Încălzirea globală, posibil responsabilă pentru cea mai mare epidemie marină din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O epidemie a izbucnit pe Coasta de Vest a Americii de Nord în urmă cu trei ani, însă a trecut relativ neobservată. Principalele victime au fost milioane de stele de mare, iar cauza pare a fi încălzirea globală.

Din Alaska până în Mexic, populaţia de stele de mare a fost decimată de un sindrom care transformă micile creaturi în reziduuri lichide. Stelele de mare sunt o specie cheie în biodiversitatea marină, iar epidemia recentă a ucis, în unele zone, 95% din populaţie. Fără stelele de mare, care ţin sub control populaţia de scoici, o serie întreagă de alte vietăţi marine ar fi ameninţate să dispară.

Oamenii de ştiinţă au observat acest fenomen de mai mult timp, dar amploarea de acum i-a făcut să declare evenimentul drept cea mai mare şi răspândită epidemie marină înregistrată vreodată. Un nou studiu arată că încălzirea globală, care a atras după sine şi o încălzire a apei oceanelor, ar putea fi explicaţia pentru amploarea evenimentului.

„Temperaturile mai ridicate ale apei ar putea să nu fie catalistul pentru această boală, însă descoperirile noastre arată că dacă apa nu ar fi fost atât de caldă, impactul ar fi fost, probabil, mai scăzut”, explică  Drew Harvell, coautor al studiului şi profesor la Universitatea Cornell, citată de Takepart.com.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat zone cu diferite temperaturi ale apei, şi au descoperit că acolo unde apa este mai caldă incidenţa infecţiilor este mai mare. Ulterior, experimentul a fost replicat în acvarii cu apă la temperaturi între 12 şi 17 grade Celsius, iar efectele au fost similare.

Rezultatele studiului sunt limitate, aşa că Harvell nu vrea să speculeze ce efecte ar putea avea încălzirea globală pentru această specie, însă spune că ar fi mai bine pentru stelele de mare din regiune dacă apa s-ar răci.

„Alaska este zona interesantă acum. Se confruntă cu temperaturi ale apei incredibil de ridicate în extremitatea nordică, şi aceasta este următoarea regiune unde vrem să vedem cum vor reacţiona stelele de mare”, a mai spus Harvell.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite