VIDEO Cât mai rezistă „bătrânul“ iPhone?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acum şase ani, lumea saluta iPhone-ul
Acum şase ani, lumea saluta iPhone-ul

iPhone a împlinit şase ani. Legenda continuă, deşi steaua Apple a apus pe o piaţă cu telefoane uriaşe şi cu performanţe foarte bune

Acum mai bine de şase ani, pe 29 iunie 2007, Apple lansa exclusiv la reţeaua AT&T în Statele Unite ale Americii iPhone-ul. Telefonul nu avea să schimbe doar modul cum vorbin cu ceilalţi, ci întreaga istorie a comunicaţiilor interpersonale. Apariţia iPhone-ului a însemnat deschiderea drumului către mobilitate, reţele sociale, evoluţia video-ului şi construcţia unui ecosistem care este în permanentă mişcare.

iPhone-ul a venit după ce Apple a adus iPod şi iTunes, un mp3 player revoluţionar şi un magazin de muzică ce avea să schimbe modul cum se achiziţionează performanţele artiştilor. Continuând, Apple a vrut mai mult. Avea iniţial proiectată o tabletă, dar Steve Jobs a văzut posibilitatea ca un telefon să fie mai bun pe piaţă decât o tabletă. A avut dreptate. 2007 nu ar fi fost anul tabletei. În 2010, s-a schimbat şi acest lucru. În momentul prezentării telefonului pentru prima oară, Steve Jobs spunea despre ecranul de 3,5 că este „cu adevărat mare“. Şase ani mai târziu, afirmaţia pare amuzantă, iar iPhone-ul original un pitic în lumea phabletelor, o combinaţie între tabletă şi telefon.

Rivalii au început după trei ani, dar au avansat rapid

Apple a avut aproape trei ani până când competiţia s-a lămurit ce înseamnă un smartphone. Sistemul de operare Android a apărut în septembrie 2008, iar până atunci nu exista cu adevărat un telefon inteligent comparabil, aşa că lumea a uitat de faptul că iPhone-ul original nu era excepţional, ci era un concept bun. Primul iPhone avea într-adevăr un ecran tactil bun, a introdus ideea de aplicaţii şi de sistem de operare asemănător celui de pe desktop, dar nu avea conexiune de internet foarte rapidă, magazin de aplicaţii, avea o cameră de 2 megapixeli şi lipsea bliţul.

După 2008, alţi  producători au venit cu telefoane, iar Samsung Galaxy S a fost prima apriţie „înfricoşătoare”, cu ecranul său de 4 inci. Au urmat an de an, din 2010, până astăzi, telefoane din ce în ce mai mari, în timp ce Apple mergea pe linia telefoanelor de 3,5 inci, ca dimensiune ideală.

Producătorii nu au ratat nicio dimensiune. Samsung Galaxy S II avea 4,3 inci, următoarea generaţie a avut 4,8 inci, iar S4 are 5 inci. De asemenea, sud-coreenii au introdus conceptul de phabletă, o combinaţie între telefon şi tabletă. Prima asemenea creaţie a fost Galaxy Note de 5,3 inci, un micuţ, în comparaţie cu telefoanele de astăzi.

Ecrane care umbresc Apple

Mai poate Apple să reziste cu iPhone 5 sau 5S cu un ecran de 4 inci, un sistem de operare „inchis“ şi cu avantajul de a avea o cameră foto foarte bună? Rivalii de anul acesta „umbresc“ cu adevărat gadgetul Apple. Inclusiv Samsung Galaxy S4 Mini, un telefon de clasă medie, are procesor dual core şi ecran de 4,3 inci.
De asemenea, phabletele sunt supradimensionate: noua creaţie a celor de la Sony, Xperia Z Ultra are 6,4 inci, baterie de 3.000 de miliamperi şi un procesor Snapdragon 800 quad core la 2,2 Ghz. De asemenea, memoria RAM de 2 GB. Evident, sistemul de operare este Android Jelly Bean. Astfel, Xperia Z Ultra face parte din noua generaţie de phablete, cu procesoare puternice şi ecrane mari.

Pe lângă Z Ultra, Huawei a lansat Ascend Mate de 6,1 inci, un telefon care intră tot în categoria phabletelor. Cu acesta şi prin intermediul vârfului de gamă, numit Ascend P6, producătorul din China doreşte să ajungă pe locul trei în clasamentul anual. De altfel, unul dintre reprezentanţii Huawei a declarat după lansare că „Apple alunecă. Vrem să fim mai mari decât ei“.

În aceste condiţi, anul acesta va însemna pentru Apple unul de cotitură. Mai multe zvonuri şi imagini vorbesc despre un smartphone mai ieftin al americanilor, din plastic şi cu o carcasă multicoloră. De asemenea, se vorbeşte şi despre un ecran  mai mare, de 5 inci. În acelaşi timp, Samsung va lansa a treia generaţie a lui Galaxy Note, care va ajunge la 6 inci. Limita dintre tablete şi telefoane s-a micşorat, iar apariţia unor gadgeturi ca Asus Fonepad, o tabletă de 7 inci care e folosită şi ca telefon, schimbă peisajul pe care Apple l-a imaginat acum şase ani.

Android şi Samsung domină Europa

Ultimele date de piaţă arată că Android şi Samsung domină piaţa din Europa, potrivit companiei de analiză Kantar. Pe continent Android are peste 70% cotă de piaţă, în timp ce iOS are doar 17,3%. Cifrele Kantar se bazează pe cele cinci mari ţări din Europa: Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Spania. 

Jumătate dintre dispozitivele cu Android vândute în aceste ţări au fost Samsung. În aprilie, IDC spunea că Samsung a vândut peste 32% din dispozitivele mobile la nivel mondial. În schimb, o cifră interesantă reiese din Marea Britanie, unde 70% din cei care şi-au cumpărat un Sony Xperia Z sunt fo;ti proprietari de Samsung. 

Android pierde un pic pe continentul american, unde are doar 52%, iar iOS are 41,9%. 

Care sunt telefoanele care au umbrit iPhone-ul?

Am decis să trecem în revistă telefoanele care s-au "mărit", de la apariţia de acum şase ani a smartphone-ului Apple. Evident, vom începe cu prezentarea iPhone-ului original. 

Prezentarea primului iPhone. Steve Jobs spunea că are "un ecran mare de 3,5 inci. Un ecran cu adevărat mare". 

Apoi a venit Samsung Galaxy S 

Iar Samsung Galaxy S II avea un ecran de 4,3 inci, deja mult mai mare decât iPhone-ul, cu performanţe asemănătoare. 

Phableta Note a schimbat modul cum privim un telefon "mare". 

Huawei Ascend Mate a introdus ecranul de 6,1 inci

Sony Xperia Z Ultra - 6,4 inci

Concurenţa lor? iPhone 5 sau viitorul iPhone 5S, cu ecran de 4 inci. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite