Studiul care arată ca oamenii au pierdut total controlul datelor personale pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
parola login

De la adrese de e-mail la numere de telefon şi de la locuri de muncă la date de naştere, există o cantitate alarmantă de date despre noi în mediul online.

Europenii au pierdut şirul locurilor pe unde au călătorit datele lor personale, al companiilor şi al platformelor ce deţin informaţii despre identităţile lor sau chiar al locurilor unde există date despre copiii lor.

Acesta este unul dintre subiectele discutate în cadrul Kaspersky Next, conferinţa ce reuneşte experţi în securitate cibernetică, între 29-31 octombrie.

După un studiu asupra a peste 7.000 de utilizatori din Europa, Kaspersky Lab a descoperit că pierderea controlului asupra datelor personale este o chestiune cu impact asupra majorităţii europenilor. 

Sunt mai multe motive, iar rezultatele arată că 64% dintre respondenţi nu ştiu toate locurile unde sunt stocate datele lor personale pe web. Mai rău, 39% dintre părinţi nu ştiu ce date personale fac publice copiii lor în mediul online.

În acelaşi timp, cercetarea arată că utilizatorilor le pasă de soarta informaţiilor lor: pe 88% dintre ei îi interesează dacă datele lor sunt folosite ilegal. În plus, 57% dintre ei ar fi speriaţi şi/ sau stresaţi dacă datele financiare personale le-ar fi compromise. Interesant, doar 45% dintre respondenţi au încredere că marile companii vor avea grijă de datele lor şi numai 36% cred că informaţiile lor sunt în siguranţă pe site-urile de socializare.

În ciuda acestor temeri, utilizatorii nu fac nimic pentru a rezolva problema, iar un procent îngrijorător de respondenţi procedează greşit. O persoană din cinci (20%) nu îşi protejează conexiunea Wi-fI cu o parolă, 31% au fost de acord cu afirmaţia: „Nu mi-am actualizat niciodată setările de securitate de la router-ul Wi-Fi”, iar 30% nu îşi protejează dispozitivele cu un soft de securitate.

Desigur, chiar şi acolo unde companiile şi utilizatorii au pus anumite bariere în calea atacatorilor, comportamentul oamenilor le poate face inutile. Companiile care protejează atent datele personale tot nu îi pot împiedica pe utilizatori să facă lucruri periculoase cum ar fi folosirea aceleiaşi parole pentru mai multe conturi, comunicarea parolei către alte persoane, setarea unor parole uşor de ghicit sau absenţa securizării routerului.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite