Tarifele de roaming, eliminate: ultimul pas pentru Europa fără supracost

Tarifele de roaming, eliminate: ultimul pas pentru Europa fără supracost

UE elimină tarifele de roaming din 15 iunie. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Din 15 iunie, Uniunea Europeană renunţă la tarifele de roaming, ceea ce înseamnă că nu vei mai cheltui bani mulţi pe convorbiri şi internet în vacanţe.

Actuala reuşită pentru cetăţenii UE vine după 10 ani de reduceri treptate. Primul pas în direcţia aceasta a fost făcut în 2007, când preţul a scăzut cu 90%. Ultima scădere a fost în aprilie 2016. În decembrie 2018, va fi realizată o evaluare intermediară a acestei decizii, iar în 2019 va fi publicată cea finală pentru a vedea care a fost impactul.

Pe parcursul următorilor cinci ani va fi derulată o reducere progresivă a tarifelor pentru serviciile de date de la 50 de euro per gigabyte (GB), în prezent, până la 7,7 euro. Din 15 iunie, preţul scade direct la şase euro, urmând ca din 1 ianuarie 2018 să ajungă la 4,5 euro. În fine, în 2022 ar trebui să ajungă la 2,5 euro per GB. Comunicarea migrează din ce în ce mai mult spre internet, de unde şi nevoia de a avea tarife mai mici chiar şi aici.

Acum, Parlamentul European anunţă că a rezolvat şi ultima problemă cu care se confrunta: acordul între operatori privind preţurile practicate pentru utilizatorii care folosesc reţeaua într-o ţară străină. Fiecare companie telecom practică un tarif prin care să-i lase pe utilizatorii alteia să-i folosească infrastructura. Astfel, din 15 iunie, preţul per minut va fi de 0,032 eurocenţi şi 0,01 eurocenţi pentru SMS.

Totodată, Comisia Europeană a stabilit şi regulile pentru folosire corectă, astfel încât operatorii să nu vândă cartele ieftine care să fie folosite constant în alte ţări. Tot aici intră şi asigurarea că tot ofertele domestice vor fi cele mai atractive, ca să nu foloseşti, de exemplu, pachetul Vodafone România în Franţa. Acelaşi set de reguli trasează şi cadrul în care este respectată confidenţialitatea utilizatorilor când îşi folosesc telefoanele în spaţiul de roaming.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: