Agenţia Spaţială Europeană deschide o fabrică în care praful lunar va fi transformat în oxigen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: ESA
Foto: ESA

Două elemente esenţiale care pot asigura supravieţuirea oamenilor pe Lună sunt aerul respirabil şi combustibilul de rachetă, iar Agenţia Spaţială Europeană (ESA) ar putea să găsească o cale pentru a le crea pe amândouă.

ESA a creat o fabrică prototip în Olanda, în interiorul căreia ar urma să fie transformat praful lunar în oxigen, ce va putea fi folosit pentru combustibil şi crearea unui mediu respirabil pe satelitul natural al Pământului.

Tehnica folosită de ESA obţine cantităţile mari de oxigen din regolit (stratul pietros care acoperă suprafaţa Lunii) prin electroliza sării care supraîncălzeşte praful şi transportă oxigenul de-a lungul sării, până când acesta este adunat într-un anod. Un astfel de proces a fost deja folosit pentru realizarea unor metale şi aliaje, dar ESA i-a adus câteva modificări pentru a se asigura că oxigenul poate fi măsurat.

Testarea cu succes a acestui proces ar putea pava drumul către explorarea Lunii, ducând la crearea unor aliaje care ar putea fi folosite pentru a construi spaţii de locuit pe Lună sau pentru a repara eventuale probleme ale vehiculelor, conform Engadget.

Transportul unei astfel de tehnologii către Lună este însă foarte dificil de planificat, iar până atunci, oamenii de ştiinţă vor trebui să se pună de-acord asupra multor decizii, precum care ar fi cel mai util aliaj pe suprafaţa Lunii. Proiectarea unei mini-fabrici de test, gata să fie trimisă pe Lună, este aşteptată la mijlocul acestui deceniu.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite