Stai pe Facebook, vei plăti. Creatorul aplicaţiei anti-Facebook: "Dacă te uiţi la videoclipuri cu pisici, aşteaptă-te să devii mai superficial în timp"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timewaste Timer e creat pentru ca tu să nu mai pierzi vremea pe internet
Timewaste Timer e creat pentru ca tu să nu mai pierzi vremea pe internet

Mike Ushakov e printre puţinii antreprenori din zona tehnologiei care are curajul să spună c[ petrecem prea mult timp online şi uităm să facem şi altceva. Tânărul antreprenor a creat o aplicaţie numită Timewaste Timer, abia lansată, care îţi ia banii dacă nu ştii să te controlezi.

La finalul anului trecut, Mike Ushakov şi-a vândut copilul său tehnologic, un startup numit Sovetnik (trad. - sfătuitor în rusă) către Yandex, cea mai mare companie de IT din Rusia. Sovetnik oferea sfaturi de cumpărare utilizatorilor atunci când vizitau platforme de comerţ online. Yandex şi-a dorit foarte mult tehnologia lui Ushakov, pentru că doreşte să devină mult mai mult decât un simplu motor de căutare. Folosind inteligenţa artificială, Mike a reuşit să ofere sfaturi utile celor care vizitau site-urile de pe internet.

În acel moment, a decis că trebuie să facă o schimbare şi a realizat că oamenii petrec prea mult timp pe Facebook. Timewaste Timer e un produs lansat la finalul săptămânii trecute în cadrul The Next Web conference, care este abia în primele zile de viaţă. Am vorbit cu Mike Ushakov despre cum putem să ne schimbăm obiceiurile online.

De la Sovetnik la anti-Facebook

Timewaste Timer funcţionează ca un plugin de Google Chrome. Odată instalat, după ce-ţi faci cont, vei fi îndemnat să donezi 20 de dolari în conturile Timewaste. Aceştia nu vor mai ajunge niciodată la tine, funcţionând şi ca o donaţie către firma lui Ushakov. Timewaste Timer monitorizează timpul petrecut de tine pe Facebook şi, dacă treci de o oră pe zi, te va taxa cu un dolar, care va fi extras din contul tău.

"E o problemă care creşte permanent - oamenii sunt asaltaţi de prea multă informaţie şi consumă prea mult conţinut digital. Oamenii nu se controlează şi astfel ne transformăm în superficiali", spune Ushakov, într-un interviu în exclusivitate în România pentru adevarul.ro.

Ushakov şi echipa sa au vrut să pornească o conversaţie reală despre această problemă, dar într-un mod amuzant. "Vrem să găsim oameni deschişi la minte cu care să lucrăm. Avem alte idei în acest domeniu, dar sunt mult mai complexe şi vor necesita mai mult timp pentru a fi dezvoltate. În acest moment, am avut nevoie doar de o idee simplă de la care să pornim", explică Mike.

Creatorul Sovetnik şi Timewaste Timer e utilizatorul-ţintă pentru produsul său. Stătea prea mult timp pe internet şi crede că acest lucru i-a influenţat fostul business, care se baza pe recomandări specifice, pentru ca oamenii să nu petreacă foarte mult timp căutând un anumit produs.

"Când am realizat asta, am decis că vreau să ajut oamenii să lupte cu distracţiile. E un pas simplu: dai log out şi există consecinţe pozitive", spune Ushakov.

Timewaste Timer

De ce stau oamenii prea mult pe Facebook?

Mike Ushakov crede că oamenii nu se pot controla şi că petrec prea mult timp pe reţelele sociale fără să-şi dea seama. Ei au intrat într-un cerc vicios din care nu pot ieşi, crezând că toată viaţa lor este acolo.

"Majoritatea persoanelor nu e în stare să se controleze. Supraconsumăm conţinut digital. Şi aici nu e vorba doar despre a fi întrerupţi, ci despre a consuma prea mult conţinut. Abilităţile umane sunt limitate. Când te uiţi la prea multe videoclipuri cu pisici, aşteaptă-te să ratezi lucruri importante din alte arii ale vieţii tale", ne-a spus Ushakov.

Ushakov nu vrea să se gândească la cum ar arăta un viitor unde produsele ca Timewaste Timer nu vor fi folosite de oameni, iar aceştia nu vor conştientiza pericolele la care se expun. "Ori avem mai multă grijă la cum ne comportăm pe internet sau... nu vreau să-mi imaginez partea a doua a exerciţiului acesta de imaginaţie", a declarat creatorul produsului.

Mike spune că în momentul de faţă oamenii, în general, sunt foarte departe de atingerea scopului de a sta departe de reţelele sociale, dar trebuie să ne antrenăm ca şi cum am face sport.

"Trebuie să avem conştiinţă de sine. Să înţelegem la ce ne uităm pe News Feed pe Facebook într-un anumit moment şi cât timp ne va mânca din ziuă, lună sau deceniu. Încearcă să înţelegi de ce te uiţi la ceea ce te uiţi pe Facebook", spune Mike.

Timewaste Timer, primele statistici

Mike Ushakov spune că banii pe care-i donează oamenii proiectului său vor fi folosite pentru dezvoltarea unor noi produse din zona aglomerării cu informaţie. "Timewaste a fost un produs simplu. Dacă vrem ceva mai complex, avem nevoie de bani", explică Ushakov.

Creatorul programului spune că, după primul weekend în care produsul a fost online şi a fost promovat de către publicaţia "The Next Web", au apărut primii plătitori.

Între timp, Ushakov caută oameni noi în echipă, mai exact cercetători în neuroştiinţe cognitive şi domenii conexe.

Efectele internetului asupra creierului uman

Internetul este poate cea mai bună invenţie a umanităţii, dar în acelaşi timp, a adus provocări noi asupra creierului uman. Citim şi vedem prea multă informaţie, mai multă decât suntem obişnuiţi şi mai multă decât pentru care suntem construiţi.

Într-un articol din revista Wired, Nicholas Carr scrie despre modul în care internetul ne distruge atenţia şi ne împrăştie creierului.

"Pe internet vedem fâşii de informaţie care vin cu toată viteza spre noi. Creierul nostru se pierde în timp ce merge din tab în tab. Transferăm doar picături din ceea ce vedem în creier şi nu avem un flux continuu. Psihologii se referă la acest fenomen ca o încărcare cognitivă. Când fluxul întrece abilitatea minţii de a procesa şi de a stoca informaţiile, nu le reţinem şi nu putem traduce materialul în înţelepciune", scrie Carr.

De asemenea, studiile arată că odată ce ajungem online începem să citim textul mai rapid şi suntem mai distraşi. Alte studii arată că cei care lucrează în corporaţii îşi verifică mail-ul de 30 de ori pe oră. Fiecare verificare înseamnă că atenţia noastră se rupe în două.

Încă un lucru interesant pe care l-am aflat de la Nicholas Carr e că în momentul în care schimbăm paginile de pe internet la care ne uităm, creierul nostru ne taxează. E ca şi cum am fi un procesor de telefon care are dificultăţi în multitasking. Creierul se reorientează şi găseşte noi resurse. Ce-i mai grav, vrem să fim întrerupţi, pentru că ştim că fiecare întrerupere ne poate aduce ceva important, cum ar fi un mesaj, un mail sau un tweet. Închiderea alertelor ne dă impresia că suntem izolaţi din punct de vedere social.


 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite