Robotul marţian Opportunity este în pericol. NASA spune ca este prins intr-o furtună de nisip de mărimea Americii de Nord

Robotul marţian Opportunity este în pericol. NASA spune ca este prins intr-o furtună de nisip de mărimea Americii de Nord

Opportunity este unul dintre cei doi roboţi activi trimişi de NASA pe Marte pentru a studia ”Planeta Roşie”, compoziţia acesteia şi pentru a descoperi dovezi ale existenţei vieţii la nivel rudimentar. Alături de Curiosity, acesta explorează vecinul Pământului de aproape 15 ani şi transmite constant date înapoi la centrul de control al misiunii.

Cursa spaţială 2.0: Richard Branson le ia faţa lui Jeff Bezos şi lui Elon Musk şi se pregăteşte să devină primul miliardar astronaut din istorie

Cursa spaţială 2.0: Richard Branson le ia faţa lui Jeff Bezos şi lui Elon Musk şi se pregăteşte să devină primul miliardar astronaut din istorie

Brason, antreprenor britanic deţinător al concernului Virgin, spune că este o chestiune de câteva luni până ce va fi capabil să trimită oameni în spaţiu prin intermediul rachetelor sale Virgin Galactic. Cursa cu Jeff Bezos şi Elon Musk se intensifică, toţi trei având ca obiectiv lansarea unor misiuni umane private până la finele anului 2018.

Primul stat din lume care îşi obligă cetăţenii să construiască numai case eco, cu panouri solare

Primul stat din lume care îşi obligă cetăţenii să construiască numai case eco, cu panouri solare

Energia ”curată” este din ce în ce mai la modă printre cei care vor să îşi construiască case demne de secolul 21. Printre beneficiile acesteia se numără şi faptul că scapi de plata facturilor, însă investiţia iniţială este ceva mai mare. Acum, putem vorbi, oficial, de primul stat din lume pe teritoriul căruia, începând cu 2020, toate casele nou construite vor funcţiona pe energie ”verde”.

Misterul Idolului din Shigir, sculptura în lemn de două ori mai veche decât piramidele egiptene, găsită în Siberia

Misterul Idolului din Shigir, sculptura în lemn de două ori mai veche decât piramidele egiptene, găsită în Siberia

La sfârşitul ultimei Ere Glaciare, pe vremea când mamuţii încă existau, un grup de oameni din Siberia a doborât un copac şi i-au sculptat trunchiul dându-i o formă umanoidă. La ce era folosit acest obiect rămâne în continuare un mister, dar un studiu a arătat că idolul de lemn este de două ori mai vechi decât piramidele egiptene de la Giza, scrie iflscience.com.

„Vânătorul de planete“, gata să iasă în spaţiu. De ce a decis NASA să amâne lansarea INFOGRAFIE

„Vânătorul de planete“, gata să iasă în spaţiu. De ce a decis NASA să amâne lansarea INFOGRAFIE

NASA a amânat pentru miercuri lansarea noului său telescop spaţial, TESS, care are misiunea de a găsi noi planete asemănătoare Terrei, poate chiar unele care au permis dezoltarea vieţii. Satelitul pentru Studiul Exoplantelor prin Tranzit (Transiting Exoplanet Survey Satellite - TESS) trebuia să fie lansat iniţial luni la ora 18,32 (22,32 GMT), de la Cap Canaveral, în Florida.

Newsletterul Savantgarde este un digest săptămânal de ştiri din domeniul ştiinţelor şi al tehnologiei, dar nu numai, şi apare în weekend. Cum spuneam şi într-un interviu recent pe IQads, are cinci rubrici: una principală (SciTech), trei complementare (Comunităţi Inteligente, Life&Style şi Natură) şi una specială (Espresso). Bineînţeles, dacă vă place, vă puteţi şi abona, la linkul cu pricina de la final.

acum 20 zile · comentarii (0)

Sunt sute de muzici inspirate de ştiinţă. Aşa a fost mereu: Mozart şi Bartok integrau principiile matematice ale proporţiei şi simetriei în operele lor, iar Kate Bush a folosit un alt principiu matematic pentru a compune piesa „Pi”. Sunt doar trei din multele exemple. Şi avem şi cealaltă parte a poveştii: muzica din viaţa savanţilor.

acum 22 zile · comentarii (0)

Antonia este din Bucureşti, a studiat şi îşi dă doctoratul în Scoţia, la Edinburgh, şi bate mările şi oceanele lumii îndrăgostită de natură şi luptând să facă lumea mai respirabilă. Am cunoscut-o după ce a câştigat un premiu acordat de Royal Society. Acum e din nou pe valuri şi am întrebat-o dacă n-ar vrea să scrie un jurnal de bord. A acceptat, aşa că îi puteţi citi, pe Savantgarde, însemnările trimise de la capătul lumii.

acum 25 zile · comentarii (0)

Ianuarie 1992: Boutros Boutros-Ghali devine noul secretar general al ONU, iar Jeliu Jelev, preşedinte al Bulgariei; Germania permite accesul publicului la arhivele STASI; Slovenia şi Croaţia îşi câştigă independenţa, iar liderii europeni semnează, la Maastricht, tratatul care punea temelia Uniunii Europene. În România, evenimentul notabil al începutului de an a fost organizarea primului recensământ al populaţiei de după comunism.

acum 2 luni · comentarii (0)

Americanii au o zicală, cum că de moarte şi de ANAF-ul lor nu scapi. Moartea fizică este o certitudine încă din cele mai vechi timpuri, iar noi, oamenii am dezvoltat diverse modalităţi de a ne împacă cu acest gând. Unul dintre ele este comparaţia cu alţii. Bogat, sărac, prost, deştept - dacă şi ei trec prin această stare, atunci pot să îmi accept şi eu mai uşor situaţia. Dar aceasta certitudine se va schimba în viitorul apropiat prin tehnologie.

acum 3 luni · comentarii (21)

Otto von Bismarck, cancelarul Germaniei, îi spunea ministrului român de Externe: „Viitorul României stă în munca ei spre a trage folos din avuţiile imense ce le posedă“. Într-adevăr, România avea un profil unic de ţară bogată – pe care Bismarck l-a înţeles acum aproape un secol/jumate. Din nefericire din politica românească a lipsit o strategie coerentă pentru dezvoltare economică competitivă pe termen lung!

acum 3 luni · comentarii (4)

„Sindrom” este asociat cu o patologie. Eu voi încerca să arăt că „sindromul fuga creierelor” are multiple aspecte benefice! Mă încumet să propun o „reţetă” prin care România îşi poate creşte şansele în a beneficia de fonduri alocate de UE pentru cercetare. Este nevoie de parteneriate între cercetători din diaspora - instituţii din ţară pentru transferul de competenţe care să fie integrate în propuneri de proiecte cu şanse mari de finanţare.

acum 5 luni · comentarii (4)

Multe dintre problemele profund teologice pot fi înţelese mult mai bine astăzi, în condiţiile creşterii reale a posibilităţii tehnice a producerii de androizi, de „roboţi umani“. Omul îl înţelege pe Dumnezeu – aşa cum a fost reprezentat de o gândire teologică multiseculară – mult mai bine când poate să o facă el însuşi pe demiurgul, când are a se pune în „pielea lui“.

acum 6 luni · comentarii (25)

Ce este o ştire falsă? O ştire are trei elemente definitorii: 1. informaţia, care trebuie să fie verificată din trei surse; jurnalismul se bazează, până la un punct, pe realismul naiv. Totuşi, există numeroase cazuri în care informaţia, chiar verificată, înşală pentru că spune ceva şi ascunde altceva etc. 2. încadrarea, adică punctul de vedere din care e privită informaţia.

acum 8 luni · comentarii (4)

Cum era ilustrată mobilitatea viitorului pe o carte poştală din 1905? Pe fundalul unui mare oraş german se vede o aglomeraţie teribilă de domni în costume elegante şi de doamne în crinoline superbe, printre care se strecoară automobile şi trăsuri, şi peste pălăriile cărora se etalează o flotă pestriţă de obiecte zburătoare de toate formele şi mărimile, la toate înălţimile, din toate şi spre toate direcţiile – zepeline, baloane cu nacela, biplane.

acum 9 luni · comentarii (6)

Joi, 6 iulie 2017, s-a deschis pentru o săptămână la Veneţia (Italia) cea mai mare conferinţa anuală europeană de fizica particulelor, EPS 2017. Multe rezultate noi sunt anunţate de la laboratorul european de fizica particulelor, CERN, la care este membru plin şi România din 2016.

acum 12 luni · comentarii (39)
Postari Recente