Telefonia mobilă câştigă teren în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

68% din români folosesc telefonul mobil, rata de penetrare a telefoniei mobile în România fiind una dintre cele mai mici din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est, potrivit unui studiu

68% din români folosesc telefonul mobil, rata de penetrare a telefoniei mobile în România fiind una dintre cele mai mici din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est, potrivit unui studiu coordonat de GFK Market Analysis Grecia.

În ce priveşte rata de penetrare a telefoniei mobile, România este devansată de ţări precum Bulgaria, unde 72% din populaţie deţine un telefon mobil, de Serbia, cu 73% rata de penetrare a telefoniei mobile, şi Grecia, cu 83%, reiese din studiul citat.

Datele prezentate în studiu sunt uşor sub datele oficiale prezentate de autorităţi, potrivit cărora rata de penetrare a telefoniei mobile pe piaţa românească este de aproape 80%. "La ora actuală, telefonia mobilă înregistrează în România o rată de penetrare de 80% şi are 18 milioane de utilizatori", a declarat, recent, ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, Zsolt Nagy. El a precizat că rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă în România va ajunge la nivelul celei din celelalte ţări membre UE, de aproape 100% din populaţie, în anul 2009. Pentru comparaţie, în statele mai dezvoltate din Europa şi Asia, rata de penetrare a telefoniei mobile depăşeşte 90%, cel mai mare nivel fiind înregistrat în Suedia - 96%, urmată de Japonia, cu 93%, şi Marea Britanie, 91%, se mai arată în studiul GFK.

Principalele criterii care stau la baza alegerii unui furnizor de servicii de telefonie mobilă sunt acoperirea geografică, preţurile competitive, calitatea reţelei şi a sunetului. Potrivit studiului, în România se înregistrează şi cel mai scăzut nivel al gospodăriilor care folosesc numai telefonul mobil, de 7%, faţă de 14% în Bulgaria şi 29% în Grecia. Principalele motive indicate de repondenţi pentru care este folosit mobilul în detrimentul fixului sunt apelurile la tarife preferenţiale către alţi abonaţi, folosirea minutelor considerate bonus, obişnuinţa şi accesul mai facil la numerele stocate în memorie. Astfel, 21% din români consideră că vorbitul la mobil e mai ieftin decât apelul din reţeaua fixă.

Datele au fost culese în noiembrie 2006, pe un eşantion reprezentativ de 1.500 de persoane pentru fiecare ţară, pe segmentul de vârstă de 15-69 de ani.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite