (Entry-Into-Service) a proiectului până la mijlocul deceniului următor.

Imagine indisponibilă
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite