10 lucruri care te fac antipatic pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Facebook e o reţea socială frumoasă, atât timp cât n-o strică oamenii.
Facebook e o reţea socială frumoasă, atât timp cât n-o strică oamenii.

Facebook este o reţea socială mare, cu peste un miliard de utilizatori, dar un utilizator nu va ajunge niciodată să fie prieten cu mai mult de 5.000 de oameni. Asta e regula, dar şi cu un număr limitat de cunoştinţe tot există oameni care te enervează prin ceea ce publică. De la cei cu invitaţii către diverse jocuri la cei cu mesaje politice, Facebook abundă de astfel de personaje.

Moartea nu are ce căuta pe Facebook. Da, este un eveniment trist, niciodată nu există suficiente cuvinte pentru a descrie tristeţea, dar într-o reţea socială cu siguranţă nu-şi are locul o astfel de veste. Excepţie fac celebrităţile care, prin moartea lor, devin subiect media, dar decesul unei persoane apropiate nu trebuie anunţat pe Timeline. Pe de o parte e un eveniment de familie, pe de altă parte pe Facebook este vorba de optmism, de partea bună a lucrurilor.

facebook 10 lucruri antipatic moarte

Dragostea se ţine în maximum două persoane. Oricât de frumoasă ar fi iubirea şi oricât de sinceră, mesajele siropoase presărare din plin cu declaraţii de dragoste faţă de un el sau o ea ar trebui să fie spuse departe de Facebook. La fel este cazul şi cu aniversările în cuplu. Dacă vrei să-i transmiţi ceva persoanei pe care o iubeşti şi vrei s-o faci pe Facebook, ai posibilitatea de a-i da un mesaj privat, dar direct în Timeline este un mod ostentativ de a vă prezenta relaţia şi longevitatea ei (dacă e cazul).

facebook 10 lucruri antipatic afectiune

„Plec de pe Facebook!“, este un alt mesaj pe care nu ai de ce să-l postezi. Vrei să pleci? Dezactivezi contul, îţi anunţi prietenii mai importanţi şi asta a fost experienţa pe reţeaua socială. Acesta este un mesaj negativ pe care oamenii nu-l apreciază. Desigur, Facebook aduce diverse modificări, unele poate abuzive, dar un mesaj nu va mobiliza o masă de oameni contra companiei. În plus, la fel de ironic este să te organizezi împotriva Facebook chiar pe platforma socială.

Din jocuri, poze şi mesaje iscat-ai spam şi blocaje

Jocurile sunt iar un punct sensibil pe Facebook. Şi nu atât ele, cât oamenii care le promovează. Poate la început ceilalţi aleg să ignore invitaţiile, dar dacă perseverezi în idealul tău de a-i aduce sub cupola FarmVille sau Words with Friends, s-ar putea să fii şters din lista de prieteni.

facebook 10 lucruri antipatic jocuri

Mesajele pe Facebook sunt de două feluri: bune şi proaste. Cele politice sunt, de cele mai multe ori, proaste. Asta pentru că fiecare are un partid politic sau un politician preferat. Dacă eşti prea ostentativ în exprimarea acestui punct de vedere, invariabil vei ajunge la disensiuni. Cei pe care îi apreciezi pot să nu fie deloc agreaţi de către prietenii tăi. Iar pe Facebook este libertate, dar atât timp cât nu o încalcă pe a altcuiva. 

Pozele nu sunt, de regulă, rele. Pe asta se axează şi Facebook, distribuirea a cât mai multor poze şi utilizatorii să fie mai implicaţi. Dar unele poze depăşesc limita, mai ales când promovează un produs sau un concurs şi generează spam. Cu un „like“ şi un „share“ niciodată n-o să poţi câştiga un iPad sau un iPhone, doar un „report“ de la un prieten deranjat.

facebook 10 lucruri antipatic spam

Reuşite felurite: logodne, mahmureli, aniversări; şi cerinţe

facebook 10 lucruri antipatic mahmureala

Acum, Facebook îţi prezintă prietenul logodit în partea dreapta, sub mini-fluxul de ştiri. Este suficient. Dacă vrei, poţi să-ţi evidenţiezi relaţia pe profilul propriu, şi nu prin mesaje în care anunţi nunta sau alte sentimente din postura de om pe jumătate căsătorit. De asemenea, nici mahmureala nu trebuie anunţată pe Facebook. Oricine poate să-şi producă sau să-şi cumpere alcoolul, nu este nicidecum un eveniment că ai supravieţuit unei beţii.

Legat de aniversări, sunt două moduri de a acţiona. Primii sunt acei oameni care anunţă cu o săptămână înainte că se apropie aniversarea lor. „Cine face în curând n-şpe ani? Cine?!?!“, este un astfel de anunţ pre-aniversare. Apoi, sunt oamenii care mulţumesc printr-un mesaj celor care le-au urat de bine. Dar mesajul este public şi transmis la modul general, nicidecum individual. Şi tot aşa sunt transmise impresiile post-petrecere. Fiecare prieteni capătă o mulţumire pentru cât de sufletul petrecerii a fost. 

Pe Facebook îţi poţi introduce numărul de telefon. Dar şi aşa există oameni care ţin să anunţe că şi-au schimbat numărul de telefon. Până la mesajul public, cei apropiaţi deja îl ştiu, astfel că îţi rămâne ţie, cel care vezi mesajul, să-i ceri numărul din nou. Dar e clar că nu eşti pe lista de persoane importante, astfel că poate fi şi acesta un mod de a tria prietenii.

facebook 10 lucruri antipatic bani

Şi, în final, pe Facebook e vorba de a nu te considera buricul Pământului. Dacă ai nevoie de bani, nu trebuie să-i ceri în mesaje publice scrise cu MAJUSCULE. Dacă te simţi singur, nu posta gânduri pasiv-agresive: „Urăşti momentul acela în care persoana pe care o iubeşti te ignoră? Şi eu!“, ci încearcă să ieşi din acea stare. Poţi cere ajutorul cuiva şi fără să tratezi lucrurile ca pe o tragedie. Şi dacă ai multe de spus, mai mult de un mesaj pe oră, încearcă şi Twitter, poate este mai bun pe stilul tău de scriitor-viteză.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite