Facebook, amendă istorică în Ungaria. De ce a fost acuzată reţeaua de socializare

Facebook, amendă istorică în Ungaria. De ce a fost acuzată reţeaua de socializare

FOTO Arhivă

Consiliul ungar al Concurenţei a amendat Facebook cu 1,2 miliarde de forinţi (aproximativ 3,6 milioane de euro) pentru încălcarea drepturilor consumatorilor. Aceasta este cea mai mare amendă dată vreodată de consiliul ungar.

Ştiri pe aceeaşi temă

Instituţia a stabilit ca Facebook Ireland Ltd. a încălcat legea prin prezentarea serviciilor sale ca gratuite pe pagina principală şi în secţiunea de suport. Este adevărat că utilizatorii nu trebuie să plătească pentru a folosi serviciul, dar prin activitatea lor şi prin folosirea datelor lor de către Facebook au adus câştig material companiei, deci au plătit pentru serviciile folosite, potrivit unui comunicat al companiei.

Mesajele de pe prima pagină, respectiv „gratuit şi poate accesa oricine”, „gratuit şi aşa va rămâne” distrag atenţia consumatorilor de la contraserviciile pe care trebuie să şi le asume, şi anume accesul la datele lor şi la consecinţe. Mesajele au fost afişate din ianuarie 2010 până în august 2019.

Consiliul Concurenţei a considerat că mesajul gratuităţii a provocat neclarităţi printre utilizatori, pentru că a sugerat lipsa de riscuri şi de obligaţii, în timp ce nu a explicat clar obligaţiile utilizatorilor, respectiv în ce mod vor fi folosite datele personale ale acestora.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: