[#MarComView] Trenduri pe YouTube în 2020. Cum integrezi conţinutul video în strategia de marketing

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Codrin Bădescu | Social Strategist @MRM România
Codrin Bădescu | Social Strategist @MRM România

Contentul vizual nu a fost niciodată mai popular sau mai de efect decât în prezent, YouTube continuând să domine reţelele sociale video. Cu până la  85 % dintre adulţi care se consideră utilizatori YouTube fideli, oportunităţile de marketing sunt uriaşe. Hai să vedem ce te-ar putea determina să deschizi un canal de YouTube pentru tine sau pentru business-ul tău, în această perioadă.

YouTube a fost întotdeauna o sursă de conţinut de divertisment, dar este şi un instrument esenţial pentru marketeri. Un studiu realizat de Hubspot în 2020, State of Marketing Report, menţionează că ne petrecem o treime din timpul nostru uitându-ne la videoclipuri, YouTube fiind accesibil în peste 100 de ţări şi 80 de limbi. Aşadar, conţinutul video este un must, cu atât mai mult cu cât acesta a fost declarat în 2019 de către acelaşi portal canalul media numarul 1 în strategia de content marketing.

Am povestit cu Codrin Bădescu, Social Strategist în cadrul MRM România despre cum putem folosi canalul de YouTube în strategia de content marketing. Dacă nu ai timp să citeşti poţi asculta discuţia mea cu Codrin pe D-PODCAST

Obiectivele sunt importante

De unde pornim când gândim o strategie de content video? 

În momentul în care ne-am aşezat la linia de start, strigătul de Pe locuri! înseamnă că trebuie să ne definim un purpose, să înţelegem foarte bine ce ne dorim să obţinem cu ajutorul video-urilor pe care urmează să le producem. Iar acest purpose ia naştere mai uşor atunci când cunoaştem foarte bine personalitatea brandului, dar şi targetul căruia ne adresăm… şi ştim să răspundem la anumite întrebări, precum: Ce ne dorim ca oamenii să facă după ce au urmărit video-ul nostru? Să cumpere un produs, să ia parte la o activare, să intre pe site-ul nostru sau… să vină la un eveniment? Apoi, ce resurse avem pentru a crea acest video? Dar şi… ce ne luăm de mâncare? Pentru că ne aşteaptă un brainstorming lung. 😊

Coţinutul interactiv. Cum îl creăm pentru YouTube

Care sunt top 5 lucruri de luat in calcul într-o strategie de content interactiv pe YouTube? Sunt tehnologiile AR/VR deja mainstream sau ar trebui să mai aşteptăm puţin?

În primul rând, cred că e foarte important să înţelegem de la bun început faptul că YouTube este mai mult o platformă de video streaming, astfel că mindsetul utilizatorilor nu merge foarte mult în direcţia de engagement. Şi nici platforma nu oferă creatorilor de conţinut foarte multe posibilităţi de a interacţiona în mod direct cu publicurile lor, aşa cum se întâmplă pe alte reţele. Însă, există câteva elemente pe care le putem lua în calcul atunci când ne propunem să îi implicăm mai mult pe urmăritori în comunicarea cu noi.

E adevărat că despre tehnologiile AR/VR se vorbeşte de multă vreme în industria noastră, însă eu cred că oamenii abia acum încep să descopere avantajele unei astfel de experienţe. Deci da, aş spune că immersiveness-ul e o treabă de luat în calcul atunci când vrem să obţinem cât mai multă interacţiune din partea urmăritorilor. Mă aştept ca într-un viitor foarte apropiat să găsim shoppable videos cu hotspots sau clickable overlays şi pe YouTube, în care pot fi folosite într-un mod eficient tehnologiile VR şi AR.

De altfel, contentul de pe YouTube poate să devină mai interactiv în urma unei colaborări cu o serie de influenceri şi, poate, organizarea unor sesiuni de live streaming cu ajutorul lor. Sau prin lansarea unui challenge viral, pe care urmăritorii îl pot replica mai apoi în contentul lor. Este foarte important să urmărim îndeaproape toate trendurile care se nasc în interiorul platformei şi nu numai, pentru a putea anticipa succesul unei astfel de activări.

De asemena, YouTube oferă creatorilor de conţinut posibilitatea de a linkui video-urile între ele, iar acest feature a dus la apariţia multor seriale interactive în interiorul platformei (precum sunt cele de pe Netflix, acolo unde conceptul de storytelling se bazează pe feedback-ul instant al urmăritorilor, iar o poveste poate avea mai multe scenarii) sau la gamificarea video-urilor – în special, acest tip de video-uri pot fi găsite în arhiva creatorilor de YouTube Shows. Un exemplu cool în acest sens este acesta.
 

Că tot vorbim de content video inedit… Ce obiective v-aţi propus cu The Croppers şi ce rezultate aţi obţinut până acum? Care au fost elementele generate de social listening de care aţi tinut cont când aţi gândit povestea?

The Croppers este ultimul serial din portofoliul KFC, care deschide o conversaţie pe o temă foarte actuală. Mai precis, identitatea pe care oamenii şi-o asumă în online vs. cea pe care o au atunci când se deconectează de la reţelele sociale. Acţiunea din serial se bazează astfel pe un soi de experiment, ce ia forma unui business dezvoltat de un grup de liceeni. Aceşti tineri ajung să înţeleagă, până la urmă, ce te face să fii pe bune… numărul de followers care îţi dau love sau prietenii adevăraţi?

Inspiraţia pentru această poveste are nenumărate coordornate, însă social listeningul ne-a ajutat să înţelegem mai bine care este atitudinea tinerilor cu privire la social media, ce înseamnă să fii cool pe o reţea socială, care sunt principalele aspiraţii pe care le au tinerii din categorie şi cum aleg să se exprime atunci când comunică în mediul online. Toate aceste findinguri au ajutat foarte mult la construcţia unui concept relevant pentru publicurile vizate. Iar acesta este şi unul dintre motivele pentru care feedbackul din partea lor a fost unul foarte bun.

Poţi deschide un canal de YouTube şi cu buget redus

Ce tipuri de content le propui companiilor care nu au un buget foarte mare astfel încât să genereze engagement prin intermediul canalului de YouTube?

Cred că oamenii vor rezona întotdeauna cu conţinutul funny de pe YouTube. Iar o glumă bună sau o poveste amuzantă spuse într-un moment potrivit şi cu un tone of voice specific targetului… pot să fie un easy way out în cazul în care bugetul nu ne permite mai multe lucruri. Apoi, ziceam mai sus că una dintre cele mai importante întrebări la care trebuie să găsim un răspuns înainte de a ne apuca de treabă este Ce resurse avem pentru a produce video-urile? Şi… de multe ori, răspunsul poate să vină chiar din interiorul companiei. Sau din interiorul comunităţii pe care brandul o are deja în online, iar aici mă refer atât la o strategie de user generated content, cât şi la trendurile cu care se identifică targetul. 

Conţinutul educaţional şi employer brandingul sunt trending în acest moment

La ce trenduri să fim atenţi în perioada urmatoare pe YouTube?

Aşa cum era de aşteptat, contextul de lockdown a avut un impact foarte mare asupra mediului digital şi asupra modului în care oamenii se comportă în online. Am observat cum video-urile au început să fure din teritoriul audio-ului, astfel încât oamenii au preferat să asculte mai multă muzică pe YouTube ca înainte, deci să urmărească clipurile artiştilor şi nu doar să asculte melodiile lor în aplicaţiile de streaming audio, precum Spotify sau Apple Music.

Interesul în zona de gaming este foarte crescut în această perioadă. Comunitatea de gameri este mai activă ca niciodată pe YT şi are din ce în ce mai mulţi influenceri ca exponenţi, care au ales să se reprofileze.

Consumul de ştiri a crescut foarte mult pe YouTube, conţinutul de tip DIY şi, de asemenea, conţinutul educaţional. Am observant un trend în zona de online learning – mulţi elevi şi studenţi au postat video-uri de tipul Study With Me, în care aleg să îşi împărtăşească experienţa şi cunoştinţele lor din anumite domenii cu urmăritorii canalului lor. De asemenea, am observat un trend în ascensiune în zona de employer branding, în ceea ce priveşte comunicarea de pe YouTube a companiilor.

Poţi asculta întreaga discuţie cu Codrin pe D-PODCAST. Am vorbit şi despre ce fac brandurile de la noi pe YouTube precum şi despre cum poţi să inovezi atunci când creezi conţinut pentru acest canal.

În final

Un canal de YouTube este un produs în sine care trebuie să aibă propria strategie de promovare. Ai nevoie să ştii ce mesaj vrei să transmiţi cu el şi ce strategie foloseşti pentru asta, în ce medii îl promovezi şi cine sunt influencerii care vor vorbi despre canalul tau în online. 

Când dai share unui videoclip, asigură-te că o faci direct din playlist. De ce? Pentru că asta îţi va trimite audienţa către alte videoclipuri relevante de pe canalul tău.

Pentru un plus de vizibilitate poţi adăuga un pop-up box sau un widget pe website-ul tău către canalul tău de Youtube. Ceea ce mai poate genera un bun engagement şi deschiderea către un public  mai larg este colaborarea cu alte branduri dintr-o nişă complementară, fie că vorbim despre videoclipuri în care vedem un co-branding sau un ping-pong între branduri. Spre exemplu, parteneriatul dintre  GoPro şi Redbull, în care este adusă atenţia asupra celor două branduri prin intermediul unui storyline intrigant: paraşutistul austriac Felix Baumgartner a sărit dintr-o capsulă spaţială la  mai mult de 24 de mile deasupra suprafeţei Pământului, cu un GoPro la purtător. Nu numai că Baumgartner a stabilit trei recorduri mondiale în acea zi, dar a întruchipat şi valoarea reimaginării potenţialului uman care defineşte atât GoPro, cât şi Red Bull.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite