Un smartphone pentru 2012: Lumia 920 e vedeta, depăşind iPhone 5 şi Galaxy S3

Un smartphone pentru 2012: Lumia 920 e vedeta, depăşind iPhone 5 şi Galaxy S3

Joe Belfiore, omul Microsoft pentru Windows Phone, folosind camera de pe Lumia 920. FOTO The Verge

Samsung a devenit lider pe piaţa Android, Apple n-a schimbat radical iPhone-ul, iar Nokia tot n-a scăpat de probleme. Dar finlandezii au reuşit să se remarce printr-un smartphone care a venit cu câteva atuuri faţă de ce exista pe piaţă. Lumia 920 este acel model, telefonul anului 2012.

Foto
Nokia Lumia 920

Nokia, cândva un lider pe piaţa telefoanelor, a scăzut destul de mult în ultimii ani, dar în acesta a arătat că încă mai poate veni cu ceva nou. După ce a abandonat Symbian şi MeeGo, dar a adoptat Windows Phone, finlandezii au prezentat, la început de septembrie, modelul Lumia 920. Acesta este succesorul altor modele de un moderat succes, şi anume Lumia 800 şi Lumia 900. 

În primul rând, telefonul e banal spre mediu în ceea ce priveşte unele dotări. Are un procesor dual-core de la Qualcomm, o memorie RAM de 1 GB şi un ecran HD cu o dimensiune de 4,5 inci. Nici bateria nu este mai mare decât a altor câteva modele, având 2.000 miliamperi. Prin ce s-a remarcat, deci, acest smartphone? Prin ecranul supersenzitiv, prin tehnologia camerei şi prin încărcarea wireless.

Display-ul de pe Lumia 920 este un PureMotion HD+ cu o frecvenţă de reîmprospătare de 60 Hz. De ce contează asta? Pentru că telefonul poate afişa imagini cu o cadenţă de 60 de cadre pe secundă, ceea ce-l face cel mai rapid ecran disponibil. De asemenea, Nokia a umblat şi la senzitivitate, astfel că nu mai este nevoie doar de atingerea cu degetul, ci reacţionează la un pix, un material textil, şi chiar prin mănuşi când este iarnă. 

Camera are 8,7 megapixeli (8 sunt utilizaţi) şi foloseşte tehnologia PureView introdusă de Nokia odată cu modelul 808. Are un sistem de stabilizare optică a imaginii (OIS) la care contribuie faptul că mecanismul este aşezat pe arcuri pentru a elimina mare parte din vibraţiile inerente ale mâinii. Materialul video de promovare a fost un eşec şi un fals, dar, de curând, a apărut un videoclip care ilustrează capacităţile camerei pe deplin. Este una dintre camerele care pot înlocui un aparat semi-profesional, are o deschidere f/2.0 şi poate recepţiona mai multă lumină pentru a obţine fotografii reuşite chiar şi noaptea. Cei de la „The Verge“ au realizat un test în acest sens şi singurul model concurent care s-a apropiat de vedeta finlandeză este Galaxy S3 cu modul de noapte activat.

La final e încărcarea wireless. În fapt, nu este chiar aşa lipsită de fire pe cât sună în teorie, dar Nokia este al doilea producător care să introducă tehnologia, după Palm în modelul Pre. La Lumia 920 ai nevoie de un accesoriu terţ care se conectează la priză (prin cablu), apoi telefonul pur şi simplu se aşază pe acesta şi se încarcă. Oportunităţile sunt însemnate, tehnologia poate fi în avioane, în restaurante şi chiar hoteluri, mai ales că şi alţi producători încep să se orienteze către ea.

Iar ca bonus, Lumia 920 este şi rezistent. Desigur, nimeni nu spune că trebuie lovit cu ciocanul sau zgâriat cu un cuţit, dar telefonul rezistă. Poate că sistemul de operare este un minus al dispozitivului, dar asta rămâne de văzut la bilanţul din 2013, an pe care telefonul îl va prinde pe rafturile multor ţări.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: