Telefoanele mobile sunt adevăratele ţinte ale schimbării mailului de pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Facebook a înfuriat utilizatorii schimbând adresele de mail afişate pe profilul oamenilor cu cele @facebook.com. Am arătat că aceasta setare se poate schimba cu uşurinţă, dar care sunt motivaţiile din spatele acestei mişcări riscante? 

De curând, pe 11 iunie, Apple a anunţat la Conferinţa Dezvoltatorilor de la San Francisco lansarea noului sistem de operare pentru telefoanele sale mobile şi pentru tablete, iOS 6. Una din marile noutăţi ale acestuia este integrarea mult mai extinsă a Facebook în interiorul smartphone-ului.
 
Până la această versiune, utilizatorii care doreau să distribuie poze, muzică sau alte fişiere din telefon pe reţeaua socială fondată de Mark Zuckerberg trebuiau să intre în aplicaţia specială sau în browser. Procesul era destul de lent, mai ales în condiţiile în care integrarea cu Twitter era extrem de extinsă, iar fotografiile se puteau urca instantaneu pe platforma de microblogging. IOS 6 a remediat situaţia, iar tot telefonul poate fi sincronizat cu Facebook, inclusiv agenda de contacte.
 
Infama alianţă dintre Apple şi Facebook
 
Care este legătura dintre această poveste şi cea cu impunerea unei adrese de mail publice din partea Facebook? Dacă utilizatorii acceptă să-şi sincronizeze contactele de pe telefon cu cele de pe Facebook, informaţiile din agendă se modifică, iar o adresă de mail introdusă legitim, care era folosită în mod constant, ar fi înlocuită fără acord cu cea de tipul numedeutilizator@facebook.com.
 
Potrivit unor utilizatori care au postat pe site-ul Zdnet, schimbările acestea au fost făcute deja de către Facebook în interiorul telefonului sincronizat cu aplicaţia. De asemenea, povestea a fost abordată pe larg şi pe site-ul Reddit de către utilizatorul homoiconic care a explicat că practic utilizatorii de iPhone sunt prinşi la mijloc, într-o mişcare lipsită de respect din partea platformei sociale. De asemenea, Apple ar fi tăcut şi nu ar fi spus nimic, deşi putea vedea influenţa unei astfel de mişcări.
 
Ce pot face utilizatorii pentru a se feri de această mişcare autoritaristă?
 
În primul rând, contactele de pe Facebook nu ar trebui sincronizate cu cele din agenda telefonică. Deşi o facem din obişnuinţă, mişcarea nu este atât de constructivă şi bună pe cât s-ar crede. În momentul când dorim să vorbim cu o persoană pe Facebook avem deja trei modalităţi: varianta mobilă m.facebook.com, aplicaţia de Facebook şi aplicaţia Facebook Messenger.
 
În al doilea rând, pe Facebook utilizatorii îşi pot ascunde afişarea acelei adrese de mail@facebook.com, dar nu o pot elimina de tot.
 
Blocaţi în Facebook
 
Puţini analişti au comentat această modificare. Anthony Mullen de la Forrester Research a comentat situaţia pentru BBC. „Seamănă cu momentul când Google a lansat serviciul Buzz şi nu le-a oferit utilizatorul dreptul de a alege dacă vor să intre sau nu. E-mailul este un proxy al identităţii tale pe internet, iar Facebook doreşte să uzurpe acest lucru şi să le înlocuiască cu identităţile lor pentru a atrage mai mult trafic şi să blocheze practic utilizatorii în serviciul lor“, a declarat Mullen.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite