„Facebook de Rusia“ a rămas fără fondator din cauza ruşilor: FSB a cerut datele protestatarilor din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Mark Zuckerberg de Rusia“, după cum a fost supranumit fondatorul celei mai mari reţele a Estului, a povestit despre presiunile făcute de guvern în timpul protestelor din Kiev. Odată cu dezvăluirile sale, el nu mai este directorul reţelei pe care a fondat-o.

„Facebook de Rusia“, după cum a fost supranumită reţeaua socială VKontakte, a fost fondată de Pavel Durov, dar spre finalul anului trecut el a decis că va părăsi compania, vânzând ultimele acţiuni în ianuarie 2014, iar acum, pe 1 aprilie, a demisionat din poziţia de director executiv. „Pe 13 decembrie 2013, FSB ne-a cerut datele personale ale organizatorilor protestelor din Euromaidan“, scrie Durov pe VKontakte un articol despre presiunile autorităţilor, potrivit Mashable

„Răspunsul nostru a fost şi rămâne unul de refuz categoric. Jurisdicţia Rusiei nu se întinde peste profilurile utilizatorilor din Ucraina. Dacă le-am fi dat datele ucrainenilor autorităţilor din Rusia, atunci ar fi fost nu doar ilegal, dar ar fi trădat încrederea milioanelor de oameni din Ucraina care au încredere în noi“, mai spune Durov. 

Pe 1 aprilie, potrivit TechCrunch, Durov a decis să iasă complet din schema VKontakte, o reţea cu aproape 100 de milioane de utilizatori. Motivul principal care l-a determinat să renunţe au fost presiunile tot mai mari. Lui Durov i-a fost cerută închiderea paginilor şi profilurilor care aveau legătură cu Alexei Navalny şi susţinătorii săi. Navalny este unul dintre criticii lui Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, acuzând în repetate rânduri corupţia din structurile puterii. De-a lungul timpului, el a organizat prin blogul său diverse proteste şi a dezvăluit metode prin care Putin şi aliaţii săi abuzează de putere.

Mesajul lui Pavel Durov pe VK

image

United Capital Partners, un alt mare acţionar la VKontakte, l-a acuzat pe Durov că neglijează îndatoririle sale, după ce acesta a început să se implice mai mult în serviciul de mesagerie instant Telegram. „Ceea ce deţii, mai devreme sau mai târziu, ajunge să te deţină. În ultimii ani am început să renunţ la proprietăţile mele, dând altora sau vânzând, de la mobilă şi imobile la companii“, a spus fondatorul VK în mesajul din ianuarie.

În acelaşi mesaj de ieri, fondatorul VK a mai spus că în lupta pentru libertatea de exprimare a ajuns să îşi vândă şi acţiunile. „Nu regret însă nimic, protecţia datelor personale ale oamenilor este mai importantă şi valorează mai mult. Din decembrie 2013 nu mai deţin nimic, dar tot am ceva important: o conştiinţă curată şi idealuri pe care sunt dispus să le apăr“, a mai scris acesta. El a inclus şi două documente în care se arată că FSB s-a folosit de legile 144, articolul 9 - Privind activităţile operaţionale şi de investigaţie - şi legea 149 - Privind informaţia, tehnologia informaţiei şi protecţia informaţiei.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite