Acceleratorul de particule CERN a fost oprit după ce o nevăstuică a provocat un scurtcircuit

Acceleratorul de particule CERN a fost oprit după ce o nevăstuică a provocat un scurtcircuit

Acceleratorul de particule (LHC) este în standby, în urma unor probleme tehnice din ultimele 24 de ore. FOTO Reuters

Acceleratorul de particule al CERN, de lângă Geneva, a fost oprit temporar, în urma unui scurtcircuit provocat de o nevăstuică, relatează Swissinfo.ch.

Ştiri pe aceeaşi temă

“Acceleratorul de particule (LHC) este în standby, în urma unor probleme tehnice din ultimele 24 de ore, inclusiv din cauza unei pene de curent în urma trecerii unei nevăstuici printr-un transformator electric 66 kV/18kV”, a anunţat un purtător de cuvânt al CERN, Arnaud Marsollier.

El a precizat că LHC a fost oprit imediat şi în siguranţă, dar unele conexiuni au fost avariate în urma formării unui arc electric.

Incidentul a avut loc vineri dimineaţă, iar nevăstuica nu a supravieţuit. Potrivit lui Marsollier, reparaţiile ar urma să dureze câteva zile, iar astfel de evenimente au mai avut loc în trecut.

“Operatorii şi tehnicienii lucrează pentru a se relua operaţiunile LHC şi pentru începerea campaniei de fizică 2016 la LHC”, a dat el asigurări. În 2009, LHC a suferit un scurtcircuit după ce o pasăre ar fi scăpat o bucăţică de pâine în circuite.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările