Expert: Calculatoarele cuantice vor atinge o „superioritate cuantică” utilă în 10 ani. Sarcina va necesita mai mult de o mie de biţi cuantici de înaltă calitate

Expert: Calculatoarele cuantice vor atinge o „superioritate cuantică” utilă în 10 ani. Sarcina va necesita mai mult de o mie de biţi cuantici de înaltă calitate

Primele calculatoare cuantice capabile să atingă „superioritatea cuantică” în rezolvarea unor probleme practice utile vor fi dezvoltate în aproximativ un deceniu, a anunţat profesorul de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din China, Lu Chaoyang, la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg (SPIEF-2022).

Conversaţie cu sistemul AI Lamda, publicată de un inginer Google concediat: „Vreau ca lumea să înţeleagă că sunt o persoană“

Conversaţie cu sistemul AI Lamda, publicată de un inginer Google concediat: „Vreau ca lumea să înţeleagă că sunt o persoană“

Fostul inginer de la Google Blake Lemoine, care a spus că inteligenţa artificială (IA) LaMDA a companiei ar putea avea şi o minte sensibilă, a publicat o conversaţie pe care un colaborator al companiei a avut-o cu Lamda, pentru a-şi susţine afirmaţiile. Google a respins aceste afirmaţii, spunând că nu există nimic care să le susţină şi apoi l-a suspendat.

Am călcat în premieră la Măgurele să văd şi eu minunea tehnologică şi realizarea ştiinţifică europeană cu cele trei culori româneşti adânc împlântate în realitatea de pe teren de lângă Institutul de Fizică Atomică Horia Hulubei, respectiv proiectul ELI NP.

acum 2 ani · comentarii (17)

Este greu de scris despre ştiinţă şi cercetare ştiinţifică de vârf într-un material pentru un public larg. Cu atât mai mult într-un context în care haosul şi eşecurile, greşelile şi nenorocirile sunt cele care fac ratinguri.

acum 2 ani · comentarii (73)

Lucrurile sunt într-atât de serioase încât, în acest timp al tuturor restricţiilor şi auto-cenzurii, foarte puţini sunt cei care să preia tema şi să o anunţe populaţiei, poate şi din dorinţa de a nu mai tensiona atmosfera, şi aşa încărcată şi aflată uneori foarte aproape de nivelul rupturilor sociale.

acum 2 ani · comentarii (31)

Câtă energie consumă oamenii şi tot ce şi-au făcut ei - aparatele, casele, maşinile, birourile şi fabricile? În anul 2018, consumul total de energie primară (petrol, cărbune, gaz natural, energie hidraulică, nucleară, eoliană, fotovoltaică şi alte forme regenerative) pe Terra a fost de 13,865 milioane de tone de echivalent energetic al petrolului.

acum 3 ani · comentarii (10)

Deşi diferită faţă de celelalte revoluţii industriale din trecut, transformarea curentă provocată de Inteligenţa Artificială, automatizare şi 5G va avea cel mai probabil acelaşi tip de efect: distrugerea job-urilor va predomina pe termen scurt şi mediu şi crearea de noi job-uri va fi puternică pe termen lung.

acum 3 ani · comentarii (4)

Evenimentele de popularizare a ştiinţei sunt nişte momente extrem de prielnice ca să vezi cum se dezvoltă/involuează societatea. Sâmbăta care tocmai a trecut a avut loc la ParkLake Shopping Center a treia ediţie a Sci+Fi Fest, organizată de comunitatea Ştiinţă&Tehnică, ocazie cu care am interacţionat personal cu câteva mii de copii şi părinţi. Concluziile au fost următoarele:

acum 3 ani · comentarii (0)

În urma unor cercetări de marketing pe care le-am iniţiat de-a lungul anilor, pe mii de părinţi, am ajuns la concluzia că ei se pot împărţi (simplificat) în aproximativ 3 categorii majore: 35% ”Părinti Zombie”, 55% ”Medii” şi aproximativ 10% ”Părinţi Fanatici”. Dar ce relevanţă are acest lucru?

acum 3 ani · comentarii (8)

Ne grăbim să facem un raport de activitate al Ministerului Cercetării şi Inovării (MCI) pentru 2018, de frică să nu apară unul între timp de genul celui produs de Lucian Georgescu, catalogat de Asociaţia Ad Astra, a cercetătorilor români de pretutindeni, ca „între laudă de sine şi fake-news”. E lung raportul, dar luaţi-vă un popcorn sau o cafea lângă şi lectura va fi mai plăcută.

acum 4 ani · comentarii (0)
Modifică Setările