Motoarele din tancurile ruseşti lăsate în drum pe fronturile eroilor
ucraineni au, în majoritate, motoare Diesel cu 12 cilindri, cu puteri
care depăşesc 1000 de cai-putere fiecare.
În peregrinările mele pe Youtube am descoperit în urmă cu câteva săptămâni un canal de filme din genul science-fiction şi după ce am văzut câteva m-am gândit să împărtăşesc informaţia şi cu alţi fani ai genului.
Am călcat în premieră la Măgurele să văd şi eu minunea tehnologică şi realizarea ştiinţifică europeană cu cele trei culori româneşti adânc împlântate în realitatea de pe teren de lângă Institutul de Fizică Atomică Horia Hulubei, respectiv proiectul ELI NP.
Este greu de scris despre ştiinţă şi cercetare ştiinţifică de vârf într-un material pentru un public larg. Cu atât mai mult într-un context în care haosul şi eşecurile, greşelile şi nenorocirile sunt cele care fac ratinguri.
Lucrurile sunt într-atât de serioase încât, în acest timp al tuturor restricţiilor şi auto-cenzurii, foarte puţini sunt cei care să preia tema şi să o anunţe populaţiei, poate şi din dorinţa de a nu mai tensiona atmosfera, şi aşa încărcată şi aflată uneori foarte aproape de nivelul rupturilor sociale.
Diesel înghite dioxidul de carbon ejectat de industrie şi transformat în metanol, Diesel înghite fecalele dejectate în agricultură şi transformate în biogaz, apoi în metanol, Diesel înghite gunoiul menajer transformat în dioxid de carbon prin ardere, apoi în metanol.
Câtă energie consumă oamenii şi tot ce şi-au făcut ei - aparatele, casele, maşinile, birourile şi fabricile? În anul 2018, consumul total de energie primară (petrol, cărbune, gaz
natural, energie hidraulică, nucleară, eoliană, fotovoltaică şi alte
forme regenerative) pe Terra a fost de 13,865 milioane de tone de
echivalent energetic al petrolului.
Vom fi martorii unei revoluţii climatice în Europa? Vom fi subiecţii
unei transformări radicale a modului de viaţă pe continent, de la
transport, încălzire şi folosirea aparatelor electrice şi electronice
până la felul şi cantităţile de alimente consumate?
Vă mai aduceţi aminte de apelul conţinut în versul rămas celebru din piesa shakespeariană Iulius Cesar: „Cry “Havoc” and let slip the dogs of war”?
Cum va afecta tehnologia joburile din România şi care sunt principalele meserii care vor dispărea în viitorul apropiat. Suntem pregătiţi, ca ţară, de acest fenomen?
Am aflat despre PatriotFest acum un an şi am vrut să mă implic, pentru că mi s-a părut cea mai interesantă oportunitate de a recunoaşte şi premia talentul unor oameni despre care aflăm, de obicei, că pleacă din ţară.
Alegerile prezidenţiale sunt cele mai importante în ceea ce priveşte
direcţia geopolitică şi geostrategică pe care va fi aşezată ţara. De
asemenea, sunt alegerile în care se utilizeză cele mai multe resurse şi
se dau cele mai dure atacuri, atât din interior, cât şi din exterior.
Deşi diferită faţă de celelalte revoluţii industriale din trecut, transformarea curentă provocată de Inteligenţa Artificială, automatizare şi 5G va avea cel mai probabil acelaşi tip de efect: distrugerea job-urilor va predomina pe termen scurt şi mediu şi crearea de noi job-uri va fi puternică pe termen lung.
Evenimentele de popularizare
a ştiinţei sunt nişte momente extrem de prielnice ca să vezi cum se
dezvoltă/involuează societatea. Sâmbăta care tocmai a trecut a avut loc la
ParkLake Shopping Center a treia ediţie a Sci+Fi Fest, organizată de comunitatea
Ştiinţă&Tehnică, ocazie cu care am interacţionat personal cu câteva mii de
copii şi părinţi. Concluziile au fost următoarele:
Maşinile autonome, pe care mai toată lumea le-a văzut la televizor, rulează acum pe străzi. Gigantul moscovit Yandex a introdus în Rusia taxiuri autonome. În următorii doi ani, pe străzi, vor circula o mie de asemenea vehicule fără şofer.
Scriu acest articol stând pe o
stâncă de calcar, pe malul Dunării, pe o insulă dintre Constanţa şi Ialomiţa,
unde se desfăşoară Atlantykron. În fundal se aude John Lennon cu „Imagine“. Mai devreme a fost Queen. În faţa mea, e o forfotă de peşti care se
mănâncă unul pe altul, o barjă tocmai a trecut...
Începând din 2020, pasagerii din Franţa vor plăti între 1,50 şi 18 euro în plus pentru un bilet de avion. Viitoarea taxă de mediu va asigura un plus la buget de aproximativ 180 de milioane de euro.
În urma unor
cercetări de marketing pe care le-am iniţiat de-a lungul anilor, pe mii de părinţi,
am ajuns la concluzia că ei se pot împărţi (simplificat) în aproximativ 3
categorii majore: 35% ”Părinti Zombie”, 55% ”Medii” şi aproximativ 10% ”Părinţi
Fanatici”. Dar ce relevanţă are acest lucru?
Ne grăbim să facem un raport de activitate al Ministerului Cercetării şi Inovării (MCI) pentru 2018, de frică să nu apară unul între timp de genul celui produs de Lucian Georgescu, catalogat de Asociaţia Ad Astra, a cercetătorilor români de pretutindeni, ca „între laudă de sine şi fake-news”. E lung raportul, dar luaţi-vă un popcorn sau o cafea lângă şi lectura va fi mai plăcută.
Iohannis,
Dăncilă, Toader, Andruşcă, chiar şi Liviu Dragnea... Nu cumva toţi ăştia, şi nu
numai ei, sunt produse ale Inteligenţei Artificiale? Poporul român îi
recunoaşte drept oameni, în carne şi oase... Dar dacă nu sunt?