40 de zile închişi în peşteră, fără lumină naturală şi fără reper temporal: Ce vor să afle organizatorii studiului „Deep Time”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO helloasso.com
FOTO helloasso.com

La un an de la instituirea primelor măsuri de izolare în eforturile de combatere a coronavirusului SARS-CoV-2, cercetătorul Christian Clot şi Human Adaptation Institute organizează o expediţie ştiinţifică inedită menită găsirii unor răspunsuri în ceea ce priveşte adaptarea omului la o existenţă în afara timpului.

La 7 martie, 14 persoane - şapte bărbaţi şi şapte femei - se vor izola pentru 40 de zile în peştera Lombrives, din departamentul Ariege, în sud-vestul Franţei, fără un reper temporal şi fără lumină naturală.

Expediţia, condusă de cercetătorul franco-elveţian Christian Clot, va fi monitorizată din exterior de aproximativ 80 de oameni de ştiinţă din diferite domenii.

Participanţii la acest experiment inedit, intitulat „Deep Time”, speră să găsească astfel răspunsuri la efectele pe care o izolare absolută le are asupra creierului.

„Omul este influenţat de trei parametri, şi anume gravitaţia terestră, oxigenul şi lumina. Vor rămâne fără lumină naturală şi fără reper temporal. În plus, interacţiunile sociale vor fi reduse la grup. Este o izolare foarte severă, veritabilă”, explică Stéphane Besnard, specialist în neurofiziologie la CHU Caen.

Cei 14 „aventurieri” au vârste cuprinse între 29 şi 50 de ani şi sunt într-o bună condiţie fizică şi psihică. În lipsa luminii naturale şi a noţiunii timpului, dezorientaţi, ei vor fi nevoiţi să-şi definitiveze un nou ritm de viaţă. De la suprafaţă, oamenii de ştiinţă implicaţi în proiect vor fi atenţi la felul în care răspund fizic şi emoţional.

Prin acest experiment, Christian Clot îşi propune să afle noi informaţii despre comportamentul creierului atunci când pierde noţiunea timpului.

Cât de dezorientaţi suntem? Cum ne descurcăm atunci când suntem într-o situaţie totalmente nouă? Cum concepe şi gestionează creierul nostru timpul în lipsa unui reper? Cum reuşeşte un grup să se organizeze în această situaţie?

Christian Clot FOTO Monowalker

Christian Clot FOTO Monowalker

Într-un interviu acordat pentru Ouest-France, Christian Clot spune că lucrează la acest proiect de mai mulţi ani, împreună cu Human Adaptation Institute, fiind interesat de raporturile dintre oameni atunci când sunt puşi în situaţii noi, în condiţii extreme. Odată cu apariţia crizei COVID-19, a decis să-l accelereze pentru a putea veni în ajutorul oamenilor aflaţi în dificultate.

De ce o peşteră şi nu un buncăr? Pentru că peştera oferă un spaţiu vast şi natural, care permite atât activitatea şi explorarea, cât şi stări precum uimirea sau curiozitatea, care sunt esenţiale pentru adaptarea la o situaţie nouă.

De ce 40 de zile? Este o durată care aminteşte de textele religioase. „Am ales şi eu această perioadă, pentru a traversa acest deşert”, răspunde Clot.

Datele obţinute în cadrul „Deep Time” vor corelate într-un mare studiu ştiinţific.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite