FOTO Faţa întunecată a Facebook Graph Search: „Bărbaţi însuraţi cărora le plac prostituatele“ şi alte căutări „de ajutor“

FOTO Faţa întunecată a Facebook Graph Search: „Bărbaţi însuraţi cărora le plac prostituatele“ şi alte căutări „de ajutor“

Faebook Graph Search şi conexiunile pe care le face. FOTO Adevărul

Cum sună: „Femei singure, interesate de bărbaţi şi cărora le place să se îmbete“? Dar cum sună: „Mame catolice din Italia cărora le place Durex“? Acestea sunt doar două întrebări la care Facebook, prin motorul de căutare Graph Search, poate să răspundă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Facebook şi-a lansat în urmă cu o săptămână un motor de căutare destinat interconectării utiizatorilor în cadrul reţelei sociale. Accesul este încă restrâns doar la SUA, alţi utilizatori fiind trecuţi pe o listă de aşteptare. Totuşi, un utilizator - Tom Scott - a primit acces, a încercat serviciul şi a descoperit ceva întrucâtva interesant. 

El a căutat tot felul de termeni: evrei, catolici, bărbaţi din Teheran, Durex sau rasism şi a văzut ce îi întoarce motorul de căutare social. Două dintre întrebări şi la care există răspuns le-am spus deja. Lista poate continua cu: „Bărbaţi de rit islamic interesaţi de bărbaţi în Teheran, Iran“ şi Facebook a oferit câteva rezultate, peste 1.000 de oameni, mai exact. 

Mark Zuckerberg, cofondatorul Facebook, a spus la evenimentul de prezentare a Graph Search că prin acesta oamenii vor găsi oameni mai uşor. O promisiune destul de serioasă, dar se pare că această găsire se poate face la orice nivel. Au apărut chiar după prezentarea motorului de căutare critici conform cărora intimitatea nu va mai fi la acelaşi nivel, dar cum funcţionalitatea nu este disponibilă unui număr mare de oameni, nu s-au văzut rezultatele acelor critici.

[Ce este de făcut?] Dacă nu e în regulă să fie pusă pe un ecran în Times Square, atunci nu pune informaţia pe Facebook.

Tom Scott

Tom Scott a identificat câteva şi a intuit şi o posibilă mustrare: „Nu le dai idei guvernelor represive?“. El spune că nu. „Fac pariu că ei deja au venit cu propriile idei de cum să folosească acest motor de căutare şi au făcut deja câteva căutări. Aceste căutări pe care le-am făcut eu au fost sugerate la momentul lansării Graph Search, în urmă cu o săptămână.“ Într-adevăr, Facebook Graph Search deschide lumea, dar după cum se poate vedea, o face într-un mod care poate dăuna utilizatorilor.

Scott şi-a publicat rezultatele căutărilor sale pe site-ul Tumblr „Actual Facebook Graph Searches“. Este posibil ca Facebook Graph Search să fie şi un lucru bun, oamenii vor învăţa prin astfel de situaţii că nu este tocmai bine să spui totul în online. Dar până la un aşa moment, dacă Graph Search ar fi în funcţiune acum, ar putea găsi bărbaţii însuraţi care caută prostituate. Deocamdată sunt doar 100 de utilizatori.

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările