Un judecător american admite un proces colectiv împotriva sistemului de recunoaştere facială al Facebook

Un judecător american admite un proces colectiv împotriva sistemului de recunoaştere facială al Facebook

Un judecător american a admis o cerere în vederea depunerii unei plângeri colective („class action“) contra Facebook, în baza unor acuzaţii de colectare ilegală de date private ale utilizatorilor, în legătură cu un instrument de recunoaştere facială, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Litigiul vizează o funcţionalitate lansată de Facebook în 2010 şi care sugerează numele utilizatorilor de identificat în fotografii care au fost publicate în reţeaua de socializare. Un instrument permite apoi identificarea automată a persoanelor care apar în fotografii publicate în reţea.
 
Judecătorul din San Francisco James Donato a respins deja, în 2016, un recurs al Facebook contra acestei plângeri a unor utilizatori din Illinois.
 
De această dată, Donato a acceptat calificarea plângerii drept „class action“, potrivit hotărârii consultate de AFP. Acuzaţiile reclamanţilor sunt „suficient de omogene pentru a permite o justă şi eficace rezolvare pe bază colectivă”, a scris judecătorul.
 
Această acţiune colectivă în justiţie îi priveşte pe „utilizatorii Facebook din Illinois pentru care Facebook a creat şi păstrat (profiluri tip care repertoriază caractere geometrice ale feţelor lor) după data de 7 iunie 2011”, se precizează în hottărâre.
 
Justiţia a refuzat însă ca plângerea colectivă să-i privească pe toţi utilizatorii acestui stat care apar într-o fotografie pe reţeaua de socailizare Facebook.
 
Funcţionalitatea contestată are la bază un program de recunoaştere facială care scanează fotografiile din reţeaua de socializare în care persoane sunt deja identificate, cu scopul de a constitui profiluri care să repertorieze caractere geometrice ale feţei fiecărei persoane. Aceste profiluri sunt comparate apoi cu noi imagini postate online în vederea propunerii identificării. Reclamanţii se plâng de faptul că acest lucru se face fără acordul lor.
 
„Suntem pe cale să examinăm hotărârea. Continuăm să credem că acest caz este fără fundament şi ne vom apăra viguros”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Facebook pentru AFP.
 
Instrumentul de recunoaştere facială al Facebook a provocat temeri cu privire la respectarea vieţii private a utilizatorilor în Europa, în urma cărora grupul a suspendat utilizarea acestuia în 2012.
 
Grupul este împotmolit, pe de altă parte, de la jumătatea lui martie, într-un scandal răsunător cu privire la divulgarea datelor personale a zecii de milioane de utilizatori - fără acordul acestora - către firma britanică de consultanţă politică Cambridge Analytica.
citeste totul despre: