„Ştiinţa nu îl ucide pe Dumnezeu“, afirmă fizicianul Marcelo Gleiser

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcelo Gleiser

Premiul Templeton este acordat anual unei persoane care aduce contribuţii extraordinare cu privire la ”afirmarea dimensiunii spirituale a vieţii”.

Fizicianul brazilian Marcelo Gleiser a primit marţi premiul Templeton. Întreaga sa carieră a fost bazată pe încercarea de a demonstra că ştiinţa şi religia nu sunt inamici.

Gleiser predă fizică şi astronomie la Colegiul Dartmouth din cadrul universităţii New Hampshire încă din 1991, fiind specializat în cosmologie. El este agnostic , spunând că nu crede în Dumnezeu, însă nici nu poate elimina complet existenţa sa.

”Ateismul este inconsistent cu metoda ştiinţifică” a spus Gleiser pentru AFP, citat de France 24. ”Este o credinţă în non-credinţă. Aşadar, refuzi categoric ceva împotriva căruia nu ai nicio dovadă. Îmi păstrez mintea deschisă, pentru că înţeleg că avem cunoştinţe umane limitate” a adăugat fizicianul.

El încearcă să facă subiectele complexe mai accesibile, fiind autorul a 5 cărţi şi sute de articole de blog şi de presă în Statele Unite şi Brazilia. Până acum, a abordat subiecte precum schimbările climatice, uraganele, găurile negre sau conştiinţa umană, vorbind şi despre felul în care ştiinţa şi religia încearcă să răspundă la întrebarea creaţiei.

”Primul lucru pe care îl citeşti în Biblie este povestea creaţiei. Toată lumea îşi doreşte să afle cum a fost înfăptuită lumea” a spus omul de ştiinţă, acceptând şi faptul că ştiinţa este, în unele momente, limitată. ”Ar trebui să fim suficient de umili pentru a accepta că suntem înconjuraţi de mister”, a precizat acesta.

El a vorbit şi despre oamenii care văd ştiinţa ca pe un inamic al lui Dumnezeu, spunând că aceştia ”privesc ştiinţa ca pe un inamic (...) deoarece au un fel antic de a gândi cu privire la ştiinţă şi religie, în care toţi oamenii de ştiinţă încearcă să îl ucidă pe Dumnezeu. Ştiinţa nu îl ucide pe Dumnezeu”.

Marcelo Gleiser se alătură unei galerii impresionante de personalităţi care au câştigat premiul Templeton, precum Dalai Lama sau Desmond Tutu.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite