50 de ani de la Apollo 15, prima misiune în care omul a condus un vehicul pe suprafaţa Lunii FOTO

50 de ani de la Apollo 15, prima misiune în care omul a condus un vehicul pe suprafaţa Lunii FOTO

Astronautul James Irwin salută steagul american, pe suprafaţa Lunii Foto NASA

Pe 26 iulie 2021 s-au împlinit 50 de ani de la prima misiune în care NASA a trimis pe lună un rover. Misiunea Apollo 15 a fost cea de-a patra misiune cu echipaj uman pe Lună şi prima care a explorat marginea de sud-est a regiunii Mare Imbrium (Marea ploilor).

Ştiri pe aceeaşi temă

Apollo 15 a fost prima misiune „J” care a constat în staţionarea pe Lună pentru mai multe zile. Misiunea a început pe 26 iulie 1971 şi s-a încheiat pe 7 august şi a fost numită de NASA cel mai de succes zbor cu echipaj uman realizat vreodată.

Modulul de comandă al misiunii Apollo 15, pe orbita Lunii, fotografiat de la bordul modulului Falcon care ajungea pe suprafaţa satelitului. Foto NASA

Comandantul David Scott şi pilotul Modulului Lunar James Irwin au petrecut trei zile pe Lună şi un total de 18 ore în afara navei spaţiale lunare.

Scott şi Irwin au fost primii care au condus un rover pe suprafaţa Lunii.

Modulul Falcon, care a ajuns pe suprafaţa Lunii Foto NASA

David Scott era veteran în călătoriile spaţiale, el participând în misiunile Gemini 8 din 1966 şi în Apollo 9, în 1969. Însă, pentru James Irwin a fost primul şi ultimul zbor în spaţiu. El a fost colonel de rezervă în Forţele Aeriene SUA şi s-a alăturat NASA în 1967.

A părăsit agenţia spaţială după zborul Apollo 15, pentru a deveni pastor, înfiinţând o organizaţie religioasă denumită High Flight Foundation, cu sediul în Colorado Springs. Irwin a decedat în 1991, în urma unui infarct.

Din misiune a făcu parte şi Alfred Worder care fusese pilot de încercare şi a fost selectat de NASA în 1966.

Astronautul James Irwin şi roverul care a devenit primul vehicul condus vreodată pe suprafaţa Lunii Foto NASA

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările