Vânzările de PC-uri din România, susţinute de programele guvernamentale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre liderii pieţei de produse IT îşi acoperă chiar şi 35% din vânzările totale de pe urma unor programe precum "Euro 200" Unul dintre programele cu mare priză la elevi şi

Mulţi dintre liderii pieţei de produse IT îşi acoperă chiar şi 35% din vânzările totale de pe urma unor programe precum "Euro 200"

Unul dintre programele cu mare priză la elevi şi studenţi, dar mai ales la companiile care distribuie produse IT este "Euro 200". Acesta are drept scop stimularea achiziţionării de PC-uri şi se bazează pe un sistem de vouchere.

Fiecărui elev sau student selectat i se acordă un voucher de 200 de euro care va fi folosit pentru a cumpăra un computer. Grupul-ţintă pentru acest program este alcătuit din elevii şi studenţii care provin din familii cu venituri mici.

Programul guvernamental prevede acordarea unei subvenţii de 200 de euro oferită elevilor şi studenţilor din învăţământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, ale căror familii au venituri brute lunare sub 1,5 milioane de lei pe membru de familie. Acest ajutor finanicar este acordat pentru un singur copil dintr-o familie.

Elevii şi studenţii sunt identificaţi pe baza unităţii de învăţământ în care sunt înscrişi. Toate cererile eligibile sunt trimise de către unităţile de învăţământ la nivel judeţean. În final, cererile din toate judeţele sunt centralizate la nivel naţional şi ordonate în funcţie de venit. Numărul beneficiarilor variază anual în funcţie de bugetul aprobat pentru proiect.

Care sunt paşii achiziţionării unui PC prin acest program

Tinerii se pot prezenta la orice agent economic care comercializează sisteme IT şi pot achiziţiona calculatorul în baza cuponului în original. Diferenţa de preţ care depăşeste contravaloarea ajutorului financiar va fi achitată de către cumpărător, iar în cazul în care furnizorul acceptă, ea poate fi plătită şi în rate.

Calculatorul astfel achiziţionat trebuie să fie nou, să respecte configuraţia minimă impusă de lege şi să fie însoţit de un certificat de garanţie pe o perioadă de 24 de luni de la data comercializării. Beneficiarii au obligaţia ca în termen de o lună de la data primirii cuponului să meargă la magazinele specializate pentru a-şi cumpăra calculatorul. În caz contrar, cuponul îşi va pierde valabilitatea.

În termen de cinci zile de la data achiziţionării calculatorului, beneficiarul trebuie să depună o copie a facturii şi a procesului-verbal de predare-primire la instituţia de învăţământ de la care a primit cuponul.

Ca multe iniţiative ale autorităţilor române, şi "Euro 200" este împrumutat din Europa, unde acest tip de program reprezintă deja o practică obişnuită. În ţări precum Italia, Ungaria, Marea Britanie, Suedia, Spania, Portugalia sau Franţa se derulează cu succes programe similare de mai mulţi ani.

Companiile îşi freacă mâinile de fericire

Flamingo International aşteaptă o creştere importantă la vânzările de calculatoare prin participarea în programul "Euro 200". Pe fondul rezultatelor foarte bune obţinute în cadrul ediţiilor precedente, retailerul de electronice, electrocasnice şi produse IT&C vizează şi în acest an creşterea vânzărilor pe segmentul de PC-uri care să îi asigure poziţia de lider pe piaţa autohtonă de calculatoare.

Grupul Flamingo anunţă participarea la ediţia din acest an a programului "Euro 200". Compania a deţinut în ultimii ani poziţia de lider pe piaţa de calculatoare din România, în acelaşi timp înregistrând şi cele mai importante vânzări în toţi cei trei ani de desfăşurare a acestui program.

Ca în fiecare an, beneficiarii programului "Euro 200" vor putea achiziţiona calculatoare personale din cadrul magazinelor Flamingo, Flanco şi Flanco World, a căror contravaloare va putea fi achitată prin intermediul cupoanelor distribuite de către autorităţi.

Configuraţiile de bază, cele mai căutate

Flamingo International va oferi în cadrul magazinelor sale Flamingo, Flanco şi Flanco World din toată ţara o gamă variată de sisteme care încep de la o configuraţie minimă ce presupune un procesor Intel de 2.8 Ghz sau echivalent, 256 Mb RAM, hard-disk de 80 GB, software de bază preinstalat, tastatură şi mouse.

În cei trei ani de când funcţionează acest program în România, grupul Flamingo International a înregistrat cel mai mare volum de vânzări de calculatoare, cota de piaţă deţinută de Grupul Flamingo fiind de peste 35%.

Vânzarea de PC-uri prin programe guvernamentale, în cazul de faţă, initiaţiva sprijinirii elevilor cu venituri reduse pentru a cumpăra calculatoare, este una foarte bună, spune Dragoş Simion, vicepreşedintele Flamingo International. Acesta consideră că prin acest lucru se stimulează "consumul" de tehnologie a informaţiei şi, totodată, facilitează accesul la informaţie. Dragoş Simion spune că totuşi numărul de PC-uri vândute prin acest program are o pondere diminuată în totalul unităţilor vândute la nivelul întregii industrii şi că, fără îndoială, în cadrul familiilor cu venituri reduse acest sprijin guvernamental ajută foarte mult.

Un alt mare retailer IT care se implică este Ultra PRO Computers, care din 25 iunie este partener al programului "Euro 200". Pentru beneficiarii programului, în magazinele Ultra PRO Computers există o ofertă specială, adaptată condiţiilor de desfăşurare ale acestui program. Pentru a răspunde scopului acestui program şi ţinând cont, în primul rând, de posibilităţile financiare ale elevilor, Ultra PRO oferă acestora un calculator complet, iar diferenţa care va fi achitată în magazin va reprezenta doar contravaloarea TVA-ului.

Configuraţia acestui sistem depăşeşte performanţele minime obligatorii prevăzute prin legea ce reglementează programul "Euro 200". "Sprijinim acest program şi încercăm să venim cu o ofertă care, dincolo de relaţia ofertant - cumpărător, are ca obiectiv principal să vină în spriijinul acestui program social", a declarat Cătălin Butolo, director de marketing al grupului K Tech-Ultra PRO. De asemenea, cei care doresc o configuraţie diferită de cea a calculatorului promoţional pot opta pentru unul dintre calculatoarele Ultra al căror raport calitate-preţ răspunde nevoilor speciale ale programului guvernamental "Euro 200".

Aproape 30.000 de tineri beneficiază de acest program în fiecare an

Anul trecut, în afară de cele 30.000 de unităţi vândute prin programul "Euro 200", au mai fost alocate fonduri pentru dotarea şcolilor de către programul Economia bazată pe cunoaştere derulat de Banca Mondială şi MCTI. Valentin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Distribuitorilor de echipamente IT&C (APDETIC), spune că, pe lângă acest program, Intel şi APDETIC au propus iniţierea altor programe de stimulare a achiziţiilor de PC-uri pentru că tot mai multe categorii de români să aiba acces la echipamente IT şi internet.

În alte state, metodele folosite implică facilităţi fiscale la declaraţia pe venit, scutirea de TVA la vânzările în rate către angajaţii marilor companii. Un exemplu în acest sens este Suedia, ţară ce a promovat un asemenea program naţional şi, după şase ani, penetrarea PC-urilor în gospodării a crescut de la 45% la peste 85%.

"Sunt convins ca şi statul român ar trebui să încurajezeze asemenea programe pentru o perioadă de timp pentru a reduce decalajul ce ne separă de ţările UE", a mai spus Valentin Negoiţă.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite