Telefonul-lego ar putea deveni realitate. Motorola anunţă proiectul Ara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa ar putea arăta smartphone-urile viitorului FOTO Motorola
Aşa ar putea arăta smartphone-urile viitorului FOTO Motorola

Când a lansat Moto X, subsidiara Google a spus că este „primul telefon al cărui design îl faci singur“. S-ar părea că Motorola este gata să ducă lucrurile la un alt nivel în ceea ce priveşte personalizarea telefoanelor mobile.

Potrivit The Next Web, compania a anunţat Ara, o platformă hardware open source care permite controlul total asupra caracteristicilor unui smartphone.

„Vrem să facem pentru hardware ce a făcut Androidul pentru software: să dezvolte un ecosistem de dezvoltatori terţi, să coboare barierele, să mărească viteza de inovare şi să comprime timpii de dezvoltare“, au scris cei de la Motorola, într-o postare pe blog.

Ideea a fost „împrumutată“ de la popularul proiect Phoneblocks. Subsidiara Google va lucra împreună cu Dave Hakkens, omul care a gândit platforma Phoneblocks, dar şi cu comunitatea din jurul conceptului, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru smartphone-urile 100% personalizabile.

 „Scopul nostru este de a crea o relaţie mai expresivă şi deschisă între utilizatori, dezvoltatori şi telefoane. Vrem să vă oferim puterea de a decide ce poate face telefonul vostru, cum arată, unde şi din ce anume este făcut, cât costă şi cât de mult vrei să îl ţii“, se mai arată pe blogul Motorola.

Proiectul Ara este format din două tipuri de componente: endo-uri şi module. Modulele pot fi procesoare, ecrane, baterii, tastaturi etc., iar endo-urile sunt acele componente care unifică toate modulele.

image

Cum a luat naştere conceptul Phoneblocks

După o problemă cu aparatul foto personal, în care producătorul i-a recomandat să înlocuiască întregul produs, Dave Hakkens s-a gândit la un nou mod de a asambla electronicele, mai ales telefoanele mobile. 

”Când ai o problemă la roata de la bicicletă, nu arunci toată bicicleta. Din păcate, deseori nu procedăm aşa şi cu aparatele electronice", spune designerul olandez.

Astfel, Hakkens a ajuns la concluzia că un dispozitiv electronic ar putea fi modernizat mult mai uşor dacă majoritatea componentelor sale ar fi construite din module distincte, precum cărămizile de lego. Aşa a luat naştere conceptul de "Phoneblocks" (telefon modular - n.r.), prin care orice piesă electronica (procesor, baterie, giroscop, ecran) sunt ataşate individual pe o placă specială.

Hai să discutăm, ne găseşti pe Facebook - Tech Adevărul

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite