Telefoanele mobile nu afecteaza sanatatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

British Journal of Cancer a publicat un studiu conform caruia utilizatorii de telefoane mobile nu sunt afectati de radiatiile emise de aceste echipamente

Studiul s-a desfasurat in cinci tari din nordul Europei. Aceasta preferinta a fost determinata de faptul ca in aceste tari telefonia mobila a patruns cel mai devreme. In momentul de fata exista o ingrijorare publica din partea utilizatorilor de telefonie mobila, unii dintre acestia considerand ca celularele pot produce tumori pe creier. Daca un asemenea efect exista, atunci cel mai afectat organ ar fi nervul acustic datorita apropierii sale fata de terminalul mobil. Concluziile studiului ce s-a desfasurat pe sase populatii din patru tari nordice si Marea Britanie sunt neconcludente. Riscul neuromului acustic in relatie cu telefonia mobila este de 0,9 fata de un interval natural de la 0,7 la 1,1. Astfel, autorii lucrarii au considerat ca nu exista o asociere a riscului cu durata de utilizare, numarul de telefoane date, diferenta dintre timpul petrecut la telefonul mobil fata de cel fix sau cumularea orelor de utilizare a mobilului. Riscul aparitiei unei tumori este acelasi dupa 10 ani de folosire a telefoanelor mobile ca si atunci cand acestea nu sunt folosite. De asemenea, s-a presupus ca probabilitatea de aparitie a unei tumori pe partea dreapta este mai mare in cazul utilizatorilor care folosesc telefonul cu mana dreapta, respectiv pe partea stanga pentru stangaci. Proportia de tumori pe partea dreapta este de 53% pentru cei ce nu folosesc telefoanele. Pentru cei ce folosesc in mod accidental telefonia proportia de tumori pe partea dreapta este de 49,3%, iar pentru cei care folosesc cu preponderenta serviciile de telefonie fixa aceasta proportie ajunge la 58,8%. Pentru utilizatorii telefoanelor mobile aceasta proportie ajunge la 52,4%, ea fiind practic sub nivelul celor care nu folosesc deloc telefonul sau al celor care folosesc doar telefonia fixa.
Oricum, pentru o perioada mai lunga de timp nu se pot emite concluzii datorita faptului ca acestea reprezinta o tehnologie noua.
Rata de participare la acest studiu a fost de 83 la suta de repondenti dintre cei care au fost contactati. Un total de 827 de cazuri potentiale au fost studiate amanuntit din miile de persoane care au participat la studiu. Specialistii apreciaza ca telefonul mobil nu afecteaza sanatatea umana datorita faptului ca undele electromagnetice emise de acestea sunt de o putere redusa, ele nereusind sa distruga tesuturile umane. "Rezultatul studiului nostru arata ca nu exista un risc major de aparitie a cancerului in primii 10 ani de folosire a celularului. Daca exista, riscurile pe termen lung nu ne sunt inca cunoscute, dat fiind faptul ca telefonia mobila este o tehnologie relativ recenta", a declarat Anthony Swerdlow, profesor la Institute of Cancer Research. Studiul, publicat de British Journal of Cancer, a avut in vedere riscul aparitiei asa-numitei acoustic neuroma - o tumoare benigna care apare la nivelul nervului ce face legatura intre ureche si creier.
Cercetatorii au studiat si eventualitatea unei legaturi intre alte tipuri de tumori si telefonul mobil, insa prima pe lista a fost neuroma.
Studii independente anterioare au descoperit ca radiatiile emise de telefoanele mobile ar putea afecta corpul omenesc prin incalzirea creierului si provocarea de dureri de cap si greturi. Nici un studiu ulterior nu a putut dovedi insa ca telefoanele mobile au efecte nocive de durata, in timp ce industria de telefonie mo-bila a ripostat declarand ca nu exista dovezi clare ca radi-atiile electromagnetice sunt daunatoare. Peste doua miliarde de oameni folosesc telefoanele mobile in intreaga lume, iar acest numar creste rapid. Numai anul acesta se estimeaza ca vor fi vandute circa 780 milioane de telefoane mobile. Adeptii "teoriei conspiratiei" considera ca toate studiile de acest gen sunt facute in colaborare cu marile companii de telefonie mobila, astfel incat acestea sa nu indice faptul ca telefoanele mobile afecteaza sanatatea omului. Este greu de crezut ca asa ceva se poate intampla intrucat metodologiile folosite de realizatorii acestor studii sunt publice, iar rezultatele sunt verificabile. In plus, organizatii de renume au facut mai multe studii si au dat o multime de rapoarte ce arata in mod clar rezultatele incerte la care au ajuns. Din opt dintre cele mai cunoscute studii in acest domeniu (Hardell et al, 1999, 2003; Inskip et al, 2001; Johansen et al, 2001; Muscat et al, 2002; Warren et al, 2003; Lonn et al, 2004; Christensen et al, 2004) doar doua au relevat o rata crescuta de risc in utilizarea telefoanelor. Un studiu al lui Hardell din 2003 a aratat ca exista un risc crescut de tumori pentru utilizatorii telefoanelor fixe. Acest studiu doar a raportat o crestere a riscului pentru un termen scurt, dar a fost extrem de criticat datorita limitarilor metodologice aplicate. Al doilea studiu (Lonn et al, 2004) a fost inclus in analiza British Journal of Cancer si arata o crestere a riscului de aparitie a cancerului dupa 10 ani de utilizare a telefoniei mobile. Raportul complet nu arata aceeasi crestere a riscului, datele complete, pe o populatie mai numeroasa, indicand aceeasi tendinta, dar de o mult mai mica amploare, fiind practic sub marja de eroare a studiului. Celelalte sase studii publicate nu au scos in evidenta nici un risc in utilizarea pe termen lung a telefoanelor, indiferent daca acestea sunt fixe sau mobile. Autorii unor asemenea cerce-tari considera ca este posibil ca telefoanele mobile sa afecteze sanatatea umana, dar nu exista in momentul de fata suficiente dovezi pentru a sustine acest lucru.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite