Timp de câteva generaţii,2013 este cel mai bun an pentru urmărirea cometelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Telescopul Pan-STARRS a observat pentru prima dată cometa căreia i-a dat numele în 2011 FOTO ifa.hawaii.edu
Telescopul Pan-STARRS a observat pentru prima dată cometa căreia i-a dat numele în 2011 FOTO ifa.hawaii.edu

Luna va avea concurenţă serioasă în anul care vine. Vom putea vedea cea mai strălucitoare cometă trecând pe lângă Pământ, iar aceasta nu este singura care vine în vizită în 2013.

Noul an se anunţă plin de evenimente spaţiale. Deşi construcţia navei Death Star din „Războiul Stelelor” nu va deveni realitate, indiferent de câţi americani au semnat petiţia care o solicită, atmosfera va fi luminată de corpuri cereşti realiste. Vizita surpriză a anului va fi, cu siguranţă, cea din partea cometei nou descoperite, Ison.

Bucata de gheaţă şi rocă s-a desprins din norul Oort şi se îndreaptă spre Pământ deja. Dacă supravieţuieşte călătoriei, astronomii spun că ar putea fi chiar mai strălucitoare decât Luna pe cerul de noapte, când se va intersecta cu orbita Terrei, la toamnă, conform cnet.com.

Cometa nestatornică se năpusteşte în prezent în direcţia Soarelui, undeva în apropierea orbitei lui Jupiter, conform observaţiilor NASA. În luna octombrie, specialiştii estimează că va ajunge foarte aproape de Marte, moment în care roverul Curiosity ar putea să o „vadă”.

Ison îşi va continua apoi călătoria, conform traiectoriei calculate, către centrul sistemului solar. Va trece la distanţa egală cu diametrul Soarelui de acesta, după care va începe să se întoarcă. Orice materiale îi vor mai rămâne în structură  se vor apropia de Pământ în decembrie 2013.

Traseul lui Ison este similar cu cel al cometei care a trecut pe lângă Terra în 1680, a cărei coadă era atât de strălucitoare încât putea fi văzută şi la lumina zilei, spun relatările amintite de cnet.com.

„Cometa Ison ar putea atrage milioane de oameni să urmărească cea mai strălucitoare cometă vizibilă de generaţii, mai strălucitoare decât Luna”, a scris astronomul David Whitehouse în „The Independent”.

Un alt scenariu este ca Ison să ardă în spaţiu, departe de ochii pământeni, ca în cazul recent cometei Elenin. Este posibil ca Ison să fie o cometă nouă, ceea ce înseamnă că se va afla la prima întâlnire cu Soarele. Volatilele din coada ei s-ar putea disipa cu luni de zile înainte să ajungă la Soare, a explicat Karl Battams din cadrul Sungrazer Comet Project.

Chiar dacă Ison îi va dezamăgi pe pasionaţii de astronomie, începutul de an este însă garantat să fie unul specaculos. Cometa Pan-STARRS va trece pe lângă Pământ şi va fi vizibilă în luna martie, de pe 10 până pe 24. Coada cometei se va apropia de Pământ la distanţa de 164 de milioane de kilometri. Descoperită în luna iunie 2011 de cercetători, ea a fost numită după telescopul din Hawaii cu care a fost observată.

Întregul calendar al evenimentelor astronomice poate fi studiat pe www.astromony-world.com. Pe lângă ploile anuale de meteori, în luna octombrie, Uranus se va afla la cea mai mică distanţă de Pământ.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite