De ce scandalul Facebook - WhatsApp e tardiv şi aproape inutil. Ce variante ai?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Ce a cauzat scandalul Facebook – WhatsApp în 2021? Faptul că WhatsApp şi-a actualizat politica de confidenţialitate şi prin aceasta încalcă “promisiunea” pe care a făcut-o în 2014.

Să vorbim puţin despre 2014. Când Facebook şi-a anunţat planurile de a achiziţiona aplicaţia de mesagerie în februarie 2014, fondatorii WhatsApp au cerut 16 miliarde de dolari: 4 miliarde de dolari în numerar şi 12 miliarde de dolari în acţiuni Facebook. Preţul final plătit de Facebook a fost de 21,8 miliarde de dolari sau 55 de dolari pentru un utilizator.

Oare cât valorează azi un utilizator de WhatsApp, când compania are o valoare de circa 1.5 miliarde de dolari?

Promisiunea Facebook din 2014 venea la presiunea FTC (Federal Trade Comission) - Biroul pentru Protecţia Consumatorilor şi era vagă: “Suntem mulţumiţi că FTC şi-a finalizat analiza şi a aprobat achiziţia WhatsApp. Bineînţeles, ambele companii vor continua să respecte toate legile aplicabile după încheierea tranzacţiei”.

Totuşi, dacă analizezi ce le-a cerut FTC celor două companii, lucrurile devin mai clare: “WhatsApp trebuie să respecte practicile sale actuale de confidenţialitate şi după fuziune, inclusiv promisiunea de a nu utiliza datele personale ale utilizatorilor WhatsApp pentru reclame personalizate”.

Bine, asta e povestea. De ce e tardiv şi inutil scandalul? 

Pentru că WhatsApp a început să partajeze numerele de telefon şi alte date ale utilizatorilor cu Facebook din august 2016. E adevărat că în 2016, WhatsApp îţi oferea ”libertatea” de a nu fi de acord cu această practică. 

"If you are an existing user, you can choose not to have your WhatsApp account information shared with Facebook to improve your Facebook ads and products experiences."

Opţiunea era bine ascunsă în setări şi nu pot să nu mă întreb, câţi oameni au ştiut de ea şi chiar au folosit-o?

Care e diferenţa în 2021 faţă de 2016 ? Nu mai ai opţiunea de a refuza ca datele tale să fie împărtăşite cu Facebook. Ideea ca aceste două companii folosescă datele tale după bunul lor plac, contrar promisiunilor din momentul achiziţiei, e urâtă, ca să folosesc un termen elegant. Dar pentru cei mai mulţi dintre cele circa 2 miliarde de utilizatori, tranferul datelor a fost făcut sau a început acum aproape 5 ani.

Ce date furnizează WhatsApp către Facebook:

- numărul tău de telefon

- la ce reţele wi-fi te conectezi

- când şi cât eşti online pe WhatsApp

Ce date nu va furniza WhatsApp către Facebook?

Conţinutul conversaţiilor care este criptat de la un capăt la altul (end-to-end encryption), la fel ca şi în aplicaţia Signal. 

Dacă ai alte aplicaţii create de Facebook pe smartphone (Instagram, Messenger, Facebook) ele culeg deja aceste informaţii, pe care WhatsApp le furnizează către Facebook. Acesta e al doilea motiv pentru care acest scandal e inutil. 

E corect că Facebook şi WhatApp fac asta? În mod clar, nu. 

Decât să pierzi vrememea înjurând, hai să vedem care sunt cele mai cunoscute variante de aplicaţii care pot înlocui WhatsApp:

- Signal

- Telegram

iMessage

- Threema

Toate acestea aplicaţii folosesc criptarea de la un capăt la altul (end-to-end encryption), dar Telegram şi iMessage o fac într-un mod personalizat, să zicem. Telegram criptează doar conversaţiile care sunt marcate specific ca fiind private. Dacă nu apare lacatul pe conversaţie aceasta nu este criptată end-to-end.  iMessage salvează datele implicit în iCloud, iar Apple are cheile de criptare. Poţi opta pentru renunţarea la backup, dar majoritatea utilizatorilor, cel mai probabil n-o fac. Deci ele nu sunt decât opţional criptate end-to-end.

Trei dintre ele (Signal, Telegram şi Threema) sunt cu sursă deschisă (open source) sau măcar parţial cu sursă deschisă şi promisiunea de criptare end-to-end poate fi verificată.

O singură companie nu-ţi foloseşte metadatele pentru a face profit şi aceea e Signal. Telegram, iMessage, Threema probabil n-o fac.

Signal e non-profit, celelalte trei companii fac profit.

Nici una dintre cele patru companii nu face profit din publicitate, dar se pare că Telegram intenţionează să faca asta în viitor pentru o parte din utilizatori.

Folosesc WhatsApp şi Signal şi vă recomand să încercaţi şi Threema, care e o aplicaţie eleveţiană cu plată.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite