VIDEO Comunismul n-a murit. Epoca apusă trăiește pe internet cu ajutorul unor proiecte online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adunarea festivă organizată cu prilejul aniversării a 45 de ani de la crearea Partidului Comunist Român (1966)
Adunarea festivă organizată cu prilejul aniversării a 45 de ani de la crearea Partidului Comunist Român (1966)

TVR și Google au anunțat finalizarea unui proiect comun în cadrul căruia au fost stocate pe platforma Cultural Institute documente, materiale video și informații despre evenimentele din decembrie 1989. Acum, datele sunt accesibile oricui și stau laolaltă, în istoria mondială, alături de cele despre Nelson Mandela, Războiul Civil din Spania sau căderea zidului Berlinului.

La evenimentul organizat de Televiziunea Română au fost prezenți Dan Bulucea, președintele Google România, Claudiu Săftoiu, directorul TVR, Bogdana Butnar, managerul proiectului, și Dorian Stoica, responsabilul de platforma tvrplus.ro. Iar cei de la Google și TVR au colaborat șapte luni pentru finalizarea acestui proiect.

Materialele din arhiva TVR au fost grupate în patru categorii reprezentative pentru Revoluție. Astfel, prima este “Timișoara, primul oraș liber”, urmează “București, orașul victoriei”, “Revoluția română, transmisă în direct”, iar în final este “Procesul și execuția”. Fiecare fragment al istoriei acelor zile este structurat pe povești, cu accent pe imagini statice și video, cu mai puțin text. Totul se derulează ca o poveste și capitolele sunt deschise cu un citat reprezentativ, fie că a fost rostit de o personalitate ca Regele Mihai I, fie că este doar una dintre sutele de lozinci ale vremii.

Cultural Institute poate fi accesat atât de pe calculator, cât și de pe smartphone sau alt dispozitiv. Tocmai de aceea și modul intuitiv de a derula și viziona evenimentele istorice prezentate. Iar acestea sunt stocate la adresa: http://google.com/culturalinstitute.

Un Google Earth al istoriei

Steve Crossnan, directorul Cultural Institute, a spus despre acest proiect, din care face parte și România acum, că reprezintă pentru istorie ceea ce Google Earth este pentru geografie. Iar Dan Bulucea a declarat că întreaga inițiativă nu vrea să vină cu o analiză a faptelor, ci dorește doar să concentreze într-un singur loc toate informațiile care au modelat istoria. “Momentul de lansare nu este ales deloc la întâmplare, pe 9 noiembrie se împlinesc 23 de ani de la căderea zidului Berlinului”, a mai afirmat Bulucea.

În ceea ce privește volumul de date, acesta nu a fost deloc mic, cum nici alegerea nu a fost ușoară, conform celor de la Televiziunea Română. Acum, pe platforma Google sunt încărcate 52 de materiale video care ajung la un total de 150 de minute. Dar potrivit lui Mihai Ciobanu, specialist arhiva TVR, acestea au fost triate din peste 300 de ore de material și alte 100 de ore de transmisii TV. Au fost însă alese cele mai importante și reprezentantive momente, atât pentru România, cât și pentru istoria mondială, după cum a spus Bogdana Butnar.

Pe Cultural Institute au intrat chiar și materiale în premieră, cum ar fi momentele de dinaintea intrării în emisie a celor care era la televiziunea. Iar România contribuie la acest proiect împreună cu țări ca Germania sau Polonia. Și conform celor de la Google, deținătorii de drept ai materialelor nu-și pierd această calitate, cum, de asemenea, acestea nu sunt monetizate.

Și informațiile care nu au intrat pe Cultural Institute vor fi disponibile pe platforma proprie a Televiziunii Române, TVR Plus.

Comunismul există pe internet

Comunismul este un domeniu intens studiat pe internet în ultima perioadă, iar istoria iese la suprafață cu ajutorul mijloacelor de comunicare moderne.

Unul dintre proiectele care s-au evidențiat este Istoria Comunismului, un site care prezintă documente de arhivă cu ajutorul unei platforme extrem de interactive, organizată ca o locuință de dinainte de 1989.

Site-ul a fost rezolvat de către Fundația Soros România, în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Român. Proiectul a câștigat un important premiu la un concurs de publicitate și artă digitală din Statele Unite ale Americii.

De asemenea, poate unul dintre cele mai importante proiecte în privința memoriei comunismului din România este Fototeca Online a Comunismului, un proiect-mamut, care a strâns arhivele fotografice din acea perioadă. Toate aceste imagini pot fi preluate de către orice site, dar trebuie menționată sursa articolului.

Pe 14 noiembrie 2008, Arhivele Naţionale ale României (ANR) şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR) au încheiat un protocol de colaborare în vederea realizării Fototecii online a comunismului românesc, prima şi cea mai mare bază de date gratuită din România, accesibilă pe internet, cu fotografii din perioada 1945-1989, dar şi din perioada 1921-1944.

Resurse interesante pentru păstrarea vie a memoriei pot fi găsite și pe Muzeul de Fotografie. Deși nu este specializat în comunism, site-ul prezintă imagini interesante chiar și din acea perioadă, unele dintre ele - imagini inedite ale unei perioade care nu se lasă uitată.

În final, unul dintre lucrurile cele mai tragice din timpul comunismului, Fenomenul Pitești, poate fi documentat pe un site special pentru acesta.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite