VIDEO FOTO Samsung Galaxy S5 - inovaţia a luat o pauză sau e prea discretă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Samsung Galaxy S5 s-a lansat în cadrul unui eveniment desfăşurat la Barcelona, la MWC 2014. S5 aduce îmbunătăţiri discrete, un design asemănător şi o integrare mai bună cu ceasurile inteligente ale companiei. Camera foto a suferit îmbunătăţiri semnificative.

Spre deosebire de Apple sau de Steve Jobs, care menţiona mereu că nu ascultă de ceea ce zic clienţii, ci impune ceea ce să dorească în viitor clienţii, Samsung şi-a făcut clară strategia - să asculte de utilizatori. E destul să faci un telefon corect din punct de vedere politic? Să împaci majoritarii? Trece el de nivelul unui telefon făcut de contabili?

Cred că Samsung nu putea face mai mult. Are un brand puternic, are o poziţie asigurată, dar când piaţa o va cere, va trebui să urmeze. Din păcate pentru Samsung, aceştia au impus cu greu ceva folosit pe scară largă pe piaţă. Inovaţia poate a fost în a construi device-uri folosite de zeci de milioane de oameni, dar ei nu au impus trenduri, poate exceptând revenirea stylusului în piaţă şi creşterea dimensiunilor telefoanelor, cu ajutorul lui Galaxy Note original.

Disecăm mai jos şi în rubrica de comentarii. Personal nu sunt dezamăgit, dar cum nu am fost un fan al liniei Galaxy, nici acesta nu mă emoţionează. Cred că Samsung evoluează fluid, dar nu liniar. Poate S5 îşi va pierde statutul de cel mai puternic telefon, dar sigur, pe 11 aprilie, atunci când se va lansa, va fi cel mai căutat dispozitiv. Preţul nu a fost anunţat.

Caracteristici tehnice

Telefonul are un ecran de 5,1 inci, full HD, cu o densitate de 432 de pixeli pe inch. Capacitatea de stocare e de la 16 la 64 de GB, cu posibilitatea introducerii unui microSD de maximum 128 de GB.

Spre deosebire de Note 3, Galaxy S5 nu mai este şi cel mai puternic telefon de pe piaţă, dacă ne luăm după specificaţiile de pe hârtie cu 2 GB de RAM. Dar în testele de benchmark, din câte am înţeles, depăşeşte fratele mai mare. Conexiunea este 4G şi funcţia download booster permite folosirea acesteia la capacitate mai mare. 

image

Procesorul este un Qualcomm Snapdragon 801, quad core, tactat la 2,5 Ghz. Are toate funcţiile sistemului de operare lansat anul trecut - control cu ochii, scroll cu ochii, control vocal. Bateria este de 2.800 de miliamperi.

Lucruri noi şi interesante la Samsung Galaxy S5

Camera foto

Are 16 megapixeli, dar aceştia contează prea puţin. Samsung aduce o funcţie de autofocus ce se declanşează în 0,3 secunde şi cu care se laudă că ar avea cel mai rapid autofocus de pe un telefon mobil din lume. De asemenea, modulul HDR, tot la cererea publicului, a devenit mai rapid şi nu mai procesează atât de greu ca în mod tradiţional. Dual focus e minunat dacă funcţionează cu adevărat aşa şi în realitate (la testele de după eveniment nu am reuşit să-mi dau seama bine de asta) - putem focaliza pe două puncte, iar fundalului îi poate fi adăugat un efect de blur sporit.

image

Dimensiuni şi design

Ecranul a crescut cu 0,1 inci, până la 5,1 inci. Designul aproape s-a păstrat, deşi mi se pare că acest model seamănă cu Galaxy S, prima generaţie. Dacă e să credem analiştii de modă, trendurile se întorc. Iar Samsung se întoarce cumva spre designul original, lucru făcut şi cu S4. S3 a fost mai radical faţă de S2, dar de atunci lucrurile s-au schimbat.

Designul este diferit şi din prisma carcasei de pe spate, care are o textură ce aduce aminte de primul Google Nexus 7. Se ţine bine în mână şi se simte bine, dar nu dă impresia de premium, din păcate.

image

O interfaţă nouă pentru sistemul de operare

Touch Wiz este Android-ul modificat de către Samsung. În acest caz vorbim de Android 4.4 KitKat. TouchWiz a devenit mai matur, mai elegant. Pictogramele din meniu sunt plate, iar catalogul de opţiuni a fost schimbat şi seamănă cu cel de la alţi producători asiatici - LG sau Huawei. Personal, deşi e doar o opţiune subiectivă, îmi place drumul pe care se duce Samsung în designul acestui sistem. E fresh, e curat, e mai puţin aglomerat ca la LG.

Integrare cu produsele proprii de fitness

Samsung a lansat şi Gear 2 şi Gear Fit. Aceste două gadgeturi sunt mai mult decât simple unelte pentru notificări, ci nişte accesorii de fitness. Ştiu câţi paşi facem într-o zi, ştiu cât alergăm sau cât mergem. Samsung are S Health, o aplicaţie care monitorizează starea fizică în permanenţă. Iar senzorii de monitorizare a ritmului cardiac de pe toate dispozitivele arată cât de mult contează pentru Samsung asta.

image

Deblocare prin amprentă

Nu e o tehnologie nouă. Există pentru că se putea şi piaţa a dictat-o. Samsung o implementează în butonul central şi nu aduce în plus faţă de alte telefoane care se deblochează cu amprentă decât posibilitatea de a limita galeria foto la câteva poze, restul fiind ascunse în spatele amprentei.

image

Modul de economisire a bateriei

Am fost azi pe la Yota şi m-am convins că e interesantă, dar parcă prea năstruşnică ideea unui al doilea ecran, de data asta eInk, pentru consum mai mic. Samsung vine cu un ultrasalvator de energie, care transformă ecranul într-unul alb negru (timpul de tranziţie la modul de economisire e mare - aproximativ 45 de secunde) şi limitează funcţiile telefonului. Dacă mai aveţi 10% din baterie veţi activa acest feature şi veţi avea funcţia de telefon, SMS şi internet. Totul pe un ecran full HD alb-negru.

image

Până unde se duce inovaţia?

Fără să mă lansez într-o analiză foarte curajoasă, se pune problema dacă Samsung Galaxy S5 este o inovaţia sau nu. De ce? Samsung a reuşit cu linia Galaxy S să facă ce niciun alt producător, în afară de Apple, să facă. Să stabilească o ştachetă, să ridice aşteptările oamenilor. Nu ne mai uităm la Galaxy S la fel ca la oricare alt telefon. Aşteptăm totul şi dacă nu l-am primit, pare că avem nimic. Dar nu e tocmai aşa. Samsung a abordat anul acesta o strategie mai discretă, pe care am întâlnit-o şi la Apple.

După mine, nu mai suntem într-o perioadă istorică a inovaţiei în lumea telefoanelor mobile. Tot ce vedem acum sunt îmbunătăţiri interesante aduse de producători. Fiecare vine cu alternative, există din ce în ce mai multe sisteme de operare, opţiuni pentru toată lumea. Iar aceasta este o perioadă de aşezare.

La conferinţa de lansare, preşedintele Samsung, JK Shin a menţionat un lucru esenţial. Clienţii nu mai vor să fie încărcaţi de noutăţi, ci vor câteva lucruri esenţiale - un telefon cu o conexiune rapidă, un telefon pentru stil de viaţă, un telefon care să-i ajute să stea în formă.

Când s-a inovat cu adevărat? Eu aş menţiona câteva momente inovatoare în ultimele două decade. Nu sunt reguli, axiome, ci doar impresia mea proprie.

În 1996 Motorola lansa StarTAC. Era un telefon simplu, dar care a făcut carieră. A fost pe locul 6 în topul celor mai influente tehnologii din ultimii 50 de ani, potrivit revistei “Time”. StarTac a dus telefonul mobil din buzunarul CEO-ului, în buzunarul oricui. 60 de milioane de unităţi au fost vândute. Pe urma lui au venit multe, poate doar dacă amintesc seria Razr de la Motorola vedem cât de departe s-au dus aceste telefoane. Avea baterie litiu-ion, pe vremea când telefoanele nu aveau aşa ceva încă, cântărea doar 88 de grame şi avea şi alerte prin vibraţie. Deşi acum poate îl privim cu milă, acest bunic al telefoanelor a ajuns în buzunarele a zeci de milioane de oameni.

image

A doua inovaţie a fost telefonul cu cameră. Primul telefon cu cameră a fost SoftBank J Phone, lansat doar în Japonia în 2000. Dar nu cred că putem punem mâna pe un telefon cu cameră care a schimbat singur industria. Camerele au început să fie folosite de producătorii de telefoane, iar odată cu dezvoltarea internetului mobil de mare viteză şi a reţelelor sociale, telefoanele au înlocuit camera compactă.

A treia inovaţie a fost BlackBerry. O companie din Canada care este în pragul dispariţiei acum a arătat că telefonul poate fi o maşinărie foarte bună pentru mail, pentru afaceri, o unealtă care poate înlocui pe drum calculatorul sau laptopul de la birou.

image

A patra inovaţie e şi poate cea mai importantă în perioada contemporană - iPhone. Apple a schimbat lumea telefoanelor şi le-a dat direcţia de astăzi. Tot ce vedem astăzi sunt inovaţii sau evoluţii ale unei idei puse în practică bine de Apple. Nu perfect, căci primul iPhone era un telefon prost. Dar Apple a arătat că un telefon poate fi şi o cameră, un player de muzică, o unealtă pentru internet, un stil de viaţă.

image

A cincea inovaţie vine de la Samsung cu linia Galaxy S. Ei au adus caracteristici mai bune, au oferit alternative la Apple, iar a şti să oferi alternative e o artă. Galaxy S a devenit un nume uriaş şi comparăm mereu telefoanele Samsung cu cele de la Apple. Restul comparaţiilor par de umplutură, deşi sunt mai îndreptăţite. În aceste condiţii, pe care le-am menţionat aici, într-o prea lungă istorie, Samsung nu se află într-o epocă în care trebuie să inoveze, ci să îmbunătăţească semnificativ. Să aducă noi şi noi folosiri ale smartphone-ului, să se ducă după client, să facă experienţa fluidă, internetul de mare viteză să fie suportat, bateria să aibă o autonomie mare, iar ecranul să fie de calitate. Samsung continuă lin pe o inovaţie proprie - întreaga linie Galaxy S.

Mulţumim Orange România pentru susţinerea acordată în deplasarea la MWC 2014. 

Află mai multe despre Samsung Galaxy S5:

Lansare Samsung Galaxy S5: telefonul care poate fi cel mai bun companion de viaţă şi de fitness prin accesoriile Gear

Samsung Galaxy S5, lansat în Barcelona. S5 vine cu senzor de amprente şi cu un monitor de ritm cardiac

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite