Cum răspunde Facebook după ce zeci de români s-au plâns că le-au fost blocate conturile după ce au promovat protestul sau au criticat Guvernul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BuzzFeed scrie despre zecile de români care s-au plâns în ultimele zile că le-au fost blocate conturile personale de Facebook după ce au avut postări prin care promovau protestele împotriva partidului de guvernământ. Cei în cauză suspectează că a fost rezultatul unui efort coordonat al oponenţilor de a-i reduce la tăcere, însă un purtător de cuvânt al platformei susţine că mai multe pagini au fost indisponibile din cauza unei erori.

„Mai multe pagini au fost blocate temporar din cauza unei erori a sistemelor noastre automatizate“, a declarat un purtător de cuvânt de la Facebook pentru BuzzFeed, refuzând însă să răspundă la întrebările privind posibilitatea ca eroare să fi fost declanşată de o campanie coordonată prin care s-a dorit suprimarea conţinutului critic.

Cu doar câteva zile înainte de cel mai recent protest anti-PSD, de duminică, mai multor persoane, printre care activişti şi jurnalişti, care au promovat ieşirea în stradă şi au criticat Guvernul le-au fost blocate temporar conturile personale de Facebook.

Florin Bădiţă, unul dintre administratorii paginii de Facebook Corupţia Ucide, a declarat pentru BuzzFeed News că nu a putut să posteze vreme de 48 de ore, deoarece sistemul platformei îi denunţa mesajul ca fiind spam. De asemenea, Bădiţă a oferit o listă cu 90 de persoane aflate în situaţii similare după ce au avut diverse postări despre protest sau au făcut comentarii critice la adresa Guvernului.

Unul dintre cele mai notabile conturi care au fost blocate în această perioadă este cel al filosofului Mihai Şora (101 ani), care a anunţat că Facebook i-a blocat brusc contul şi i-a solicitat o copie a actului de identitate pentru a dovedi că îşi foloseşte numele real. 

Mihai Şora este celebru pentru poziţiile critice faţă de guvernare şi pentru prezenţa fidelă la proteste. De altfel, filosoful a ieşit în stradă inclusiv duminică, iar mai multe persoane care au distribuit fotografiile cu acesta sau articole despre prezenţa domnului Şora la protest susţin că au fost blocate de Facebook.

La rândul lui, Marian Ionescu, cunoscut în online drept Mariciu, a povestit pe blog că a fost blocat imediat ce a dat share evenimentului „Stop Legile justiţiei! Nu scăpaţi!“: „M-am trezit că nu mai puteam posta nimic de la protest sub motivul că fac spam sau nu respect «standardele comunităţii».“ Mariciu a dovedit că zeci de alte persoane s-au aflat în imposibilitatea de a posta pe Facebook lucruri referitoare la protest. 

image

FOTO mariciu.ro

Dragoş Stanca, fondatorul Think Digital, a strâns pe pagina sa de Facebook zeci de cazuri asemănătoare. Deşi teoretic e posibil ca aceste conturi să fi fost blocate temporar din motive pur tehnice, aşa cum susţin reprezentanţii Facebook, există un tipar clar care vizează susţinătorii protestelor.

Referitor la explicaţia oferită de Facebook, Dragoş Stanca a scris: „Uneori, adevărul e mai plictisitor decât ne-am dori. Dacă e 100% adevărat, desigur. Facebook nu face publice regulile interne tocmai pentru ca acestea să nu fie exploatate cu rea-voinţă, dar sunt convins că se va ţine cont şi se va investiga dacă e vorba doar de un bug în algoritmul de raportări automatizate (de exemplu over-sharing al evenimentului), dacă suspendările au fost corecte conform regulilor actuale (care sunt în permanentă schimbare) sau dacă e o încercare coordonată (care, în opinia mea, e o greşeală din punct de vedere strategic având, de altfel, un efect oarecum contrar scopului teoretic de a limita viralizarea protestelor).“

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite